Chiar dacă iarna pune în pericol multe dintre florile tale de apartament, nu e cazul să fii dezamăgit. Adună-ți toată energia și pregătește-le de iarnă așa cum se cuvine pentru ca la primăvară să te poți bucura din nou de prietenii tăi florali.
O îngrijire corespunzătoare pe timp de iarnă se va transforma într-o feerie de petale și parfumuri odată cu încheierea sezonului rece, așa că toate eforturile îți vor fi răsplătite. Dar până atunci, poți să-ți înfrumusețezi apartamentul cu plantele incluse în top 4 flori de apartament pe timp de iarnă.
Deși fiecare floare are nevoie de îngrijiri speciale în funcție de particularitățile ei, există câteva reguli generale, utile pentru toate plantele pe care le deții.
Noi ți-am pregătit un mic ghid de îngrijire a florilor de apartament pe timp de iarnă, care te va îndruma cu responsabilitate în lunile friguroase.
Pasul 1: Reglarea temperaturii
Frigul este primul inamic al florilor de apartament, așa că dacă le-ai amplasat pe balcon, este indicat să le muți în interior. Odată mutate în interior, trebuie să fii atent la florile care preferă căldura.
Amplasează-le în zona ferestrei, în apropierea caloriferului. Această amplasare are și dezavantajele ei. Din cauza caloriferului, aerul este uscat, aspect ce poate dăuna florilor tale preferate. Soluția ar fi să le uzi o dată la câteva zile. De altfel, aerisește bine camera. Fumul de țigară și alte mirosuri neplăcute nu sunt benefice pentru florile tale.
Ai grijă ca temperatura pentru care optezi să nu depășească 20 °C!
Pasul 2: Lumina – un element cheie pentru îngrijirea florilor de apartament iarna
La fel de importantă ca temperatura este și lumina. Pe timpul iernii, florile de apartament au o nevoie mai mare de lumină, așa că trebuie să le plasezi într-un loc în care accesul la lumină nu le este limitat. Amplasarea într-o cameră unde pot fi expuse la lumină pentru întreaga zi este ideală.
Ține cont de faptul că o bună parte dintre florile tale de apartament, cum ar fi orhideea, nu tolerează expunerea directă la razele solare. În acest caz, ai grijă ca lumina să fie filtrată. Poți amplasa planta după jaluzele sau draperii.
Pasul 3: Udarea florilor de apartament
După cum ai aflat deja, udarea florilor de apartament pe timp de iarnă nu trebuie să fie excesivă. Dacă ai plasat floarea în apropierea caloriferului, atunci udarea trebuie făcută la 2-3 zile din cauza aerului uscat. În caz contrar, floarea poate fi udată o dată pe săptămână sau chiar o dată la doua săptămâni.
Un alt aspect important este apa cu care sunt udate florile. Trebuie să știi că florile de apartament nu suportă apa calcaroasă, așa că ar fi bine să adaugi în apă câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet.
Clorul pe care apa de la robinet îl conține în exces este de asemenea nociv pentru florile tale de apartament. Soluția ar fi să lași apa cu care intenționezi să uzi florile într-un recipient deschis pentru două-trei zile. Astfel clorul se va evapora și plantele tale se vor bucura mai mult de ritualul hidratării.
Pasul 4: Menținerea igienei frunzelor
Nu lăsa straturi consistente de praf să se depună pe frunzele florilor tale. Dacă ștergi regulat frunzele de praf, vei ajuta planta să respire mai bine. De regulă, evită să stropești frunzele plantei cu apa pentru că acestea pot putrezi.
În cazul plantelor de cameră cu frunze mari, cum sunt ficușii, este indicat să ștergi frunzele cu o cârpă moale, puțin îmbibată în bere.
Pasul 5: Atenție la administrarea fertilizatorului
Pentru o înflorire abundentă, se recomandă să schimbi pământul florii și să-i administrezi fertilizator în intervalul aprilie – octombrie. Iarna este perioada în care majoritatea plantelor intră în repaus vegetativ, așa că administrarea fertilizatorului ar fi o decizie care să le dăuneze.
Pasul 6: Plantele cu bulbi beneficiază de regim special
Bulboasele, cum sunt crinii, freziile, bujorii, au un regim special de îngrijire pe timp de iarnă. Această îngrijire echivalează mai mult cu o conservare eficientă.
În condițiile în care ai multe plante de acest tip în apartament, e important să știi că trebuie să dezgropi bulbii și să-i pui la uscat. Este indicat să depozitezi bulbii într-un loc întunecos, dar ferit de umezeală. De exemplu, o debara e una dintre cele mai bune alegeri.
Preventiv, poți stropi bulbii și cu o substanță antifungică achiziționată din magazinele de profil.
Cu siguranță îți va fi de folos și articolul nostru despre metode prin care să-ți păstrezi plantele perene pe timp de iarnă.
Dacă vei urma pașii din acest mic ghid de îngrijire, florile tale preferate vor reînflori în primăvară mai abundent, iar petalele lor te vor surprinde prin diversitatea culorilor.
Consultă blogul GrădinaMax și beneficiază de toate sfaturile noastre pentru un grădinărit responsabil.
Până data viitoare, să grădinărim cu spor!