Comenzi telefonice şi consultanţă
0

3 sfaturi practice pentru îngrijirea clematitelor

Dacă ești în căutarea unor soluții diferite pentru amenajarea curții sau grădinii tale trebuie să îți îndrepți atenția către clematite. Plante cu flori bogate și viu colorate, clematitele îți vor decora casa și grădina într-un mod exotic care te va surprinde de fiecare dată.

Însă pentru a obține aspectul mult dorit trebuie să respecți scurte sfaturi pentru îngrijirea clematitelor. De la alegerea solului potrivit și până la protejarea plantei pe timp de iarnă, acest articol îți va arăta cum poți avea grijă de noile tale flori.

În final, vei da culoare chiar și celui mai retras colț din grădina ta. În plus, vei putea crea bolți înmiresmate pentru zone de relaxare parfumate și luxuriante.

Citește și alte sfaturi despre cum poți alege florile potrivite pentru gărdina ta.

Sfaturi pentru îngrijirea clematitelor, ghidul care nu trebuie să-ți lipsească

Solul potrivit

Clematitele se dezvoltă cel mai bine în sol umed, fertil și bogat în humus. Pe scurt, le poți planta în zone umbrite, acolo unde soarele nu ajunge să încălzească în mod direct pământul.

Dacă vrei să fii riguros, pH-ul pământului recomandat este de 6, 7 așadar un pH neutru.

La plantare, pământul din grădină se poate amesteca cu turbă îmbogățită cu minerale. Ai mare grijă să nu folosești turbă acidă pentru a nu afecta rădăcina florii. Poți folosi și fertilizatori însă doar în cantități mici. Evită soluțiile acide și alege fertilizatorii solizi (granule).

Baza pămâtului trebuie să fie umbrită, dar partea superiară a clematitei va trebui să aibă parte de cât mai mult soare. Pentru a realiza acest lucru poți folosi suporți, sau poți crea bolți pe care să direcționezi creșterea florilor tale.

În plus, le poți folosi în amenajarea gardurilor vii.

Perioada de plantare

Clematitele sunt plante rezistente și ușor adaptabile la condițiile de mediu și temperatură de la noi. Așadar, le poți planta pe toată durata anului, însă cu cât le sădești mai devreme cu atât te poți bucura mai repede de florile lor.

O poți face începând cu luna aprilie însă doar atunci când primăvara este călduroasă. Un îngheț primăvăratic poate afecta iremediabil sănătatea plantei tale.

Perioada de plantare pentru clematite se poate prelungi până la sfârșitul lui octombrie, dacă avem o toamnă caldă și târzie.

La plantare rădăcina lianei de clematită trebuie să fie bine irigată. Apoi, planta se introduce într-o groapă cu dimensiunile de aproximativ 60x60x60 centimetri. La baza gropii poți pune pietre care să permită drenajul eficient al apei.

După plantare se irigă planta ori de câte ori pământul dă semne de uscare. Mare atenție: apa nu trebuie să băltească în jurul rădăcinii. Apa în exces va determina deteriorarea florilor și mucegăirea rădăcinii.

Îngrijirea

Alte sfaturi pentru îngrijirea clematitelor presupun îngrijirea tulpinii și a rădăcinii atât pe timp de vară cât și iarna. În acest sens este recomandată mulcirea la bază a clematitei plantate.

Pe scurt, la baza plantei se aplică un strat de frunze uscate, rumeguș, sau coji uscate de copac. Acest strat are rolul de a menține umezeala și răcoarea pe timp de vară, în timp ce iarna protejează rădăcina de temperaturile ce scad sub -10 grade Celsius.

Irigarea se face periodic, fără excese. Udatul este frecvent doar în zilele călduroase când umiditatea pământului este redusă.

Clematitele sunt sensibile la secetă și la aerul uscat. De aceea este bine să le plantezi în zone umbrite și răcoroase dar ferite de vânt sau curenți de aer care bat în mod constant.

Tăierea

Tăierea lianei de clematită se face în funcție de soiul pe care l-ai ales. Sunt soiuri care nu necesită tăieri. Acestea sunt clematitele care înfloresc doar pe creșterile din anii anteriori. Alege clematitele potrivite pentru grădina ta din catalogul online GrădinaMax.

Sunt soiuri care necesită tăieri ușoare. Sunt recomandate pentru plantele cu flori mari, cele care înfloresc în lunile mai-iunie, pe creșterile din anii precedenți. Tăierile ușoare presupun scurtarea plantei la aproximativ 1.5 metri deasupra solului.

Avem, în final, și soiurile care necesită tăieri masive, sau puternice. Aceste tăieri sunt recomandate clematitelor cu înflorire târzie. În acest caz înflorirea se va face pe creșterile din anul curent. Tăierile puternice presupun scurtarea plantei la 2, 3 noduri deasupra solului. 

Acestea sunt cele mai utile sfaturi pentru îngrijirea clematitelor. După cum îți poți da seama, clematitele sunt flori rezistente care nu necesită o prea mare atenție.

Așadar, joacă-te în culori surprinzătoare și desenează o grădină așa cum doar ți-ai imaginat că ar fi posibil.

Pentru sfaturi similare citește și alte articole din domeniul amenajării peisagistice. Specialiștii GrădinaMax sunt alături de tine și îți susțin fiecare idee practică pe care o ai.

Găsești o gamă variată de clematite în catalogul online GrădinaMax alături de alte plante și flori care îți vor înfrumuseța cu siguranță casa și viața.

Publicat de: 15 iul 2019
Vizualizări: 21566
(Voturi: 892, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Liane ornamentale
    • Plante ornamentale
    • Semințe de flori
    Promoţie!
    Clematis Piilu imagine 1
    1 Comentariu
    Clematis Piilu
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    46.90 lei 79.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 46.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier