Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Grădina de legume pe paturi ridicate

Atunci când spațiul nu este principalul atuu al grădinii tale, ai nevoie de soluții eficiente pentru creșterea legumelor. Dacă vrei recolte bogate, ușor de obținut și de întreținut, grădina de legume pe paturi ridicate este ceea ce cauți.

Ce înțelegem prin pat ridicat?

Pe scurt, grădinăritul pe paturi ridicate se referă la faptul că nivelul solului în care sunt plantate legumele se află deasupra solului din jur. Mai mult, suprafața de cultivat este una de dimensiuni mici, de unde și denumirea de pat.

De ce ar trebui să alegi această soluție?

Ei bine, pentru a eficientiza spațiul aflat la dispoziție și pentru a crește recolta de legume. Și ca să înțelegi mai bine ceea ce zic, iată câteva cifre: în o cultura obișnuită de legume se obțin, de regulă, circa 0.6 kilograme / mp de producție anuală; în cazul paturilor ridicate, producția crește la aproximativ 2 kilograme / mp de producție anuală.

În cazul în care ești gata să încerci acest tip de grădinărit, hai să vedem cum poți construi rapid și eficient un pat ridicat în care să plantezi legumele tale preferate.

Citește și alte sfaturi pentru un semănat eficient.

Grădina de legume în paturi ridicate – cum se construiește

Alegerea materialului

Îți recomand ca atunci când construiești patul ridicat să nu folosești materialele pe care le găsești pe lângă casă. Desigur, poți lua scânduri rămase de la alte lucrări pe care le-ai făcut, însă acestea nu vor rezista în timp.

De aceea îți recomand să folosești fie plăci de cherestea, fie grinzi din lemn. În ambele cazuri, grosimea lemnului nu trebuie să fie sub 5 centimetri. Lemnul folosit trebuie să fie bine uscat, ferm și să nu prezinte urme de umezeală, mucegai sau de putreziciune.

Alături de lemnul ales vei mai avea nevoie de o plasă din sârmă cu ochiuri mici (15 mm), de o folie hidroizolatoare și de o plasă din plastic cu ochiuri ceva mai mari. Plasa din sârmă trebuie să fie galvanizată pentru a nu ruginii, iar folia cu rol hidroizolator va trebui prinsă cu ajutorul unui capsator special.

Între timp, învață ce poți cultiva în solar în timpul sezonului rece.

Asamblarea

Folosind lemnul ales, construiește pereții patului. Lungimea nu trebuie să depășească 4 metri, iar înălțimea optimă este în jurul valorii de 1.2 metri.

În partea inferioară fixează plasa de sârmă. Aceasta va separa solul din patul ridicat de solul propriu-zis, sau de suprafața de sprijin. Această soluție va permite și drenajul eficient al apei, dar și înlăturarea rapidă a rădăcinilor nedorite.

Pe pereții patului, fixează folia hidroizolatoare pentru a proteja lemnul de umezeala păstrată de sol.

Lasă stâlpii la o înălțime ușor mai mare față de cadrul patului – de acești stâlpi vei prinde mai apoi plasa din plastic. Această plasă va proteja recolta ta de păsări și alte viețuitoare dăunătoare.

Pune patul ridicat de legume pe o mică fundație din cărămidă. Sau, montează picioare din lemn pentru a separa mica ta grădină de sol – astfel, vei avea un acces facil, vei proteja lemnul de apariția mucegaiului și vei izola legumele de prezența melcilor și a gândacilor de grădină.

Vezi și articolul nostru despre plantarea bulbilor de primăvară în grădină.

Protecția împotriva dăunătorilor

Așa cum am spus deja, folosește o plasă din plastic cu ochiuri mari în partea superioară a patului ridicat.

Această plasă va proteja legumele plantate de păsări și de alte insecte care îți pot afecta plantele.

Așezarea în grădină

Îți recomand să amplasezi patul ridicat pe poziția nord-sud. Astfel, legumele tale se vor bucura de lumină pentru o bună parte din zi.

Culturile cu talie mică se vor așeza în partea de nord, iar cele mai înalte (așa cum este, de exemplu, fasolea) în partea de est-vest.

Plantarea legumelor

Legumele se plantează în formă de inel pentru a se facilita accesul eficient la căldură și lumină, în special atunci când se optează pentru culturi mixte.

Așadar, la exterior se vor planta legumele cu talia cea mai mică. În partea mediană se vor așeza legumele de talie mică spre medie, iar în mijloc plantele cele mai înalte.

Poți alege plantarea cât mai apropiată între plante pentru a limita apariția buruienii.

Află cum crești busuiocul în ghiveci.

Concluzii

Sfaturile practice din acest articol te vor ajuta să construiești un pat ridicat pentru legumele tale. Urmează toate recomandările și vei obține un pat rezistent pe care să îl folosești mult timp în grădina ta.

Pentru alte informații referitoare la cultura eficientă a legumelor în grădină accesează și alte articole din blogul GrădinaMax. Desigur, semințele și produsele de care ai nevoie se regăsesc în catalogul nostru online.

Dacă ai nevoie de ajutor, sau dacă vrei să vorbești cu noi, nu ezita și folosește pagina de contact GrădinaMax.

Publicat de: 20 mar 2023
Vizualizări: 9221
(Voturi: 10, Evaluare: 4.3)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier