Până la prima zăpadă serioasă, grădina ta încă te așteaptă. Noiembrie în grădină, presupune, în primul rând, îngrijirea pomilor.
Descoperă în cele ce urmează cele mai importante activități pe care le ai de făcut înainte de venirea iernii.
1. Irigarea pomilor
Dacă ai o livadă de pomi fructiferi, nu uita să faci ultima udare în acest an, înainte de apariția înghețului. Udarea de iarnă este utilă din mai multe motive:
- în sol se formează o rezervă de umiditate, care contribuie la o mai bună rezistență la iarnă a copacilor, deoarece nu suferă de uscare;
- solul umed nu îngheață la fel de mult ca solul uscat. În absența stratului de zăpadă, umiditatea poate proteja rădăcinile copacilor de îngheț;
- udarea înainte de iarnă ajută la controlul dăunătorilor care hibernează în pământ.
Metoda de udare depinde de vârsta copacului. Pentru puieții tineri (până la 5 ani), este necesar să uzi întregul cerc de lângă tulpină. La copacii mai bătrâni, doar marginea cercului trunchiului, unde se află cea mai mare parte a rădăcinilor absorbante.
2. Tăierea copacilor
Tăierea de toamnă trebuie făcută înainte de apariția vremii reci. Tunderea este interzisă la temperaturi sub –10 ° C. La temperaturi scăzute, lemnul devine mai casant și este extrem de dificil să faci o tăietură uniformă. În plus, există un risc mare de degerătură la locul de tăiere.
3. Recoltarea butașilor
Noiembrie, după încheierea căderii frunzelor și apariția primelor înghețuri, este perioada optimă pentru recoltarea butașilor din culturile de fructe cu sâmburi precum prunul, cireșul saul caisul.
Pentru butași, folosește lăstarii anuali de pe partea de sud a copacului. Cea mai bună grosime pentru viitoarea tăiere este de aproximativ 7 mm, lungimea este de 30-40 cm. Nu uita că nu toți butașii recoltați vor supraviețui iernii, așa că tăie cu aproximativ o treime mai mult decât cantitatea necesară.
4. Protejarea copacilor împotriva animalelor
Iarna, când există deficit de hrană, copacii devin obiectul atacului diferitelor animale, inclusiv rozătoarelor. Sarcina ta este să le restricționezi accesul la trunchi și ramurile scheletice inferioare ale copacului.
Leagă trunchiul cu crenguțe de brad la o înălțime de aproximativ 1,5 m - este puțin probabil ca iepurii de câmp să poată atinge această înălțime. Doar nu uita că acele ar trebui să fie îndreptate în jos - numai în acest caz vor putea proteja trunchiul de animalele flămânde.
5. Văruirea pomilor
Ești deja obișnuit să vezi primăvara șiruri îngrijite de copaci văruiți. Totuși, văruirea nu trebuie făcută primăvara, ci toamna. Astfel, nu numai că vei proteja copacii de dăunători, ci stratul de var alb va deveni și o bună protecție împotriva arsurilor solare.
Într-adevăr, la sfârșitul iernii - începutul primăverii, când soarele începe să dogoare din ce în ce mai mult în timpul zilei, probabilitatea de arsuri la scoarță crește. Culoarea albă a varului va reflecta razele soarelui și, astfel, va proteja coaja de deteriorare.
6. Protejarea împotriva înghețului
Pe lângă copaci, căpșunile de grădină pot suferi și ele de îngheț, mai ales dacă va fi puțină zăpadă în iarna ce urmează.
Pentru a le proteja, mulcește patul de căpșuni. Utilizează fie turbă uscată, fie frunze uscate de la pomii din grădină. Realizează acest procedeu abia după primul îngheț, pentru a fi sigur că micile căpșuni nu mai înmuguresc.
Pregătește căpșunii pentru iernare în mod corect și bucură-te de roade gustoase în primăvara următoare.
7. Operațiuni de plantare
La începutul lunii noiembrie, dacă vremea îți permite, poți încă planta pe terenul tău arbuști rezistenți pe timpul iernii și utili precum călinul, păducelul sau frasinul.
Nu planta niciodată păducelul și frasinul în apropiere, deoarece aceste tufe au o „antipatie” reciprocă. Ele se pot determina reciproc să dezvolte diferite boli infecțioase.
Pentru a planta oricare dintre tufișuri, alege un loc în partea însorită a grădinii. Sapă o groapă de plantare cu un diametru de 40 cm și aplică acolo îngrășământ mineral complex. Udă și mulcește după plantare. Înainte de apariția înghețului (2-3 săptămâni ar trebui să treacă de la plantare până la sosirea vremii reci), tufișurile vor avea timp să prindă rădăcini, iar primăvara vor începe să se dezvolte devreme.
Scoate uneltele de grădinărit din magazie și pune-ți plantele la punct la finalul toamnei. Amintește-ți că și florile au nevoie de o atenție specială. Citește ghidul nostru practic pentru tăierea trandafirilor înainte de venirea iernii și bucură-te de culoare și parfum și anul viitor.