Deşi vremea din ultima vreme nu pare să reflecte anotimpul din această parte a continentului, iarna se apropie. Ziua s-a scurtat deja, suntem mai puţin expuşi la soare decât în timpul verii, iar situaţia nu este diferită pentru plante. Cel mai bine se vede acest lucru în faptul că procesul de ofilire al frunzelor e aproape de final.
Procesele biologice încetinesc, atât la plante, cât şi la oameni. Dacă eşti genul de persoană întreprinzătoare, care are nevoie să aibă activitate tot timpul anului, iarna ţi se va părea grea. Cu atât mai mult cu cât îţi place să grădinăreşti. Dar nu trebuie să-ţi opreşti activităţile în grădină din cauza iernii. Cu atât mai mult cu cât face bine sănătăţii fizice şi mentale să ai cu ce să-ţi ocupi timpul iarna.
Seră vs solar: ce ar trebui să alegi
Poţi să-ţi prelungeşti perioada de a lucra în grădină prin sere sau solarii. Dacă nu ai planuri de a face profit din cultivarea legumelor sau plantelor în solarii sau sere şi este o activitate pentru tine, care să te ţină ocupat, nu trebuie să investeşti foarte mult.
În primul rând, trebuie să ştii care este diferenţa între solar şi seră, ca să ştii ce ţi se potriveşte.
Sera
Sera este o structură fixă, permanentă, cu pereţi de sticlă în cele mai multe cazuri, care include şi un sistem de încălzire, dar şi unul de irigaţii. Gândeşte-te la serele din grădinile botanice, unde ai tot felul de plante, mai exotice de fel. Acestea sigur au nevoie de un alt climat, ce nu poate fi găsit la noi în ţară pe timpul iernii.
Solariul
Solariul, pe de altă parte, este o construcţie uşoară, care poate fi oricând mutată în grădină, în funcţie de ce culturi îţi doreşti peste iarnă. Folia pe care o foloseşti în construcţia de solarii trebuie să fie transparentă şi să aibă protecţie UV. Altfel, folia se va îngălbeni şi nu le va fi bine plantelor sau legumelor.
De asemenea, trebuie ca partea de sus să poată fi retrasă în cazul în care zilele devin prea călduroase pentru plante. Altfel, o să se ardă. Este bine să iei o folie care să aibă şi perforaţii pentru ventilaţie. Dar e mai degrabă recomandată pentru solarii de toamnă sau primăvară. Iarna, sub greutatea zăpezii, ar putea ceda.
Beneficiile grădinăritului în solar iarna
- Cum am menţionat deja, ai o activitate şi iarna. E foarte important pentru psihicul oricui să aibă modalităţi de a-şi petrece timpul fără a renunţa la ceea ce-i place. Dacă ţie îţi place să te ocupi de plante sau chiar legume, solariul este soluţia ta.
- Economiseşti bani. Nu mai trebuie să cumperi tot timpul legume sau ierburi aromatice de la supermarket.
- Nu depinzi de oferta de legume din marile magazine sau din pieţe. Şi nu e mai bine aşa?
- Ştii sigur că ceea ce ai cultivat tu este organic, legumele sau ierburile aromatice nu au fost tratate cu erbicide sau alte substanţe.
- Poţi împărtăşi cu prietenii tăi sau familia ceea ce chiar tu ai cultivat. Şi nu ne îndoim de faptul că munca îţi va fi apreciată.
Legume ce pot fi cultivate în solare iarna
Roşiile cherry
Roşiile cherry au devenit din ce în ce mai populare în anii din urmă. Pe lângă aspectul comercial ridicat, ele pot fi folosite în tot felul de variante, de la salate, ciorbe la suc de roşii făcut în casă. De asemenea, sunt mai uşor de depozitat decât roşiile normale pentru că sunt mai compacte. Poţi să le culegi verzi, ca să mai crească şi altele, iar cele deja culese se vor coace în casă, la căldură.
Ceapa
Există cel puţin două tipuri de ceapă: cea destinată strict gătitului şi ceapa dulce, pe lângă vestiul praz din sudul ţării. Aceste prime două tipuri trebuie ţinute la temperatura camerei şi într-un loc întunecos, ventilat şi uscat. Dacă faci asta, o să prelungeşti durata de viaţă după recoltare, ceapa pentru gătit rezistând încă o lună, iar cea dulce între una şi două săptămâni.
Usturoiul
Dacă ai senzaţia că doar noi, românii, consumăm usturoi, te înşeli. El este consumat în diverse mâncăruri care aparţin diverselor bucătării ale lumii. Dacă îl păstrezi la temperatura camerei şi într-un loc cât mai uscat, o să-l ai pentru o mai lungă perioadă de timp pentru că aşa nu va înflori.
Salata
Salatei nu-i place căldura. Dacă temperatura depăşeşte 24⁰C, cel mai probabil seminţele nu vor germina sau salata nu va creşte. După recoltare, trebuie ţinută la o temperatură cât mai scăzută, aproape de 0⁰C şi într-un mediu cât mai umed dacă nu vrei să o mănânci imediat. Din cauza procentului foarte ridicat de apă din salată face imposibilă păstrarea ei congelată sau la conservă, motiv pentru care o s-o întâlneşti doar sub formă proaspătă.
Morcovul
Există două tipuri de morcovi: cei estici (pentru că au fost cultivaţi pe teritoriul a ceea ce în trecut era numită Persia), care sunt galbeni sau purpurii, violet, iar cei pe care îi consumăm noi cu precădere, cei vestici, care îşi au originea în Olanda secolului al 17-lea.
Dacă te-am convins de faptul că iarna nu înseamnă că trebuie să renunţi la grădinărit, poţi explora oferta noastră de legume pe care să le poţi planta.
Foarte bune idei .Si eu am un solar si nu stiam ce sa pun in el pe timp de iarna.
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că articolele noatre vă sunt de ajutor.
O zi frumoasă!