Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Alegerea solului pentru plante: iată ce trebuie să știi!

Alegerea solului este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru ca plantele tale să crească, pentru ca florile tale să înflorească și să ai parte de o grădină frumoasă, cu aspect uniform și îngrijit. Atunci când ne gândim la sol pentru plante, trebuie să avem în vedere specificul culturilor noastre – fiecare plantă are alte nevoi, de aceea și tipul de pământ trebuie să se adapteze specificităților fiecărei flori, legume sau pom fructifer.

În continuare îți vom prezenta câteva aspecte generale de care trebuie să ții cont atunci când alegi solul pentru plante:

Ce trebuie să știi pentru a alege solul potrivit pentru plante

Nu există solul perfect

Solul are într-adevăr o importanță sporită în procesul de dezvoltare al plantelor, dar nu există un tip de sol universal, perfect pentru toate culturile. Este posibil ca amestecurile din comerț să nu-ți ofere rezultatele pe care ți le dorești. De aceea, îți recomandăm să prepari acasă un amestec potrivit de mai multe tpuri de sol în funcție de ce îți dorești să plantezi.

Greutatea solului

În funcție de culturile tale, greutatea solului este un factor important care poate să susțină dezvoltarea plantelor, sau din contră, le poate stopa creșterea sau chiar ucide.

De exemplu, dacă ai plante la ghiveci care au acces la lumină solară din abundență, îți recomandăm să alegi sol cu greutate medie. La polul opus, dacă ai plante care cresc la umbră, alege un sol mai ușor.

În general, solul greu este de evitat pentru că este compus din mult nisip și puține substanțe nutritive, putând afecta sănătatea rădăcinilor. Însă, există și câteva excepții de plante care preferă un astfel de sol – cactușii și alte plante deșertice.

Nu neglija importanța echilibrului mineral și a fertilizării

Fiecare plantă are nevoie de un sol bogat pentru a crește, dar și de un îngrășământ adecvat. Ține minte că fiecare plantă necesită combinații distincte de minerale (ex: plantele cu frunze au nevoie de un sol cu mai mult azot, cele cu flori de un sol cu mai mult fosfor).

Dacă achiziționezi îngrășământ separat, vei vedea pe ambalaj cantitatea necesară pentru plantele tale. Poți de asemenea să achiziționezi și ghivece cu îngrășământ inclus în sol. Dacă nu știi exact ce tip de îngrășământ să alegi, poți apela și la o analiză a solului pentru a identifica eventuale carențe de minerale.

Fiecare plantă cu solul ei

Ține cont de faptul că plantele din interiorul casei nu au aceleași nevoi ca cele din exterior. De aceea, și pământul de grădină are o altă consistență și alte proprietăți față de cel necesar plantelor de ghiveci. De aceea, nu încerca să folosești sol din grădină pentru plantele de interior pentru că acestea pot fi atacate de germeni sau ciuperci.

Florile la ghiveci preferă...

...solul organic. Acesta conține substanțe nutritive care ajută planta să crească și să se dezvolte. De asemenea, el poate fi reutilizat, spre deosebire de solurile non-organice care nu rezisstă mai mult de un sezon.

Astfel, îți recomandăm alternativa solului organic atât pentru bunăstarea grădinii tale, cât și pentru ghivecele cu flori. Poți alege pământuri cu utilizare specifică dacă vrei să plantezi un anumit tip de plantă sau pământ de flori universal, dacă grădina ta va avea o varietate mare de flori.

Consultă și informațiile de pe ambalaj

Dacă decizi să cumperi pământ din comerț, îți recomandăm să consulți cu atenție informațiile de pe ambalaj pentru a fi sigur că va corespunde nevoilor tale. Fii atent la ingrediente, la data la care a fost ambalat și asigură-te că sunt trecute și tipurile de plante pentru care este potrivit. Pământul pe care îl alegi trebuie să fie proaspăt și să-și păstreze proprietățile o perioadă cât mai lungă de timp.

Sperăm că sfaturile noastre de mai sus au venit în completarea experienței tale iar dacă ești începător în ale grădinătului, sperăm că te-au ajutat să iei cele mai bune decizii pentru plantele tale. Pământ cât mai roditor să ai!

Publicat de: 22 ian 2018
Vizualizări: 4713
(Voturi: 761, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Munteanu Leontin
27 mar 2018

Bune

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier