Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Protejarea răsadurilor pe timp de iarnă

Fiecare grădinar cu experiență știe că toamna este cel mai bun moment pentru a achiziționa răsaduri. Cu toate acestea se întâmplă adesea ca materialul săditor cumpărat la prețuri foarte mici, să ajungă târziu, când pământul este deja înghețat, iar vremea nu este prielnică pentru plantare. Ce să faci în acest caz? Plantează răsadurile! Dar nu în teren deschis, ci într-un loc ferit de îngheț, până la primăvară când le poți transplanta într-un loc permanent.

ETAPA 1. AMENAJAREA LOCULUI

Șanțul de grădină trebuie săpat, ceea ce este foarte simplu, însă cel mai dificil lucru este alegerea locației (la urma urmei, nimeni nu vrea să strice imaginea grădinii cu tranșee proaspăt săpate). Cu toate acestea, ar trebui să fie suficient de uscat. Există două variante practice din punct de vedere estetic pentru alegerea locului potrivit pentru a săpa șanțul.

  1. Locul în care au fost plantați cartofii (sau orice alte legume). Nu îți fă griji – ai destul timp până în primăvară pentru a semăna ce dorești.
  2. Cea mai bună variantă este locul destinat pentru plantare. Adică, sapă șanțul în locul în care urmează să plantezi răsadurile mai târziu. Șanțul va servi ca și loc de plantare.

Când locul este deja ales, este momentul să începem săparea tranșeelor. În acest proces, ține cont de următoarele lucruri:

  1. Adâncimea șanțului ar trebui să fie de 0,5 metri.
  2. Lățimea și lungimea sunt variabile – totul depinde de numărul de răsaduri care trebuie plantate. Prin urmare, estimează aproximativ cam cât spațiu vor ocupa și adaugă 20 de cm la acest calcul. Această distanță va servi drept referință pentru a verifica dezghețarea solului.
  3. O margine a gropii ar trebui orientată spre est, iar cealaltă spre vest. De preferat să se respecte cât mai exact posibil.
  4. Marginea nordică ar trebui să fie verticală, în timp ce cea sudică, înclinată la un unghi de 45 de grade.
  5. Așează solul prin excavare pe marginea abruptă și pe cea nordică.

După ce șanțul este gata, adaugă nisip și turbă în șanțul săpat. Amestecă bine. Acest lucru trebuie făcut pentru a nu deteriora rădăcinile tinere ale răsadurilor în timpul săpăturilor de primăvară – folosind un substrat ușor, reduceți semnificativ acest risc.

ETAPA 2. INSTALAREA RĂSADURILOR

Șanțul este gata pregătit, iar răsadurile sunt cumpărate. Ce trebuie să faci în continuare? Instrucțiuni pas cu pas:

  1. Deși frunzele trebuie tăiate, există răsaduri brute pe piață. Dacă ai șansa să te bucuri de așa ceva, trebuie să le tai frunzele singur.
  2. După acest pas, este necesar să înmoi răsadurile. Pentru a face acest lucru, pune răsadurile în apă timp de 4-5 ore – apă curată, fără stimulente și îngrășăminte. Se recomandă să faci un pachet, strângând răsadurile cu sfoară sau până – astfel ele nu se deteriorează când le scoți din recipient. Leagă o greutate de frânghie, astfel încât răsadurile să nu plutească.
  3. Scoate răsadurile și examinează cu atenție rădăcinile. Îndepărtează toate părțile deteriorate.
  4. Amintește-ți că trunchiurile trebuie să fie sprijinite de marginea sudică a șanțului, iar vârfurile ar trebui să fie orientate spre sud și rădăcinile spre nord. Dacă răsadurile sunt deja foarte ramificate, pot fi legate bine.
  5. Răspândește rădăcinile de-a lungul marginii sudice – la umplere ar trebui să existe o cantitate minimă de goluri.
  6. Acoperă partea inferioară a șanțului cu un strat de 20 cm de sol pregătit.
  7. Se udă bine și se așteaptă scurgerea apei.
  8. Presară mai mult pământ uscat deasupra.

Înainte de îngheț ar trebui să rămână în aceeași formă. Când temperatura pe timp de noapte începe să scadă constant sub zero, sapă solul pentru a compacta straturile. Deasupra se așează o movilă de drenaj pentru a proteja șanțul de zăpada topită.

GREȘELI ÎNTÂLNITE

Există două tipuri de greșeli pe care grădinarii obișnuiesc să le facă. Învață din greșelile altora și nu păși pe urmele lor. Deci:

  1. Nu acoperi răsadurile cu ramuri de molid. Pe internet poți găsi informații care afirmă că ramurile de molid sperie șoarecii. Nu este adevărat – șoarecii sapă sub ramurile de molid și rod plantele tinere. Paiele, praful de cărămidă și rumegușul sunt de asemenea nerecomandate.
  2. Nu acoperi culturile cu materiale sau folie. Sub ele planta se trezește mai devreme decât este necesar. De preferat este să le acoperi periodic cu zăpadă pe rădăcini.

Acum știi cum să păstrezi răsadurile în timpul iernii. Respectă toate indicațiile de mai sus, iar răsadurile tale vor fi perfect păstrate până în primăvara următoare!

Publicat de: 26 noi 2020
Vizualizări: 2193
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier