În fiecare toamnă povestea conservelor continuă încă din copilărie. Bunica și mama pregătesc an de an toate sortimentele de dulceață, murături, zacuscă, compoturi și astfel ne stârnește și nouă dorința de a face totul acasă.
Pe lângă rețetele lor tradiționale, acum încercăm să venim cu ceva nou, care să ne încânte papilele gustative și care să ne ofere o experiență nouă, de care nu avem parte zilnic. Aici se încadrează și rețeta delicioasă de dulceață de ardei iuți, de care te îndrăgosteși de la prima linguriță. Gusturile dulce, iute și acrișor, combinate împreună vor da o aromă deosebită diverselor preparate culinare.
Pe lângă calitățile gustative, dulceața de ardei iuți este apreciată și pentru beneficiile pe care le aduce organismului, având multe proprietăți antioxidante și de îmbunătățire a circulației sângelui.
Ingrediente pentru 2-3 borcane mici
- 500 g ardei iuți roșii (se cântăresc înainte de a fi curățați de semințe și cotor)
- 3 gogoșari;
- 500 ml oțet;
- 500 g zahăr.
Cum faci dulceața de ardei iuți
- Ardeii iuți trebuie curățați de cotor, semințe și vinișoare, după care se toacă mărunt, după preferințe.
- Gogoșarii se dau prin mașina de tocat sau la robotul de bucătărie, astfel încât să fie cât de mărunți se poate. Gogoșarii ajută ca dulceața să iasă cremoasă și să aibă o culoare mai intensă. În plus intensifică iuțeala.
- Într-un vas cu fund dublu se combină zahărul cu oțetul și se dă în clocot. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute, după care se adaugă gogoșarii și ardeii iuți. Se dă focul la mic și se lasă la fiert până se leagă dulceața.
- Se ia o lingură de dulceață și se lasă să se răcească pentru a verifica dacă este destul de legată. Când este rece, dulceața trebuie să aibă o textură ușor cleioasă și să se prelingă, nu să curgă instant.
- Se ia de pe foc și se toarnă cât este încă fierbinte în borcanele care au fost sterilizate în prealabil.
- Se pune capacul și se depozitează în cămară până la consum.
Trucuri pentru o dulceață de ardei iute cât mai delicioasă
- dacă se dorește o dulceață mai puțin iute, se recomandă să folosești ardei iuți bulgărești;
- se poate face dulceața dintr-o combinație de 50-50 de ardei kapia cu ardei iute;
- pentru o aromă mai deosebită se recomandă combinarea de ardei iute cu roșii 50-50.
Se pot folosi o mulțime de condimente, în funcție de preferințele fiecăruia. Dulceața de ardei iute se consumă lângă friptură, grătar, cartofi, dându-le o aromă exotică și un gust nemaipomenit.
Pentru mai multe idei de rețete delicioase, te invităm pe blogul Grădina Max, la secțiunea Rețete culinare!
Poftă bună!