Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi practice pentru tăierea și curățarea gardurilor vii primăvara

Gardul viu este o soluție eficientă pentru amenajarea rapidă și ușoară a spațiilor verzi, indiferent de specificul lor. Îl poți folosi cu succes atât pentru spații publice, terenuri cu suprafețe generoase, sau grădini particulare pentru care vrei să adaugi un aspect vizual atipic.

Ei bine, rezultatele depind în mod direct de atenția pe care o acorzi întreținerii gardului viu plantat. Iar aceste activități de întreținere sunt recomandate pe toată durata dezvoltării gardului în cauză și se referă la tăierile specifice.

Pe scurt, va trebui să ai grijă de gardul tău viu indiferent de vârsta pe care o are.

Iar majoritatea operațiunilor de întreținere încep primăvara, imediat după ce riscul înghețului a trecut.

Să vedem așadar care sunt principalele tipuri de tăieri care se aplică în cazul gardurilor vii.

Citește și despre folosirea arbuștilor ornamentali pentru formarea gardurilor vii

Sfaturi utile pentru tăierea și curățarea gardurilor vii primăvara

În acest scurt ghid o să vorbim despre specificul tăierilor, în funcție de vârsta gardului viu. Majoritatea tăierilor se aplică imediat după trecerea iernii, însă anumite specii vor avea nevoie de tăieri periodice.

De aceea, pentru cele mai eficiente rezultate, îți recomand să consulți recomandările de întreținere pe care le-ai primit atunci când ai achiziționat materialul săditor. 

În catalogul online GrădinaMax găsești o gamă variată de produse pentru grădina ta. 

Tăierile de întreținere

Acest tip de tăiere are un rol dublu: te ajută să aduci gardul viu la forma dorită și asigură o creștere mai deasă pe termen mediu și lung. Așadar, tăierile de întreținere specifice primăverii sunt extrem de benefice pe toată durata de viață a gardului viu.

De regulă, la aceste cosmetizări se optează pentru tăierea la 10-15 cm din lăstarii nou crescuți în linie dreaptă. Astfel, determini înălțimea și desimea gardului viu.

Tăierile de întreținere se aplică o dată pe an pentru majoritatea speciilor de gard viu. În cazul gardurilor cu creștere puternică va trebui să aplici 2, sau chiar 3 tăieri de întreținere în fiecare an.

Află ce legume și zarzavaturi poți planta primăvara, în grădină.

Tăierile de scurtare

Tăierile de scurtare, sau de regenerare, presupun scurtarea lăstarilor cu cel puțin două treimi din dimensiunea totală. Acest tip de tăiere va determina o reînmugurire puternică și abundentă, ceea ce determină reînprospătarea gardului. La final, acesta va arăta mai sănătos și mai viguros.

Pentru gardurile vii provenite din copaci, îți recomand să aplici o tăiere mai puternică, de cel puțin trei sferturi din vârfurile vlăstarilor.

Acest tip de tăiere se va face o singură dată pe an, în perioada de vegetație – așadar, iarna, sau primăvara devreme.

Tăierile radicale

Tăierile radicale sunt recomandate pentru gardurile vii îmbătrânite. Acestea își pierd din frumusețea specifică și au un aspect ușor sălbatic, cu creștere necontrolată: gardurile se deformează și apar goluri inestetice.

Ei bine, în acest caz este necesară o tăiere radicală care va regenera arbustul. Este vorba despre o tăiere până la butuc – arbuștii trebuie tăiați până la tulpina cea mai groasă (la aproximativ 50 centimetri înălțime).

După tăierea radicală gardul viu va crește mai stufos și mai uniform recăpătându-și forma și vigoarea din tinerețe.

Concluzii

După cum vezi, amenajarea spațiilor verzi folosind garduri vii este o soluție atractivă și economă: te bucuri de aspect vizual ușor personalizabil, dar și de arbuști cu durată lungă de viață. Totul, fără a acorda prea mare atenție activităților de îngrijire.

Majoritatea arbuștilor sunt rezistenți la temperaturi extreme și se adaptează ușor și rapid unor condiții diverse de sol și de mediu.

Singurele lucruri pe care va trebui să le faci, totuși, sunt tăierile anuale. Majoritatea tăierilor se aplică primăvara devreme, imediat după ce pericolul de îngheț a trecut. Însă, în funcție de specia aleasă, s-ar putea ca tăieri suplimentare să fie necesare.

Nu uita, tăierile anuale influențează dezvoltarea gardului viu, așadar acordă atenție crescută acestui proces. Desigur, pentru a efectua tăierile în siguranță, achiziționează o foarfecă specifică – pentru arbuștii cu ramuri groase vei avea nevoie de o foarfecă electrică.

Specialiștii GrădinaMax îți stau la dispoziție cu sfaturi și recomandări pentru amenajări peisagistice, oricare ar fi specificul acestora. În plus, din catalogul online poți achiziționa diverse specii de garduri vii alături de instrucțiuni de plantare și îngrijire.

În cazul în care ai întrebări, nu ezita și folosește pagina de contact. Îți vom răspunde în cel mai scurt timp și te vom ajuta să amenajezi grădina exact așa cum îți dorești.

Publicat de: 20 feb 2020
Vizualizări: 3108
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști fructiferi
    • Arbuști ornamentali
    • Grădină și sănătate
    • Plante ornamentale
    • Semințe de flori
    • Super oferte!
    Promoţie!
    Călin Roseum imagine 1
    9 Comentarii
    Călin Roseum
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    14.90 lei 25.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 25.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier