Confortul de a avea legume proaspete în grădină primăvara devreme depinde de timpul pe care îl dedici plantării acestora toamna. Până la venirea zăpezii, munca din grădina de legume nu se sfârșește, mai ales pentru cultivarea legumelor pe care le vom utiliza destul de mult la prepararea delicioaselor mâncăruri, anul viitor.
Legumele pe care le poți planta și semăna chiar și în noiembrie sunt rădăcinoase, dar nu numai. Pentru a se dezvolta corespunzător este necesar ca rezistența la frig și umezeală a noilor culturi să fie una ridicată.
O variantă de plantare a legumelor toamna este în paturi înălțate sau casete. Acest lucru ajută la o organizare mai bună a grădinii de legume. Oricum, dacă locul ales pentru plantare este direct în pământ sau în respectivele paturi, nu trebuie să îți faci griji din pricina zăpezii deoarece aceasta acționează ca o plăpumioară și ține pământul cald.
Înainte de a vedea ce legume putem planta în perioada de toamnă, haide să vedem cum putem fertiliza solul astfel încât să asigurăm un mediul favorabil de creștere a noilor culturi.
Fertilizarea solului toamna
În timpul iernii, aplicarea de îngrășăminte în sol nu este recomandată. Acest lucru este datorat faptului că respectivul îngrășământ își va pierde proprietățile din cauza umidității solului și a zăpezii.
Practic, îngrășământul se va dizolva rapid și va ajunge direct în apa freatică, deci nutrienții se pierd iar șansele de a face mai mult rău decât bine cresc. Apare pierderea financiară și riscul de poluare a apei din cauză că pânza freatică poate fi contaminată cu nitrații din îngrășământul utilizat.
În schimb, fertilizarea pământului toamna este esențială pentru a avea parte de un sol bogat în nutrienți devenind astfel mediul propice de cultivare a legumelor. Fertilizantul natural, conceput din gunoi de grajd este soluția ideală pentru a obține calitatea solului de care ai nevoie.
Dacă și tu faci parte din categoria gospodarilor care își hrănesc păsările și animalele din curte cu mâncare organică, atunci resturile pe care aceștia le produc alcătuiesc fertilizantul potrivit pentru culturile din grădina ta de legume.
Referitor la ce mai poți planta până la venirea zăpezii, află în continuare ce legume se potrivesc sezonului ploios.
Legume de plantat toamna
Ideal de utilizat la plantarea legumelor toamna este turba. În acest fel nu este nevoie să adaugi îngrășăminte minerale solului. Înainte de semănarea propriu-zisă a legumelor este indicat ca spațiul respectiv să fie curățat de buruieni. Să vedem pentru cine am pregătit solul.
Arpagic și usturoi verde
Pentru a avea parte de gustul și aroma inconfundabilă a legumelor cu coada verde în primăvara anului viitor, este necesar să plantezi arpagicul și usturoiul verde din această toamnă. Acestea se plantează în șanțuri, la distanțe mici unul față de celălalt, de aproximativ 5 centimetri. Important este ca săparea șanțului să se facă la o adâncime mai mare, pentru a proteja planta de efectele iernii.
Ceapa verde este un ingredient de bază în prepararea salatelor, a gustărilor și totodată are și scopuri medicinale. Usturoiul este unul dintre ingredientele nelipsite din orice bucătărie.
Sparanghel, spanac și salată verde
Toate aceste bunătățuri care însuflețesc preparatele culinare sunt potrivite de plantat în lunile de toamnă. Sparanghelul este sensibil la umiditate ridicată în schimb spanacul este unul dintre campionii care rezistentă eroic la temperaturi scăzute.
Salata este întotdeauna binevenită, mai ales când este proaspăt culeasă direct din grădină. În plus, acest aliment minune este bogat în proprietăți benefice pentru organism. La plantare, salata are nevoie de fertilizant pe bază de fosfor și potasiu.
Ridichi și praz
Ridichile preferă solurile bine aerate și bogat de potasiu. O soluție de fertilizare pentru ridichi este adăugarea de cenușă în sol. Micile legume roșii și ușor înțepătoare reprezintă o sursă sigură de vitamine.
Prazul se adaptează ușor plantării în timpul toamnei. Important de știut atunci când plantezi răsadul de praz este faptul că trebuie să ții cont de adâncimea găurii pe care o sapi și de distanța dintre plante. Prazul are nevoie de spațiu și lumină pentru a se înălța corespunzător.
Hrean
Butașii de hrean se obțin din tăierea unei rădăcini din legumă și se poate planta atât într-un loc însorit cât și într-unul umbrit. Fiind o plantă perenă, se înmulțește repede, așadar este bine să aloci suficient spațiu între butași la plantare.
Pătrunjelul, varza Kale, broccoli, morcovul și țelina pot fi și ele plantate în lunile de toamnă.
Noi îți dorim să ai parte de vreme bună și culturi bogate în primăvara anului viitor!
Foarte utile sfaturile! Mulțumim!
Bună ziua,
Ne bucurăm că articolele vă sunt utile.
O zi frumoasă!
Este ideal ce propuneți, de doi ani procedez astfel. Am început se plantez in gradină de toamna, ceapa si usturoiul. Am o metodă proprie de fertilizat solul, cu biohumus, produs din bălegar cu ajutorul rîmelor, un soi hibrid, special pentru obținerea mai rapidă a acestui fertilizator. Acest fertilizator este foarte bogat in macroelemente, nu are bacterii dăunatoare plantelor, cum are bălegarul, ele fiind eliminate cu ajutorul râmelor, în concluzie, biohumusul, protejază plantele la îmbolnăvire. Este minunat, în primăvară am avut ceapă și usturoi verde, frumos ca de revistă, atât pentru noi cât pentru rude și prieteni. Vă mulțumesc.
Iti multumim pentru aprecieri, Doina! Suntem incantati sa stim ca sfaturile noastre sunt utile