Un solar este o construcție cu adevărat utilă pentru orice grădinar. Dar ce se întâmplă atunci când locul nu îți permite extinderea solarului? Ei bine, noi știm soluția: grădina de legume pe paturi ridicate.
Dacă într-un articol anterior discutam despre cum să eficientizezi spațiul din grădina ta, acum a sosit timpul să îți arătăm care sunt cele mai simple și rapide variante pentru a te bucura de un solar încăpător, în care să crești o mulțime de legume gustoase.
Află din articolul de astăzi care sunt metodele pe care să le folosești pentru amenajarea grădinii de legume pe paturi ridicate în solarii. Profită la maximum de spațiul pe care îl ai la îndemână și grădinărește cu spor în orice context.
De ce să amenajezi un solar?
Grădinarii moderni, care își doresc performanță și eficiență de la grădina lor, știu că un solar este o variantă la îndemână, care aduce o mulțime de beneficii. Am adunat la un loc 5 avantaje de care te bucuri atunci când deții un solar.
1. Ai tot timpul lângă tine o sursă de legume proaspete.
Solarul devine mica ta grădină din care poți aduna permanent roade sănătoase. În curând o să uiți de mersul la piață pentru orice legumă. Ai totul la doar doi pași: verdețuri, legume pentru salate sau mâncăruri savuroase.
2. Poți obține producții timpurii.
Dacă știi că ești o persoană nerăbdătoare, care așteaptă cu sufletul la gură apariția legumelor preferate pe piață, atunci solarul îți aduce avantajul de a putea obține chiar tu roadele favorite mai rapid.
3. Ai legume bio din producție proprie.
În ziua de astăzi, goana după produsele bio a devenit o preocupare generală. Ieși din tipare și cultivă legume sigure chiar la tine acasă, fără substanțe chimice care să le altereze gustul și proprietățile benefice.
4. O investiție minimă, cu beneficii pe termen lung.
Un solar este foarte ușor de construit. Cu materiale adunate de prin magazie sau cumpărate din magazinele de specialitate, costurile finale ale amenajării unui solar sunt minime. Cu toate acestea, îl poți folosi chiar și câțiva ani buni.
5. Perspective de viitor.
Dacă îți place să cultivi legume în solar, poți face o afacere din asta. Chiar dacă spațiul tău este limitat, cu un solar amenajat în paturi ridicate, poți obține suficiente legume și pentru a vinde o parte din recoltă.
Ce înseamnă grădina pe paturi ridicate?
Înainte de orice altceva, grădina pe paturi ridicate înseamnă economie de spațiu și eficientizarea suprafeței de care dispui.
Dacă ar fi să oferim o definiție, am putea spune că o grădină pe paturi ridicate este formată din mai multe suprafețe de pământ, amenajate deasupra solului din restul grădinii.
Faptul că ai porțiuni separate de pământ în care plantezi un anumit tip de legumă înseamnă că în alt pat poți pune alte semințe, fără ca cele două soiuri să se influențeze reciproc.
Beneficiile pe care le aduce o astfel de amenajare în solarul tău sunt:
- eficientizarea spațiului pentru a putea cultiva specii diferite;
- productivitate crescută pe metrul pătrat.
Un solar eficient, cu paturi ridicate
Hai, deci, să vedem cum se construiește un solar cu paturi ridicate.
Solarul
- Caută spațiul potrivit pentru amplasarea solarului. Alege un loc luminos.
- Construiește apoi structura de rezistență din ce material dorești. Ai posibilitatea de a opta pentru lemn, țevi metalice sau din plastic. Important este ca indiferent de alegerea făcută, ele să fie rezistente.
- La fel și în cazul foliei care acoperă solarul. Ea trebuie să fie termoizolantă și transparentă pentru a permite luminii să intre cu ușurință în solar.
Paturile ridicate
- Formează perimetre de dimensiunile dorite, din lemne rezistente. Înălțimea maximă recomandată a patului este de 1,2 metri.
- În interiorul formei obținute, montează o plasă de sărmă, cu rolul de a separa solul din grădină de solul pe care îl vei pune în paturile ridicate.
- Pune și o folie hidroizolantă care să apere lemnul de apa provenită din irigarea culturilor.
Și gata! Ai obținut propriul solar pe paturi ridicate. Acum, nu îți rămâne decât să alegi semințele potrivite și să începi cultivarea. La GrădinaMax găsești semințe de legume care să îți îmbogățească rapid solarul.
Hai și tu pe cel mai îndrăgit blog de grădinărit și inspiră-te din articolele noastre. Îți dorim mult succes în amenajarea solarului pe paturi ridicate!