Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Când să însămânțezi verdețurile? Pune bazele propriei tale culturi!

De obicei, cultivarea verdețurilor nu este una provocatoare pentru grădinari, deși aduce multă satisfacție acestora. Un număr ridicat de specii necesită o singură etapă de însămânțare, iar apoi te vei putea bucura de beneficiile lor pe tot parcursul sezonului și nu numai, cu puțin efort. Totodată, verdețurile pe care le cultivi singur sunt mai aromate și ecologice decât cele pe care le găsești în magazin. De aceea, merită să îți amenajezi o grădină cu verdețuri, pentru o sursă de sănătate și arome la îndemână!

Când să semeni mărar, busuioc sau rucola, astfel încât să nu îți lipsească din bucătărie pe tot parcursul sezonului? Vei găsi răspunsurile la această întrebare în ghidul pe care l-am pregătit pentru tine. În cuprinsul său am inclus informații detaliate despre cum și când să faci însămânțarea pentru fiecare specie.

Când să însămânțezi verdețurile?

Când să însămânțezi plante anuale?

Speciile anuale pot fi semănate în fiecare an, de unde și denumirea lor. O opțiune convenabilă este amenajarea unei grădini cu astfel de plante chiar în proximitatea bucătăriei, de exemplu sub fereastra ei ori pe pervaz, în ghivece. Atunci, vei fi la numai o întindere de braț de mirodeniile tale preferate pentru mâncarea delicioasă pe care o prepari.

Crizantema comestibilă aduce un plus de gust felurilor tradiționale de mâncare, aceasta având o aromă asemănătoare cu cea a pătrunjelului. Frunzele și mugurii tineri sunt folosiți în salate, dar și în preparatele calde, inclusiv în supe și alături de carne. Planta este ușor de cultivat și rezistentă la frig. Poate fi semănată direct în sol și este gata de mâncat imediat ce apar primele frunze și flori.

Când să însămânțezi verdețurile?

Limba mielului are de fapt puține în comun cu castravetele, deși gustul frunzelor și al lăstarilor amintesc în mod clar de aroma lui proaspătă. La începutul primăverii, când paturile de castraveți sunt încă goale, limba mielului va înlocui cu succes celebrul castravete în salate și sandvișuri. Planta este foarte ușor de crescut, se dezvoltă rapid și nu suferă nici măcar în condiții dificile de cultivare. Semințele ar trebui să fie semănate de îndată ce soarele începe să încălzească puțin solul. Pentru a avea mereu la îndemână limba mielului, semănatul trebuie repetat la fiecare 2 - 3 săptămâni. Recoltarea poate fi efectuată de la sfârșitul lunii mai până la apariția primului îngheț.

Când să însămânțezi verdețurile?

Ca să ai parte de frunze parfumate de busuioc, trebuie să execuți semănatul pentru răsaduri cu aproximativ 35 - 40 de zile înainte de perioada optimă de plantare în grădină sau ghivece. Semințele pot fi semănate direct în aer liber, dacă optezi pentru aceasta variantă, de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie. Adâncimea de însămânțare trebuie să fie de cca. 1 cm, iar distanța recomandată între plante pe rând este de 15 x 15 cm. Recoltarea începe la aproximativ 2 luni după plantarea într-un loc permanent.

Când să însămânțezi verdețurile?

Semințele de mizuna (muștar japonez) se pretează pentru semănarea de toamnă sau primăvara, păstrând distanța de 40 x 40 cm între plante. Acestea trebuie însămânțate la o adâncime de 3 - 4 cm, direct în pământ. Frunzele pot fi recoltate imediat ce apar, cu excepția lunilor iunie și iulie, când plantele încep să înflorească.

Sfecla de frunze este plăcută la gust și foarte apreciată. Se înmulțește prin semințe, acestea fiind semănate de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie direct în sol, la o adâncime de aprox. 2 cm. Planta tolerează bine înghețurile ușoare. Însămânțarea se face la o distanță de cca. 40 x 25 cm între plante.

Gustul de susan sălbatic amintește oarecum de busuioc, deși are o notă de mentă. Popularitatea sa este justificată nu numai de aromă, ci și de randamentul foarte mare al plantei. Semințele pot fi semănate direct în sol pe parcursul lunii aprilie, la o adâncime de cca. 5 mm. Lăstarii slabi trebuie îndepărtați prin tăiere. Vara, planta atinge o înălțime de până la 1 m, aspect care trebuie luat în considerare la plantare. Poți începe recoltarea din momentul înfloririi, ținând cont de faptul că frunzele adecvate pentru recoltare se situează la aproximativ 10 cm de sol.

Florile de piatră reprezintă o specie ale cărei frunze verzi, cărnoase au o aromă dulce și ușor picantă. Acestea sunt un ingredient excelent pentru orice salată, dar și în cazul preparatelor din carne. Semințele pot fi semănate imediat ce vremea de primăvară se instalează și riscul de îngheț a trecut deoarece, la temperaturi negative, planta moare. Aceasta are nevoie de aproximativ 18°C pentru a germina, iar în condiții favorabile, frunzele sunt gata de recoltare după 4 săptămâni.

Frunzele zimțate de rucola sunt saturate cu vitamine și oligoelemente. Înălțimea plantei ajunge până la 60 cm, iar semințele pot fi semănate imediat ce solul atinge cel puțin +10°C, la o adâncime de aproximativ 1 cm și la o distanță de 15 x 5 cm între plante. Cel mai bine este să însămânțezi rucola la fiecare 2 - 3 săptămâni, pentru a avea întotdeauna acces la frunze proaspete. După 10 zile apar primii lăstari, iar după alte 20 de zile se pot recolta primele frunze. O plantă oferă, per sezon, aproximativ 5 recolte, una la fiecare 15 zile.

Mărarul, fiind rezistent, poate fi semănat imediat ce zăpada se topește și soarele începe să încălzească solul. Semințele tolerează temperaturi de până la +3°C. Însă, cu cât este mai cald, cu atât vor apărea lăstarii mai rapid. Semințele se adâncesc în sol cu aprox. 1 cm, pentru rezultate satisfăcătoare. Însămânțarea se poate repeta la fiecare 2 săptămâni, din aprilie până în august, pentru a avea acces constant la mărar proaspăt.

Când să însămânțezi verdețurile?

Semințele de spanac trebuie însămânțate la o adâncime de aprox. 1,5 - 2 cm. Planta este rezistentă la frig și crește la +4°C. Merită să cultivi spanac semănându-l direct în sol sau prin răsaduri, în timp ce cultivarea în seră ori solar îți garantează culturi timpurii și constante. Nu uita să păstrezi o distanță de 15 x 15 cm între plante. Poți începe însămânțarea de la mijlocul lunii aprilie până la începutul lunii august, luând o pauză în iunie și iulie. Frunzele pot fi recoltate la aproximativ 8 - 10 săptămâni după însămânțare.

Când să semeni verdețuri perene?

Verdețurile perene pot fi înmulțite în multe moduri, dar utilizarea semințelor determină cele mai bune rezultate și un număr mare de plante tinere.

Din mai până la jumătatea lunii august, poți semăna semințe de măcriș direct în sol, la o adâncime de aprox. 0,5 cm. Poți, însă, crește și răsaduri de măcriș. Acestea ar trebui să fie semănate în recipiente cu aproximativ 30 - 45 de zile înainte de perioada optimă de plantare în pământ. Distanța recomandată este de 20 x 20 cm între plante.

Când să însămânțezi verdețurile?

Cel mai bun moment pentru a semăna leurdă este începutul toamnei. Semințele trebuie așezate la cel puțin 10 cm distanță între rânduri, respectiv aprox. 5 cm între plante pe rând. Semănatul de primăvară și vară poate eșua, deoarece aceste semințe trebuie să treacă printr-un proces natural de stratificare. Frunzele pot fi recoltate după aproximativ 3 ani.

Dacă îți plac preparatele din carne, nu uita să cultivi leuștean și tarhon. Aceste specii nepretențioase și ușor de îngrijit pot fi adăugate la marinate, deoarece completează perfect gustul cărnii. Apropo, ambele plante se pot utiliza și pentru a pregăti limonade de vară rapide și parfumate.

Sperăm că acest scurt ghid te va ajuta să cultivi verdețuri în grădina ta. Scrie-ne în comentariu care sunt preferatele tale! Și asigură-te că îți acorzi câteva minute din timp pentru a verifica gama noastră completă de semințe.

Publicat de: 08 feb 2023
Vizualizări: 2923
(Voturi: 2, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier