Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Trandafir uscat la venirea toamnei: cauze și soluții

Odată cu venirea toamnei și cu scăderea temperaturilor, majoritatea plantelor intră în repaus vegetativ. Printre cele care se pregătesc pentru iernare, se enumeră și trandafirii. Ei, care tot sezonul călduros ți-au colorat și parfumat grădina, acum își pierd florile și încep să se usuce.

Pe de o parte, această uscare este un fenomen natural, însă trebuie să ai în vedere să nu fie prea bruscă sau să nu fie însoțită și de alte probleme la trandafirul tău. În acest caz, trebuie să îi acorzi o atenție sporită, pentru că, cel mai probabil, dăunătorii au atacat planta.

Află care sunt cauzele și soluțiile pentru trandafirii uscați la venirea toamnei din articolul nostru!

Ce cauzează uscarea trandafirilor

Florile tale preferate sunt expuse riscului de a fi afectate de dăunători în orice sezon. Irigarea precară sau căldura prea puternică sunt și ele cauze care conduc la uscarea trandafirilor.

trandafir uscat la venirea toamnei cauze si solutii

Iată cele mai întânite două cauze care îți distrug florile parfumate!

1. Mana trandafirului – este o boală produsă de ciuperca Peronospora Sparsa. Ea se remarcă prin apariția unor pete difuze de culoare roșiatică în partea de sus frunzelor. Apoi, micile pete capătă dimensiuni semnificative și devin galbene. Partea de jos a frunzelor se umple de un puf de culoare albă, iar de aici până la uscarea completă mai este doar un pas. După ce trandafirul este uscat în totalitate, producția de flori este și ea oprită.

2. Sfredelitorul tulpinilor – Deși atacă și alte flori sau plante din grădină, este un dăunător foarte periculos pentru planta ta de trandafir. Dacă larvele acestui dăunător se așază pe plantă, trandafirul nu va mai produce flori. Urmează uscarea completă a tufei. Este destul de ușor să reperezi acest dăunător pentru a-l îndepărta prin tratamente. El poate fi văzut cu ochiul liber și recunoscut după culoarea roșie-brună.

În cazul în care ai diverse soiuri de flori parfumate în grădină, află mai multe detalii despre bolile trandafirilor urcători de la specialiștii noștri.

Acestea sunt cauzele principale care determină uscarea trandafirului în orice sezon. Deci, dacă la venirea toamnei el este deja uscat și nu mai înflorește, este foarte posibil ca planta ta să se afle într-una dintre situațiile prezentate mai sus.

sfaturi ingrijire trandafiri toamna

Soluții eficiente pentru trandafirii uscați

Desigur, cel mai sigur și eficient tratament atât pentru mană, cât și pentru insectele dăunătoare, este tratamentul fitosanitar. Fungicidele și insecticidele sunt ușor de găsit și de administrat. Ai grijă ca ele să fie potrivite pentru plantele tale, pentru a nu le produce daune și mai mari.

Dar, și mai simplu este să cureți frunzele uscate din timp. Ramurile uscate sunt preferatele insectelor și ciupercilor dăunătoare.

Apoi, concentrează-ți atenția pe plantele care înconjoară tufa de trandafiri. Uneori, bolile și dăunătorii care afectează florile tale pot proveni, de fapt, de la alte plante din grădină.

Și tratamentul pe bază de cupru este extrem de eficient în cazul trandafirilor. Îl poți obține foarte simplu, chiar la tine acasă, amestecând piatră vânătă cu var. Felicitări, acum ai propria ta soluție de zeamă bordeleză! Cu ea poți stropi trandafirii atât toamna, cât și primăvara, pentru că are efecte dezinfectante pentru întreaga grădină.

Plantele care se dezvoltă armonios și sunt mai rezistente, provin, întotdeauna din semințe bine alese. Bucură-te și tu de butași de trandafir de la GrădinaMax și ai garanția unor flori sănătoase și pline de viață.

Previno uscarea trandafirilor toamna

Ține cont că pentru o evoluție bună a tufei, este nevoie ca plantarea trandafirului să fie făcută corect. Ulterior, pentru ca plantele tale să-și păstreze culorile vii și parfumul deosebit, îți recomand să demarezi câteva lucrări de întreținere odată cu sosirea anotimpului rece.

solutii trandafir uscat la venirea toamnei

  • Tunderea tufelor este o acțiune esențială.

Grădinarii iscusiți știu că orice plantă are nevoie de tăieri regulate. Și trandafirii tăi vor fi fericiți și sănătoși dacă în ultimele zile de toamnă tai ramurile la aproximativ 50-60 de centimetri. Acum, viscolul nu mai poate afecta așa ușor tufa ta, iar planta este pregătită pentru următoarea operațiune de întreținere.

  • Încearcă și tu mușuroirea pentru protejarea trandafirilor.

La sfârșitul toamnei, începutul iernii, odată cu scăderea semnificativă a temperaturilor, acoperă altoiul trandafirului cu un strat de pământ. Ai grijă, totuși, să nu faci această operațiune prea devreme, pentru că există riscul ca sub mușuroi să se formeze lăstari, datorită căldurii. Iar ei, fiiind mai sensibil, vor degera pe parcursul iernii.

Strânge pământul bine mărunțit sub forma unui mușuroi, astfel încât planta să fie protejată de riscul înghețului.

Dacă te afli într-o zonă unde iernile sunt puțin mai blânde, atunci mușuroiul trebuie să aibă aproximativ 20-25 de centimetri. Pentru zonele mai reci, recomand ca mușuroiul să aibă cel puțin 30 de centimetri.

Blogul nostru este locul în care încercăm să îți oferim cele mai bune sfaturi pentru grădinărit. Îți dorim ca trandafirii tăi să fie sănătoși și să te bucure cu parfumul lor în fiecare sezon!

Publicat de: 30 oct 2020
Vizualizări: 4893
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier