Comenzi telefonice şi consultanţă
0

10 Sfaturi pentru grădinarii începători

Experiența în grădinărit, ca în orice alt domeniu, vine odată cu vârsta. Însă, multe greșeli pot fi evitate dacă aplici câteva trucuri care vor ajuta culturile să se prindă mai rapid și să dea roade bogate, iar grădinarii să le savureze cu satisfacție.

 

1. PLANUL DE TOAMNĂ

Este un moment excelent pentru a-ți planifica grădina pentru anul ce urmează. Ai la dispoziție catalogul online, unde poți studia toate plantele și să-ți amintești de particularitățile dezvoltării fiecăreia (ce este dăunător, care are nevoie de îngrijire specială și care nu necesită deloc atenție). Asigură-te că scrii denumirea și soiul plantelor pe care le vei planta din nou. Consultă-te cu prietenii și vecinii despre culturile lor preferate și poate te vor inspira cu noi idei pe care le poți adopta pentru grădina ta. Dacă după stabilirea planului ai rămas cu spațiu gol în grădină, e momentul potrivit pentru a planta ceea ce ți-ai dorit de mult sau să încerci noi soiuri, de ce nu, exotice.

 

2. VERIFICĂ SOLUL

Nu este un secret faptul că fiecare plantă necesită condiții speciale de creștere. De exemplu arbuștii fructiferi se dezvoltă armonios pe soluri acide, iar plantele ornamentale iubesc solurile alcaline. Multe culturi tolerează solurile cu aciditate diferită – morcovii, ardeii, roșiile, salata verde, castraveții. Hotărăște singur – vei planta culturi care se potrivesc sigur solului din zona ta sau vei drege solul pentru a le oferi ce au nevoie – oricare variantă este posibilă.

 

3. INFLUENȚA PERIOADEI DE PLANTARE

Calendarul plantării de toamnă sugerează vag perioada – din septembrie până în noiembrie. Cert este că trebuie să iei în considerare condițiile meteorologice și tipul climei din zona ta. Plantele trebuie cultivate înainte cu trei săptămâni de debutul frigului. Ele au nevoie de timp pentru a-și forma sistemul radicular, însă nu vor începe să se dezvolte și nu vor îngheța pe timpul iernii.

 

4. ACHIZIȚIONEAZĂ SEMINȚELE ÎN AVANS

Semințele multor culturi pot fi folosite ani la rând. Prin urmare ele pot fi cumpărate în siguranță toamna sau chiar vara. Atfel nu pierde perioada optimă pentru semănatul pentru răsaduri, având la dispoziție o mulțime de soiuri pentru a înființa culturile de iarnă. Cei cu experiență fac comenzile pe timpul verii, de îndată de gama de produse este actualizată, iar cei mai puțin hotărâți care se lasă pe ultimul moment, trebuie să se mulțumească cu ce a mai rămas.

 

5. PLANTEAZĂ TOAMNA

Nu te feri să plantezi toamna pomi fructiferi, arbori ornamentali și vița de vie. Grădinarii cu experiență spun că plantele se prind mult mai bine în această perioadă. În plus vara următoare vei observa o dezvoltare rapidă a culturilor și vei putea admira primii muguri.

 

6. PLANTAREA BULBILOR

Dacă îți dorești o casă plină de culori strălucitoare încă de la începutul primăverii, atunci trebuie să plantezi bulbii de flori, toamna. Fă o schiță cu locul de plantare a florilor mult dorite. De exemplu, lalele în culori calde – roșii, galbene, portocalii, vor arăta cel mai bine într-un pat de flori luminoase. Soiurile albe își vor pierde farmecul sub soarele torid, dar vor arăta grozav în zonele cu umbră. Iar soiurile în culori închis – vișiniu sau violet – vor fi frumoase în orice colț al grădinii și cu siguranță vor atrage atenția oricui.

 

7. ASIGURĂ-ȚI VITAMINELE

Vorbim despre usturoiul de iarnă, care este recomandat să fie plantat în septembrie-octombrie, de îndată ce temperatura scade constant sub 10º C. Este bine să aloci culturii un spațiu separat, însă dacă nu dispui de un loc liber, se poate planta lână culturile de căpșuni – merg bine împreună. Pregătește terenul în avans, astfel încât să aibă timp să se așeze după săpat. Este bine ca locul de plantare să fie de circa 3-6 cm și să menții o distanță de circa 10 cm.

 

8. NOI EXPERIENȚE ÎN GRĂDINĂ

Grădinarii începători sunt adesea îngrijorați: “Nu pot! Nu știu să fac! Mi-e teamă să plantez pentru că nu am experiență”. Nu trebuie să-ți faci griji pentru că natura a înzestrat plante cu viabillitate, astfel încât acestea cu siguranță se vor dezvolta. Greșelile sunt firești – totuși este important să înveți din ele pentru a nu le repeta pe viitor. Această abordare te va face să prinzi încredere pe viitor. De asemenea nu este necesar să respecți orice regulă cu strictețe – combină tehnici diferite și ține cont de ce este prielnic pentru zona ta.

 

9. ÎNTREABĂ

Dacă nu știi cum să îngrijești culturile – nicio problemă! Specialiștii sunt întotdeauna gata s-ți vină în ajutor. Dacă nu găsești informații suficiente în broșurile pe care ți le oferim, trebuie doar să ne suni sau să ne scrii, iar specialiștii noștri te vor ajuta cu toate detaliile de care ai nevoie.

 

10. ODIHNĂ!

Gospodăria nu este doar un loc de lucru, ea trebuie să îți ofere confortul de care ai nevoie. Alege să plantezi culturile care necesită puțin effort și îți oferă recolte bogate fără prea multă atenție. Producătorii îți oferă de la an la an un sortiment variat de culturi convenabile.

Publicat de: 16 ian 2018
Vizualizări: 6900
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier