Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi practice pentru un semănat eficient

Primăvara este perioada în care îți pregătești grădina pentru semănat. Acum toaletezi pomii, cureți iarba, sapi pământul și pregătești primele straturi. Desigur, în această perioadă este bine să pregătești și solarul, dacă vrei să ai o cultură susținută pe tot parcursul anului.

Și dacă nu ai o grădină la îndemâna ta, tot acum te poți gândi să plantezi primele semințe în ghivece.

Dar cum faci acest lucru în mod eficient? Pentru a avea culturi bogate și plante sănătoase, trebuie să știi cum să plantezi în mod corect semințele tale.

Fie că vorbim despre legume sau despre plante de decor, semănatul are rolul cel mai important atunci când vorbim despre rezultatele ulterioare.

Așadar, dacă ești la început de drum, sau dacă ai nevoie de câteva sfaturi utile de grădinărit, în acest articol o să-ți spun ce trebuie să faci pentru a planta în mod corect semințele tale.

Citește 10 sfaturi de grădinărit pentru începători.

Hai să vedem despre ce este vorba!

5 sfaturi practice pentru un semănat eficient

Perioada de semănat

Foarte importantă este perioada în care alegi să plantezi materialul săditor. Și, din acest punct de vedere este bine să verifici indicațiile primite în pachetul produsului pe care l-ai cumpărat – de regulă, pe plicul semințelor găsești toate informațiile de care ai nevoie.

Oricum ar fi, amintește-ți că anumite semințe se plantează mai devreme decât altele. Motivul este legat de rezistența plantelor la anumite condiții de temperatură și umiditate.

Spre exemplu, ardeii se pot planta foarte devreme (chiar și din ianuarie), pe când tomatele sau castraveții se vor planta în intervalul aprilie-mai.

Citește ghidul complet pentru plantarea castraveților în solar.

Dacă vrei să plantezi semințele în grădină, atunci o poți face chiar din luna martie, însă doar în condițiile în care o faci în solar. În perioada de germinație semințele au nevoie de temperaturi crescute (peste 10, 15 grade Celsius) și de lumină din abundență.

Solul ales

Atunci când pregătești solul pentru semănat, ai grijă să îl sapi în adâncime. Solul trebuie să fie bine afânat pentru a permite un drenaj eficient al apei – apa în exces va afecta sămânța și mai apoi rădăcina.

În plus, orice urmă de vegetație rămasă trebuie înlăturată.

Nu exagera nici cu îngrășământul, chiar și atunci când folosești gunoi de grajd. Aplicat în exces, acesta poate arde sămânța. De aceea, este recomandat ca îngrășământul să fie aplicat de toamna târziu. Astfel, substanțele nutritive vor pătrunde în sol și îl vor hrăni pe toată durata iernii.

Irigarea eficientă

Pentru a germina rapid și pentru a se dezvolta într-un mod sănătos, semințele recent plantate au nevoie de apă din abundență.

Nu, asta nu înseamnă că trebuie să uzi solul excesiv. După cum ți-am spus deja, apa nu trebuie să băltească, ci trebuie să fie bine drenată. Așadar, udă pământul des, dar puțin și în ploaie pentru a nu tasa solul din jurul semințelor.

Condiții de temperatură optime

Majoritatea semințelor au nevoie de temperaturi blânde pentru a germina. Indiferent de rezistența lor la frig, îți recomand plantarea doar atunci când riscul înghețului a trecut.

Dacă le plantezi în grădină, lunile aprilie și mai sunt cele mai potrivite.

În solar, poți începe plantarea chiar din ianuarie, însă doar atunci când ai la îndemână o soluție prin care poți încălzi eficient solul.

Învață cum poți cultiva în solar, iarna

Germinarea și transplantarea

Anumite semințe vor germina mai repede decât altele. Perioada uzuală poate varia de la 5 zile la 2 săptămâni. De exemplu, tomatele au o perioadă de germinație de 14 zile, în timp ce castraveții de doar 5 zile.

Așadar, în funcție de semințele pe care le-ai ales, verifică pachetul primit și citește instrucțiunile.

Concluzii

Sfaturile explicate în acest articol te vor ajuta să plantezi eficient semințele achiziționate. Pentru alte recomandări similare, nu ezita și citește și alte articole din blogul GrădinaMax.

Dacă încă nu ai achiziționat semințele pentru grădina ta, nu-ți face griji. În catalogul nostru online găsești o gamă variată de semințe pentru grădina sau casa ta.

Și dacă ai nevoie de ajutor în alegerea materialului săditor potrivit, poți oricând contacta unul dintre specialiștii GrădinaMax. Vei primi toate răspunsurile de care ai nevoie pentru a începe lucrările în grădină recomandate pentru această perioadă.

Noi îți urăm spor la treabă și ne reîntâlnim pe blog.

Publicat de: 12 mar 2020
Vizualizări: 2954
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier