Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Tăierea și protejarea corespunzătoare a viței de vie pe timpul iernii

Vița de vie este o cultură populară, plină de elemente sănătoase, care este cultivată în toată România. Cu toate acestea, pentru a obține o recoltă, mai ales în regiunile nordice, trebuie să acoperi cultura în mod corespunzător pe timpul iernii. Experții noștri împărtășesc secretele tehnologiei agricole.

Înainte de adăpostirea viței de vie, aceasta trebuie tăiată și cel mai indicat este să faci acest lucru toamna. Ideea este că vița de vie este o plantă destul de vulnerabilă, ale cărei răni nu sunt ușor de vindecat. Primăvara are loc eliminarea sevei, iar la tăiere apar "lacrimi" caracteristice, lucru de nedorit. În cel mai bun caz vei reduce fructificarea, iar în cel mai rău caz, vei distruge planta.

TĂIEREA DE TOAMNĂ

Vița de vie tânără, nu se taie în primul an de la cultivare. Ea trebuie să își dezvolte bine lăstarii și sistemul radicular, să câștige forță înainte de iarnă – nu este nevoie să expui cultura la stres inutil, prin tăiere. Efectuează prima tăiere a plantei tinere în primăvara anului următor. Taie vița de vie astfel încât să existe 2 lăstari pe tufă, cu 3-5 ochiuri fiecare.

Tunderea culturilor vechi este îmărțită în două etape. În ceea ce privește climatul nostru, prima etapă are loc în septembrie, iar a doua, la mijlocul lunii octombrie.

Tunderea viței de vie în septembrie

Primul lăstar de pe spalier trebuie întins la 50 cm, iar până la cel de-al doilea lăsar trebuie să fie o distanță de 30 cm, iar între restul circa 40 cm. Folosind aceste repere, procedează în felul următor:

  • rupe orice lăstar verde, inutil, de pe fiecare ramură perenă, care au crescut până la nivelul primului lăstar (adică 50 cm);
  • pentru lăstarii verzi care au depășitlungimea de 50 cm, este necesar să tai vârfurile lor. Când efectuezi acest proces, amintește-ți că poți elimina până la 15% din lungimea totală a lăstarilor verzi;
  • taie toți lăstarii laerali și nu lăsa mai mult de 3 frunze pe fiecare dintre ei.

Tunderea în octombrie

  • verifică vița de vie de jos în sus și găsește doi lăstari sănătoși, dezvoltați, la înălțimea celui de-al doilea sau primul lăstar;
  • taie baza, unde va fi nodul de înlocuire. Când tai, nu uita să lași două sau trei ochiuri în caz de îngheț;
  • formează lăstari de fructe. Aceștia trebuie să fie pe partea opusă a nodului. Când tai lăstarul plin de fructe, lasă mai mulți ochi decât pe nodul de înlocuire.

ADĂPOSTIREA VIȚEI DE VIE PE TIMPUL IERNII

Dacă vița de vie nu este protejată, cultura va îngheța și vei rămâne fără recolte, iar în cel mai rău caz, întreaga cultură va muri.

Cele mai vulnerabile părți ale culturii sunt:

  • rădăcinile;
  • lăstarii verzi.

Aceste părți sunt extrem de vulnerabile la frig. Expunerea pentru o perioadă scurtă la o temperatură negativă de numai -2 grade, le va provoca un rău aproape ireparabil. Rădăcinile sunt mult mai puțin rezistente la frig decât partea aeriană a plantei.

Începe adăpstirea viței de vie la mijlocul lunii octombrie, concentrează-te asupra vremii și alege o zi frumoasă și senină. În primul rând, întărește planta – așteaptă până când nuanța lăstarilor se transformă în maro deschis. Acest lucru se întâmplă de obicei după mai multe înghețuri de dimineață. După ce temperatura medie zilnică scade la -7 grade, poți începe procesul. Experții noștri recomandă acoperirea viței de vie cu agrofibre.

INSTRUCȚIUNI PAS CU PAS:

  1. Pregătește materialele necesare – paie, grinzi de lemn, ramuri de molid, frunze sau rumeguș.
  2. Scoate vița de vie de pe suporturi. Atenție! Fă această procedură cât mai atent posibil.
  3. Așează materialele suplimentare pregătite în prealabil pe sol, iar vița de vie deasupra.
  4. Folosind capse din sârmă de oțel (aproximativ 4 mm în diametru), construiește un fel de cadru care arată ca o seră. De fiecare parte, firul trebuie să intre în pământ cu cel puțin 20 de cm.
  5. Acoperă întreaga structură cu agrofibre. Alege densitatea în funcție de regiunea de reședință și de condițiile climatice din zonă.
  6. Lasă spații speciale pentru aerisire. Dacă neglijezi acest lucru, planta nu va rezista ușor.
  7. Fixează protecția așezând obiecte grele deasupra – cărămizi, grinzi de lemn sau pungi cu pământ.

 

Asta este tot – dacă respecți aceste instrucțiuni, cultura de viță de vie nu va fi deloc afectată, mugurii nu vor îngheța, iar plantele vor aduce recolte abundente, de înaltă calitate și pline de sănătate!

Publicat de: 02 noi 2020
Vizualizări: 3614
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Adrian
03 noi 2020

Cel mai neserios site.

GDiana
03 noi 2020

Iti multumim pentru aprecieri Adrian! Sunem incantati ca esti multumit de produsele noastre :)

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier