Comenzi telefonice şi consultanţă
0

O grădină pregătită de primăvară: top 5 arbuști ornamentali rezistenți la ger

Arbuștii ornamentali dau suflet grădinii, iar o amenajare peisagistică de excepție  nu se poate realiza în absența acestora.

În sezonul rece, grădina devine un spațiu lipsit de miresme și de culori. Vestea bună este că în catalogul online GrădinaMax găsești orice soluție pentru orice problemă legată de grădinărit.

Tocmai de accea, noi ți-am pregătit un top care include arbuști ornamentali rezistenți la ger, arbuști care să-ți decoreze grădina până toamna târziu.

Pentru o grădină plină de culoare cât mai mult timp e nevoie să faci o selecție riguroasă. Iată care sunt arbuștii ornamentali pe care te poți baza!

1.Tamarix tetrandra: o pată de culoare în orice grădină

Tamarix tetrandra este cunoscut și sub denumirea de cătină roșie și este un arbust decorativ care surprinde prin frumusețea florilor sub formă de puf roz.

Acest arbust poate atinge o înălțime de 4 m și rezistă cu succes la secetă, poluare și ger. Înflorește devreme, în luna aprilie și poate fi plantat solitar sau în pâlcuri. Cătina roșie sau Tamarix tetrandra este o alegere inspirată și pentru formarea unui gard viu.

Principala condiție ca această explozie de roz pastelat să apară în grădina ta este un sol de calitate. Ai nevoie de un sol fertil, cu pH neutru. De asemenea, solul are nevoie să fie irigat treptat pentru a-i asigura un bun sistem de drenare.

Alături de alți arbori ornamentali, Tamarix tetrandra schimbă radical aspectul grădinii tale.

2. Dracilă: alegerea perfectă pentru garduri vii

Dracila este un arbust ornamental ideal în crearea gardurilor vii. Deși frunzele dracilei sunt căzătoare, acestea oferă un spectacol deosebit toamna, când din verzi devin roșiatice. Arbustul nu este deloc pretențios, fiind rezistent la secetă, dar și la ger.

Plantarea dracilei este posibilă atât primăvara, cât și toamna, mai exact în perioada de repaus vegetativ. Trebuie să ai grijă ca solul să nu fie înghețat, iar temperatura aerului să fie de 5°C. La plantare se recomandă folosirea unor plante cu balot, mai exact cu pământ pe rădăcini.

Solul indicat trebuie să fie bine drenat, dar ai grijă că dracila nu agreează umiditatea prea mare. Un loc însorit are puterea să facă arbustul fercit. Dracila te va răsplăti cu abundență de fructe și cu frunze inedit colorate pe timp de toamnă.

Nu uita că dracila  merită apreciată și pentru calitățile ei medicinale. Aceasta oferă soluția ideală pentru problemele tractului digestiv și disconfortul abdominal.

3. Cimișirul, arbustul cu frunze veșnic verzi

Cimișirul este și el un arbust ornamental rezistent la ger, o prezență inedită în orice grădină sau parc pentru că poate fi integrat în garduri vii cu un aspect foarte plăcut.

Marele avantaj este că frunzele sale sunt în permanență verzi și cerate. Această caracteristică îl transformă în candidatul perfect pentru grădina ta.

Acest arbust exotic preferă zonele umbroase și tunderea constantă. Un grădinar inspirat și talentat poate crea oricând forme inedite din coroana flexibilă a cimișirului.

Plantarea cimișirului, cunoscut și sub denumirea de buxus se face în perioada de repaus vegetativ, adică toamna sau primăvara. Se recomandă ca în timpul plantării propriu-zise, temperatura aerului să nu fie sub 5°C, la fel ca în cazul drăcilei.

Buxusul poate atinge cu ușurință o înălțime de 6 m.

4. Călin sau bulgărele de zăpadă asortat cu iarna

Călinul este un arbust care prin forma sferică a florilor concurează cu frumusețea florilor de hortensie. Arbustul atinge o înălțime de 3 - 4 m și este o specie decorativă rezistentă la ger.

Frunzele călinului se disting prin verdele intens care se transformă toamna într-un roșu foarte plăcut. Florile albe sunt dispuse în inflorescențe mari, semănând cu bulgării de zăpadă. Călinul înflorește primăvara, din mai până în iunie. Apoi florile se transformă în fructe mici, de culoare roșie, rezistente și pe timp de iarnă.

Călinul nu este pretențios în materie de sol, dar preferă o groapă de plantare vastă, în care rădăcinile sale să se poată desfășura în voie. În groapa de plantare e bine să fie adăugate și îngrășăminte minerale. De altfel, acest arbust adoră să fie udat abundent.

5. Hortensia: arbustul ornamental cel mai rezistent la ger

Hortensia este regina balului. O grădină în care nu apare hortensia își pierde din start titlul de „grădină spectaculoasă”. În plus, aceasta poate fi cu ușurință crescută și în ghiveci.

Pe lângă florile viu colorate, dispuse în formă sferică, hortensia ne mai face un dar prețios: rezistența ridicată la ger. Hortensia face față cu succes la temperaturi de - 28°C.

Hortensia are nevoie de un sol bine drenat pentru a nu exista riscul putrezirii rădăcinilor. Gropa de plantare trebuie să fie de două-trei ori mai mare decât rădăcinile pentru ca acestea să aibă spațiu să se desfășoare. În timpul plantării și după, hortensia se udă abundent.

Ține cont ca zona aleasă pentru plantare să fie expusă la soare, dar nu uita că o lumină directă îi poate dăuna arbustului.

Boschetul de hortensie poate fi plantat atât primăvara, cât și toamna.

Sperăm ca topul nostru să îți fie de un real ajutor în planurile tale de amenajare peisagistică. Este de dorit să alegi arbori ornamentali rezistenți la ger pentru a avea o grădină plină de viață chiar și în perioada iernii.

Pentru mai multe sfaturi și ponturi despre grădinărit, te invităm să citești articolele noastre de pe blogul GrădinaMax.

Până data viitoare, îți dorim multe bucurii alături de prietenii tăi florali!

Publicat de: 28 ian 2020
Vizualizări: 23599
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier