Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Grădinărește inteligent: amenajarea corectă a straturilor în grădină

Primăvara ieșim bucuroși în grădină. Pornim conștincioși curățenia generală și pregătim totul pentru un nou sezon agricol.

Măturăm grădina, înlăturăm frunzele putrezite, săpăm și afânăm pământul, toaletăm pomii fructiferi și pregătim primele straturi.

Pentru că, experimentat, sau nu, fiecare grădinar își amenajează grădina așa cum se pricepe mai bine pentru a obține recolte cât mai bogate. 

Ei bine, dacă ai ajuns la pregătirea straturilor pentru plantarea legumelor de primăvară, sfaturile din acest articol îți vor fi de ajutor.

De ce?

Pentru că vom vorbi despre aranjarea inteligentă și corectă a straturilor. Astfel, vei avea acces facil la fiecare plantă și vei fi sigur că recolta ta beneficiază de lumină, căldură și de toate condițiile prielnice pentru o bună dezvoltare.

Citește și alte sfaturi de grădinărit pentru începători.

Amenajarea straturilor în grădină

Înainte de a începe aranjarea straturilor și plantarea materialului săditor, pregătește terenul în mod corect.

Sapă pământul și înlătură orice urmă de vegetație rămasă. Mai apoi, greblează solul pentru a-l afâna eficient. La final, poți începe trasarea primelor straturi. Pentru a face acest lucru rapid și ușor, folosește o sfoară drept ghidaj.

Pentru rândurile straturilor tale poți folosi și o scândură cu o muchie ascuțită. Cu ajutorul sforii și a scândurii vei fi sigur că trasezi linii drepte atât pentru zonele de acces, cât și pentru crearea rândurilor în care vor fi, mai apoi, plantate legumele tale.

Plantarea legumelor în funcție de spațiu

Dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este restrâns, îți recomand să plantezi legumele în fâșii late (între 30 și 120 cm), cu spațiu redus între plante. Nu uita să lasi spațiu de trecere între aceste fâșii. Aceste spații de trecere vor fi folosite pentru a iriga plantele, pentru a plivi straturile de buruieni și pentru a culege recolta.

În cazul în care ai la îndemână un spațiu mai generos, este recomandată plantarea pe rânduri cu o distanță de aproximativ 45 cm între ele. Astfel legumele au mai mult loc să se dezvolte, iar tu poți amenaja sisteme mecanice de irigare între rânduri. 

Află despre plantarea sfeclei roșii în aprilie - sfaturi utile pe care să le urmezi.

Creează straturi și cărări

Straturile te ajută să folosești eficient o grădină de mici dimensiuni. Mai mult, îți ușurează accesul și îți permite să segmentezi plantarea în funcție de legumele alese.

Poți alege să creezi straturi în formă de pătrat, sau dreptunghi în funcție de preferințe. Între straturi formeză poteci pe care poți intra fără dificultate cu ambele picioare.

Straturile nu trebuie să fie mai late de 2 metri și nu trebuie să fie amenajate în imediata vecinătate a livezii – pomii fructiferi vor ține umbră și vor întârzia dezvoltarea răsadurilor.

Folosește cu încredere sfoara și scândura despre care ți-am vorbit mai sus în amenajarea grădinii.

Grădina de legume pe paturi ridicate

Atunci când spațiul pe care îl ai la dispoziție este unul restrâns, amenajarea unei grădini de legume pe paturi ridicate este o soluție eficientă.

Astfel, poți varia cu ușurință legumele plantate în funcție de sezon și poți obține recolte bogate într-un timp foarte scurt.

Paturile ridicate sunt utile în special atunci când vrei să ai rapid răsaduri pe care să le transplantezi – spre exemplu, poți crea paturi ridicate în solar, pentru a eficientiza spațiul disponibil.

Ți-am explicat mai multe despre cum poți crea o grădină de legume pe paturi ridicate în articolul nostru precedent.

Plantarea mixtă

Dacă alegi să plantezi diferite soiuri de legume, iată la ce trebuie să fii atent:

  • Plantele care cresc în înălțime pot fi plantate în partea de nord a grădinii.
  • Legumele înalte se plantează în mijlocul stratului, iar cele pitice în marginea lui. Astfel, fiecare plantă are acces la lumină în mod eficient.
  • În parcelele mixte plantează dovleceii și legumele cu dezvoltare similară pe marginea straturilor.
  • În solarii, atunci când plantarea se face la început de primăvară, folosește sisteme de încălzire în special pe timp de noapte când temperaturile mai pot fi negative.

Concluzii

Atunci când îți pregătești grădina pentru un nou sezon trebuie să folosești în mod inteligent spațiul pe care îl ai la dispoziție. Însă, nu trebuie să uiți că vei avea nevoie de acces printre plantele tale.

Așadar, straturile și cărările sunt idei bune pentru grădini în care spațiul este unul restrâns. În plus, straturile mixte și paturile ridicate sunt idei bune pentru culturi bogate în spații mici.

Mai multe sfaturi utile de grădinărit găsești în pagina de blog. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție dacă ai nevoie de informații suplimentare – în acest sens poți folosi oricând pagina de contact.

Nu uita să verifici ofertele disponibile în catalogul online GrădinaMax. Ai o gamă variată de răsaduri și material săditor pe care să îl folosești cu încredere în grădina ta. Noi îți urăm spor la treabă și o recoltă cât mai bogată!

Publicat de: 29 apr 2020
Vizualizări: 8448
(Voturi: 8, Evaluare: 3.1)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier