Chiar dacă nu ai o grădină la dispoziția ta, ai la îndemână câteva trucuri prin care poți aduce la interior toate aromele și culorile specifice plantelor crescute în exterior.
Desigur, vorbim despre creșterea plantelor în ghivece și despre combinarea diferitelor specii pentru obținerea unui mic colț de natură în sufrageria, bucătăria sau dormitorul tău.
Ei bine, astăzi o să povestim despre busuioc și despre cum să îl plantezi și îngrijești în ghiveci. După cum o să vezi, busuiocul va crește fără probleme și la interior și tu te vei putea bucura de arome proaspete, atât în aerul respirat, cât și în preparatele tale preferate.
Hai să vedem care sunt sfaturile care te vor ajuta să ai grijă în mod corect de busuiocul crescut în ghiveci.
Află și cum îngrijești campanula pe timp de iarnă.
Sfaturi practice pentru plantarea și îngrijirea busuiocului în ghiveci
Tufa de busuioc poate fi crescută atât în scop decorativ, cât și practic, pentru a folosi frunzele sale în diverse preparate culinare. Mai mult, credința populară spune că busuiocul în casă va aduce noroc și prosperitate.
Busuiocul are însă și alte beneficii de care te vei putea bucura dacă îl vei crește în ghiveci. De exemplu, el reîmprospătează aerul, absoarbe mirosurile neplăcute și are efect relaxant, liniștitor. În plus, va ține departe țânțarii și insectele pe timp de vară.
Ei bine, iată ce trebuie să faci pentru a te putea bucura de o tufă bogată de busuioc la tine acasă.
Vezi și ghidul complet pentru îngrijirea florilor de apartament pe timp de iarnă.
Folosește un ghiveci de dimensiuni medii
Tufa nu va avea nevoie de foarte mult spațiu pentru a se dezvolta. De aceea, îți recomand să plantezi semințele de busuioc într-un ghiveci de dimensiuni medii – poate fi și un ghiveci micuț, dacă spațiul nu îți permite altceva.
- Pământul în care îl plantezi trebuie să fie bogat în substanțe nutritive, ceea ce înseamnă că este recomandat pământul de grădină. Cu toate acestea, poți cumpăra și pământ normal pentru flori din magazinele de specialitate.
Solul trebuie să fie bine afânat și să permită un drenaj eficient al apei. Planta se simte bine atunci când este udată frecvent însă apa în exces, care băltește în jurul rădăcinii, nu îi priește.
Udă frecvent busuiocul
După cum ți-am spus deja, busuiocul are nevoie de apă, în special atunci când temperaturile sunt crescute. Nu îl ține lângă o sursă directă de căldură, sau în zone cu curenți de aer.
Udă pământul ori de câte ori este nevoie – în special atunci când solul începe să se usuce. Ai grijă ca apa să fie bine drenată și verifică tăvița de colectare; aceasta nu ar trebui să fie niciodată plină cu apă. Pe scurt, udă busuiocul des, folosind cantități mici de apă.
Înlătură frunzele mature
Lăstarii exterior se taie, în special în primul an de viață. Astfel se impulsionează creșterea frunzelor și dezvoltarea naturală a tufei de busuioc.
- Frunzele trebuie tăiate periodic, în special cele mature, raționamentul fiind, desigur, același ca cel deja explicat.
Poți planta mai multe soiuri de busuioc în același ghiveci pentru a te bucura de nuanțe și arome diferite. Efectul vizual va fi și el unul deosebit.
Păstrează ghiveciul la lumină
Busuiocul se dezvoltă cel mai bine atunci când este crescut la lumină. Nu pune ghiveciul în bătaia directă a razelor solare, însă păstrează-l în camere luminoase și bine aerisite.
Urmează aceleași recomandări și pe timp de iarnă dacă nu vrei ca planta să sufere, sau să se usuce.
Asigură-i căldură
Busuiocul nu este cea mai rezistentă plantă. Are nevoie atât de apă, lumină, dar și de căldură pentru a crește fără probleme.
Iarna trebuie să ai grijă pentru că, în preajma temperaturilor scăzute, tufa de busuioc se va usca. Așadar, așază ghiveciul în camere unde temperatura nu scade sub 20 de grade Celsius. Dacă îl crești pe balcon, îți recomand ca în zilele friguroase să îl muți în bucătărie, sau în dormitor.
Concluzii
După cum vezi, creșterea busuiocului în ghiveci aduce diverse beneficii de care te poți bucura în fiecare zi. Cu toate acestea, busuiocul are nevoie de toată atenția ta. Este o plantă ușor sensibilă la schimbările de temperatură, umiditate și sol. În plus, iarna nu este anotimpul lui preferat, ceea ce înseamnă că preferă căldura și lumina naturală.
Din catalogul online GrădinaMax poți achiziționa soiurile tale preferate de busuioc pe care să le plantezi în ghivece.
Dacă ai întrebări, folosește datele noastre de contact. Ne poți împărtăși din experiența ta cu busuiocul folosind secțiunea de comentarii de mai jos.
Noi îți urăm spor la grădinărit, chiar și atunci când nu ai o grădină propriu-zisă la îndemână. Pentru că natura poate fi oricând adusă mai aproape de tine.
Foarte utile îndrumările
Bună ziua,
Ne bucurăm că găsiți utile informațiile.
O zi frumoasă!
Mi-au placut indrumarile.
Bună ziua, Ne bucurăm că informațiile oferite vă sunt de folos. O zi frumoasă!
Am gasit seminte de busuioc rosu/mov care arata foarte bine si da o culoare deosebita ceaiului.O planta minunata!
Bună ziua, Site-ul nostru oferă o gama variată de plante si semințe de o calitate superioară. Vă asigurăm că aceste produse vă vor oferi o satisfacție gastronomică. O zi frumoasă!