Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi practice pentru îngrijirea orhideei pe timp de iarnă

Iarna se apropie și orhideea, floarea regală și elegantă va avea nevoie de îngrijiri speciale. Nu te îngrijora! Noi îți punem la dispoziție un mic ghid pentru îngrijirea orhideei iarna care să îți fie de un real ajutor.

După cum bine știi, orhideea este o plantă foarte fragilă căreia trebuie să îi acorzi o atenție sporită pe tot parcursul anului, dar mai ales în sezonul rece. O îngrijire corectă îți va aduce mulțumire, dar și o viață lungă plantei tale.

Să aflăm cum poți proceda!

Mic ghid pentru îngrijirea orhideei iarna

Dacă ești un adevărat admirator al acestei plante, știi deja că în mediul ei natural, orhideea crește în copaci, folosindu-i drept suport. Mai exact, este o plantă epifită ale cărei rădăcini se dezvoltă pe scoarța copacilor. De altfel, mediul natural căruia îi este destinată această plantă incredibil de frumoasă este cel cu o climă tropicală.

Să îi creezi orhideei condiții cât mai asemănătoare cu cele naturale în propriul apartament poate deveni o provocare. Noi îți oferim câteva repere importante care vor transforma provocarea în ceva ușor de realizat.

1.Dozează lumina

Orhideea iubește lumina, dar nu în exces. Ce e prea mult strică, iar sintagma în cauză se potrivește mănușă orhideei. Dacă în restul anului e indicat să plasezi orhideea pe pervazul unei ferestre cu orientare spre sud, iarna trebuie să îi schimbi locul pentru că e posibil să fie prea frig pentru plantă.

Cu toate acestea nu muta orhideea într-un loc întunecos. Achiziționează o lampă cu lumină fluorescentă și expune planta la razele artificiale.

Orhideea este o adevărată maestră în limbajul semnelor, așa că îți va comunica imediat dacă ceva o nemulțumește. Trebuie doar să fii atent.

Dacă orhideea are necesarul de lumină, vei vedea că frunzele sale sunt lucioase. Dacă lumina la care este expusă e excesivă, frunzele orhideei vor căpăta o nuanță roșiatică. Dacă lumina nu este suficientă, frunzele plantei vor deveni verde închis.

2.Controlează temperatura

Un mediu în care temperatura nu este reglată corespunzător este nociv pentru orhidee. Vara temperatura ideală variază între 22°C și 24°C. Ai grijă ca iarna să menții o temperatură care poate varia între 18°C și 22°C. Diferența de temperatură între zi și noapte trebuie să fie de aproximativ 8°C.

3.Necesarul de umiditate

Pentru dezvoltarea sănătoasă a orhideei este indicată o umiditate de 50% - 60%. Trebuie să ții cont de faptul că iarna încălzirea prin calorifere usucă semnificativ aerul din încăpere. Aerisește bine camera. Și de această dată, orhideea, maestră în limbajul semnelor te va atenționa.

Dacă aerul este prea uscat, rădăcinile de la suprafață vor prinde o nuanță albicioasă. În cazul în care primești aceste semnale de la orhideea ta, există trei varianta la care poți apela.

Este recomandat să pulverizezi apă călduță pe suprafața orhideei, dar evită frunzele pentru că acestea riscă să putrezească. Din primăvară până în vară repetă acest obicei o dată pe săptămână, iar pe timp de iarnă o dată la 10 zile.

O altă variantă ar fi să dispui pietriș într-o tavă și să-l acoperi cu apă. Așază în tavă ghiveciul care conține orhideea, dar ai grijă ca rădăcinile plantei să nu intre în contact direct cu apa. Contactul direct cu apa crește riscul de putrezire al rădăcinilor.

Ultima variantă este foarte benefică și pentru sănătatea ta. Achiziționează un umidificator și împreună cu orhideea ta, veți trece energici și sănătoși de obstacolele iernii.

4. Fertilizarea interzisă pe timp de iarnă

După cum bine știi, orhideea are nevoie de îngrășăminte pe care le găsești ușor în comerț, fie sub formă lichidă sau tip batoane. Însă fertilizarea trebuie realizată corect, în funcție de perioada anului în care te afli. Fertilizarea orhideei se face o dată pe lună în perioada de înflorire.

Administrarea îngrășământului pe timp de iarnă este o alegere nocivă pentru orhideea ta. În plus, administrarea în exces a îngrășământului poate duce la inhibarea înfloririi, cât și la arderea frunzelor și a rădăcinilor.

5. Căsuța-ghiveci

Pentru a te simți în elementul tău ai nevoie de o locuință confortabilă. Ei bine, la fel se întâmplă și cu orhideea ta. Să ne imaginăm că ghiveciul care o conține este căsuța ei. Atunci e nevoie ca această căsuță să fie pusă la punct și să îi furnizeze confortul necesar.

Ghiveciul potrivit pentru florile de orhidee trebuie să fie transparent pentru a permite pătrunderea luminii, atât de necesară orhideei. De asemenea, nu este nevoie să încarci ghiveciul cu prea mult pământ pentru că limitezi accesul rădăcinilor la aer, necesar și el dezvoltării sănătoase a orhideei. În privința solului, cumpără din comerț tipul de sol destinat orhideei tale (orhidee Phalaenopsis, orhidee Cymbidium, orhidee Dendrobium, orhidee Cattleya,orhidee Tricyrtis).

Un alt aspect important este dimensiunea ghiveciului. Se recomandă alegerea unui ghiveci mic care să nu forțeze orhideea să îți extindă rădăcinile și să-i încetinească drenarea.

Astfel vei avea o orhidee fericită într-o căsuță-ghiveci care emană doar energii pozitive.

După citirea acestui mic ghid pentru îngrijirea orhideei iarna, tu și floarea ta regală puteți întâmpina anotimpul zăpezilor fără nicio grijă.

 

Publicat de: 10 oct 2019
Vizualizări: 20036
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier