Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Protejarea materialului saditor pe parcursul iernii

Cele mai profitabile achiziții se fac cel mai bine în afara sezonului, acest lucru fiind valabil oricărei categorii de bunuri. Fie că dorești să-ți reînnoiești garderoba sau să faci cumpărături pentru grădina ta, cel mai bine este să te orientezi când este prețul cel mai mic. Acest lucru este valabil și când dorești să achiziționezi răsaduri noi.

Ai primit materialul săditor însă perioada de plantare a cam trecut sau pachetul pur si simplu a ajuns cu intarziere? Ce e de făcut? Cum poți păstra produsele achiziționate până la plantarea în pământ? Nu te descuraja – există modalități numeroase de a trece cu bine peste iarnă.

ESTE TÂRZIU PENTRU PLANTARE?

Uneori temerile grădinarilor sunt în zadar – răsadurile pot fi plantate în continuare. Desigur, este înfricoșător să plantezi materialul mult ateșptat în sezonul rece, dar în acest caz trebuie să cunoști care sunt avantajele plantării înainte de sosirea iernii.

  1. Termperaturile scăzute întăresc plantele, ajutându-le la formarea unei rezistențe stabile și la dezvoltare unui sistem radicular puternic, capabil să extragă umezeala chiar și în perioadele secetoase.
  2. Pe vremea rece, răsadurile sun într-o stare de latență (hibernare) și tolerează cu ușurință transplanturile și operațiile de divizare.
  3. Sistemul radicular se poate dezvolta în sol la temperaturi de până la 3 grade. Adică temperatura aerului poate fi zero sau chiar sub zero, dar solul încă nu este atât de rece încât să nu se poată dezvolta rădăcina plantei.

Cea mai bună decizie este să pui în balanță avantajele și dezavantajele înainte de plantare, să evaluezi caracteristicile climatice ale regiunii în care are loc plantarea și apoi să iei o decizie cu privire la plantarea propriu zisă.

Este o mare greșeală să plantezi târziu materialul săditor. Dacă întârzii să plantezi materialul săditor, trebuie să știi cum să îl păstrezi pe timpul iernii, până la plantare. Pentru început ar fi ideal să deții cât mai multe informații despre tipul răsadului, pentru a-i asigura condițiile corecte de depozitare, atât în grădină, cât și în casă.

ÎN TEREN DESCHIS!

Dacă ai acces pe tot parcursul anului la un teren deschis, cel mai bine este să păstrezi răsadurile acolo. Nu îți fă griji că vor îngheța – aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de depozitare, fapt susținut de o mulțime de grădinari cu experiență.

Amenajează un șanț în zona de teren unde au fost plantate legumele. O condiție necesară este ca locul să fie uscat, iar în apropiere să nu fie prezentă apa freatică. La săparea tranșeelor, trebuie avut în vedere faptul că dimensiunea lor depinde de mărimea plantei. Adâncimea este standard – 50 cm, iar lățimea este de aproximativ 30 cm. Astfel de săpături sunt situate în direcția de est-vest. Panta nordică a șanțului ar trebui să fie un unghi drept, iar panta sudică la 45 de grade.

Când gropile sunt gata, planta în sine ar trebui să fie pregătită pentru iernare – inspectează cu atenție, îndepărtează frunzele și zonele deteriorate ale sistemului radicular. Rădăcinile ar trebui să fie scufundate în apă timp de câteva ore, astfel încât să aibă suficient timp să se înmoaie. După toate procedurile, planta este așezată în șanț, cu rădăcinile spre nord, ramurile spre sud. Astfel va fi protejată de vânt. Se presară rădăcinile cu pământ (20-30 cm) și se udă cu apă pentru a se așeza.

Un șanț mai profund se face atunci când vin înghețurile stabile. Groapa trebuie să fie complet umplută, iar solul să se ridice deasupra șanțuriloe, de unde doar vârfurile răsadurilor să fie la suprafață. Deasupra movila poate fi acoperită cu rumeguș, frunze colectate sau ace, atunci când ninge – greblează zăpada până la locul șanțului. Plantele tinere sunt dezgropate în aprilie, îndepărtând solul pe măsură ce el se dezgheață.

ALTE METODE DE PĂSTRARE

Dacă timpul este târziu și nu mai este posibil să plantezi materialul săditor, rămâne să îl păstrezi în casă. În acest caz este ideal să le păstrezi în frigider, unde sistemul radicular nu se va usca și va oferi temperatura necesară pentru siguranța plantei. Pentru depozitare, rădăcinile răsadurilor se ambalează într-o pungă cu sol umed, rumeguș și turbă. În pungile strâns legate, sunt făcute găuri mici pentru circulația aerului, iar sub această formă vor fi depozitate pe raftul inferior al frigiderului. Această metodă este recomandată doar pentru plantele mici, care nu vor ocupa mult spațiu din frigider. În alte cazuri, se recomandă depozitarea răsadurilor în subsol sau pivniță.

DEPOZITAREA ÎN LOCURI RĂCOROASE

Un loc răcoros și întunecat este minunat pentru păstrarea pe timpul iernii. Rădăcinile trebuie verificate și umezite înainte de plantare. Plantele sunt plasate în ghivece sau cutii, iar rădăcinile sunt presărate cu un substrat umed. În timpul depozitării, este necesar să verifici periodic răsadurile și să umezești solul, dar cu atenție: excesul de apă poate dăuna sistemului radicular. Odată cu sosirea primăverii, materialul săditor este învățat treptat la lumină. Pentru a face acest lucru, răsadurile sunt mutate timp de câteva zile la umbră parțială pentru a evita arsurile solare, iar abia apoi sunt plantate în teren deschis.

PĂSTRAREA PLANTELOR DE DIFERITE SPECII

Mai multe detalii despre tipurile de plante și metodele de depozitare sunt descrise mai jos.

Pomi și arbuști fructiferi

Cel mai adesea nu avem timp să plantăm pomii și arbuștii fructiferi. Dacă solul este înghețat deja, atunci puieții pot fi depozitați în pivniță pe timpul iernii.

  1. Depozitare în încăperi întunecate la temperaturi de la 0 la 5 grade (subsol, pivniță).
  2. Udare moderată.
  3. Inspecția periodică a răsadurilor, pentru detectarea în timp util a motivelor care pot dăuna plantei.

Pot fi depozitați în teren deschis prin amenajarea șanțurilor. Mai multe detalii despre această tehnică vei regăsi pe blog.

Plante perene

Plantele perene tolerează bine înghețul, astfel poți încerca să le plantezi direct în pământ, după ce ai vărsat apă calduță în locul de plantare. După plantare locul trebuie mulcit cu frunze sau ace. În decurs de 1-2 săptămâni, plantele vor prinde rădăcini și nu vor mai fi afectate de îngheț/

Puieți de trandafiri

Opțiuni de depozitare: șanț sau grădină.

  1. Este obligatoriu să acoperi șanțul cu ramuri de molid, frunze sau material nețesut.
  2. Depozitare frigorifică pe raftul inferior.
  3. În subsol sau pivniță, în nisip umed, la temperaturi de cel puțin 0 grade.

Plante ornamentale

Toate plantele ornamentale sunt livrate în ghivece. Pentru a le păstra pe timpul iernii, este suficient să le cobori în pivniță, menținând solul umed. Îți recomandăm să citești articolele de pe blogul nostru pentru a afla mai multe detalii.

Vița de vie

Pentru depozitarea buașilor de viță de vie, este important să menții temperatura corectă. Cel mai bun loc pentru depozitarea lor este șanțul. Este permisă și depozitarea în beci sau balcon, în recipiente speciale, la o temperatură stabilă.

Respectarea recomandărilor simple pentru depozitarea materialului săditor în timp iernii, te va ajuta să păstrezi și să protejezi plantele până la plantarea de primăvară.

 

Publicat de: 30 noi 2020
Vizualizări: 2953
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier