Comenzi telefonice şi consultanţă
0

10 reguli de bază pentru tăierea pomilor fructiferi

Tăierea pomilor este un element foarte important în procesul de îngrijire - totul constă în efectuarea lui într-o formă cât mai corectă, dar și de modul de formare a coroanei. Aceasta va determina cantitatea de lumină, nutrienți și aer, pe care o va primi fiecare ramură separat, afectând în mod direct cantitatea recoltelor. Tocmai de asta avem nevoie de la pomii fructiferi – recolte abundente și sănătoase.

Lasă calitățile estetice pentru mai târziu. Principala importanță trebuie acordată fructelor. În plus, tăierea nu numai că stimulează producția unei recolte abundente, dar datorită acesteia, are loc și o igienizare a pomului – devine mai rezistent la diverse boli.

 

În plus, tăierea mai are câteva beneficii:

  1. Aduce pomul la înălțimea și forma adevată speciei și vârstei lui.
  2. Întărește vigurozitatea trunchiului și ramurilor.
  3. Coroana nu se va îngroșa în exces.
  4. Este stimulată producerea unor noi ramuri.

Tunderea pomilor este o adevărată știință, iar un articol nu poate cuprinde tot ceea ce ai nevoie. Aici am adunat cele mai utile și importante sfaturi și reguli pentru tăierea de toamnă a pomilor fructiferi. Folosește informațiile noastre pentru a-ți multiplica culturile și pentru a te bucura de o grădină mai productivă.

INSTRUMENTE DE TĂIERE

Înainte de a începe procesul, asigură-te că ai instrumentele necesare:

  1. Cleștele. Există o mulțime de controverse cu privire la utilizarea eficientă a unui astfel de instrument. Aici este alegerea ta, dar trebuie să ai în vedere faptul că instrumentul de tăiere trebuie să fie fiabil și simplu de utilizat.
  2. Foarfecta telescopică. Este un instrument comod, compus dintr-o foarfecă obișnuită atașată la mânere telescopice și activtă de o manetă specială. Este folosită pentru tăierea ramurilor mai greu accesibile.
  3. Ferăstrău de grădină. Acordă atenție – nu unul obișnuit, ci de grădină. Mulți ignoră necesitatea unui instrument special și folosesc un ferăstrău pentru construcții, ceea ce este total greșit. Cel de grădină are un unghi specific al lamei, adaptat necesităților în grădină.

TIPURI DE TĂIERE

Există diferite tipuri de tăiere a copacilor. Fiecare are propriul scop:

  1. Tunderea de ajustare este în primul rând necesară pentru a menține suficientă iluminarea ramurilor. De asemenea este necesar ca partea scheletică a pomului să nu fie supraîncărcată cu lăstari tineri. O astfel de tăiere se efectuează de regulă în septembrie și aprilie.
  2. Restauratoare. După cum sugerează și numele, nu este o măsură preventivă, ci mai degrabă o măsură curativă. Dacă arborele este deteriorat din orice motiv, atunci tăierea restaurativă va ajuta la stabilirea înfloririi, dezvoltării și producției. Nu se efectuează în mod regulat, ci doar în cazuri excepționale.
  3. Tunderea formativă. Datorită acestui tip de tăiere, putem oferi pomului forma necesară care va permite plantei să se dezvolte corect și să suporte recoltele grele.
  4. Tăiere sanitară. De asemenea, un tip de tăiere vindecătoare. Dacă arborele este afectat de vreo boală, atunci toate ramurile afectate trebuie îndepărtate pentru a preveni răspândirea infecției. Atenție! La tăierea sanitară, nu uita să dezinfectezi bine instrumentele cu alcool, soluții speciale sau permanganat de potasiu. În plus, această tăiere nu trebuie efectuată în timpul înghețurilor severe.
  5. Tăierea anti-îmbătrânire. O altă proprietate a tăierii este de a stimula formarea lăstarilor noi. Scurtând ramurile în creștere, trezești mugurii adormiți, ceea ce face posibilă reînnoirea unui pom vechi, pe moarte. Tunderea care întinerește pomul se face la sfârșitul iernii, toamna devreme și primăvara.

În toamnă trebuie să aibă loc tăierile sanitare. Pentru ca pomii să nu dezvolte ramuri uscate și fragile, precum și cele care pot dezvolta boli. Acum este important pentru noi ca livada să hiberneze curat, fără să fie invadată demramuri inutile.

REGULI PENTRU TĂIEREA DE TOAMNĂ

Acum, că deții cunoștințele necesare și principalele aspecte ale tăierii pomilor fructiferi, este necesar să iei aminte la câteva indicații importante pentru a desfășura corect acest proces. Acestea sunt câteva reguli principale pentru tăierea pomilor fructiferi:

  1. Folosește întotdeauna numai unelte de grădină ascuțite – tăierea unei ramuri din prima este pur și simplu necesară, deoarece este mai puțin traumatizantă pentru pom.
  2. După tăiere, este necesar să strângi toate ramurile tăiate și să le arzi. Acest lucru va preveni bolile și diferiții dăunători, care se pot instala de la lăstarii bolnavi.
  3. Plăgile rămase de la tăiere, trebuie tratate. Utilizează soluții slabe de permanganat de potasiu pentru zonele cu răni mici.
  4. Nu tăia niciodată pomii înghețați în timpul iernii – așteaptă până în primăvară, apoi zona deteriorată va fi mai evidentă și va putea fi îndepărtată mai precis.
  5. Observă subordonarea ramurilor la tăiere.
  6. La tăiere, reține că pomul nu ar trebui să aibă ramuri care să se extindă din trunchi la un unghi ascuțit.
  7. Nu uita că fructificarea în masă depinde de obicei de direcția de creștere a ramurii. În general, că ramurile cu creștere verticală vor da mai puține roade decât ramurile cu creștere orizontală.
  8. Nu întârzia tăierea. Toate lucrările trebuie finalizate îainte de apariția înghețului.
  9. Nu tunde plantele foarte tinere – vor da roade mai târziu și mai slab.
  10. Nu tăia multe ramuri mici – este mai bine să tai una principală.

 

Nu ignora sau nu trata cu indiferență aceste reguli, pentru că fiecare este importantă pentru sănătatea pomilor voștri. Toate acestea influențează recoltele viitoare și productivitatea grădinii.

Lunile de toamnă sunt momentul ideal pentru a planta noi soiuri de pomi fructiferi. Am siscutat despre beneficiile plantării de toamnă. Poți comanda o mulțime de soiuri fructuoase de meri, peri, cireși, piersici și alți pomi fructiferi în magazinul nostru. Vezi produsele și alege după placul tău!

Publicat de: 14 oct 2020
Vizualizări: 8541
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier