Toamna își face loc ușor ușor printre zilele calendaristice.
Această perioadă este aglomerată și vine la pachet cu o mulțime de lucrări specifice în ceea ce privește îngrijirea grădinii. Și cum temperaturile încep să scadă, este timpul să te ocupi și de pregătirea căpșunilor pentru iarnă, ca acestea să reziste pe toată perioada sezonului rece.
Fiind un soi de plante perene, căpșunii cresc și se dezvoltă destul de ușor. Însă ei au nevoie de atenție suplimentară înainte de venirea înghețului. Acest lucru este necesar pentru a te asigura că ai parte de culturi sănătoase și productive pe anul viitor.
Rămâi cu noi și află cum pregătești căpșunii pentru iarnă, dar și cum previi efectele sezonului rece asupra acestora.
Pregătirea pentru iarnă a căpșunilor
Hai să vorbim despre culturile plantate în pământ.
Cum le îngrijești corespunzător? Ei bine, după plantarea de toamnă a căpșunilor, ar trebui să te gândești la modalități prin care le poți proteja împotriva temperaturilor reci. Însă, înainte de pregătirea propriu-zisă, există o serie de lucrări specifice ce necesită atenție, dacă vrei ca plantele de căpșune să capete rezistență.
Lucrările te ajută la întărirea stolonilor de căpșuni, pentru ca aceștia să rămână în viață. Pune-ți mănușile și hai să vedem care sunt cele mai importante!
Tunderea de toamnă a căpșunilor
Știai că tăierea frunzelor de căpșuni ar trebui realizată imediat după prima rodire de toamnă? Este indicat să faci acest lucru pentru ca plantele să dezvolte altă verdeață, înainte de venirea iernii.
De ce? Deoarece frunzele sunt cele care oferă protecție naturală. Astfel, procesul de pregătire a căpșunilor pentru iarnă este cu mult mai eficient.
Înarmează-te cu o pereche de mânuși, foarfecă de tăiat, un recipient în care să depozitezi resturile și pune-te pe tuns. Îți recomandăm să le îndepărtezi pe cele uscate sau bolnave, dar și pe cele ce ar putea sufoca planta.
Irigă și fertilizează solul așa cum trebuie
Dacă te gândești că plantele de căpșune nu mai au nevoie de apă toamna, află că te înșeli. Chiar și după culegerea acestor gustoase fructe de pădure, udarea periodică nu trebuie omisă.
În cazul în care solul este uscat, îți recomandăm să îl irigi o dată pe săptămână. Dar dacă își fac apariția și ploile abundente de toamnă, atunci nu mai este necesară udarea.
Pe de altă parte, un pas important din procesul de pregătire a căpșunilor pentru iarnă este fertilizarea. Hrănirea căpșunelor o poți face din septembrie până în octombrie. Te sfătuim să respecți această perioadă pentru a nu afecta rezistența plantelor.
Aplică îngrășăminte organice, precum gunoiul de grajd. Astfel, ajuți la refacerea microflorei solului și reglarea acidității. Pe de altă parte, fertilizatorii cu minerale sunt și ei potriviți. Îi poți folosi atât diluați, cât și uscați, dar întotdeauna împreună cu apă. Printre aceștia se pot număra:
- sarea de potasiu: aplicată doar între rânduri;
- nitrofoska: o combinație de mai multe minerale – azot, fosfor, potasiu, magneziu și alte substanțe similare.
Hrănește solul corespunzător pentru păstrarea de peste iarnă a plantelor de căpșune.
Protejează căpșunile pentru iarnă prin mulcire
Tu știi că cel mai bun adăpost pentru căpșuni este zăpada? Aceasta protejează tufișurile de căpșuni de crăparea solului, îngheț sau moartea plantei.
Dar dacă lunile de iarnă nu au parte de ninsori, trebuie să te gândești cum să aperi culturile. Și cel mai ușor lucru de făcut este mulcirea. Procedeul poate fi realizat cu paie, folie de plastic sau nailon și agrotextil (material special pentru mulcirea căpșunilor). Vezi și cum faci mulcirea pentru iarnă la zmeură.
Pregătirea căpșunilor pentru iarnă, prin mulci, îl faci pentru a combate apariția buruienilor și a păstra temperatura optimă a solului. Uite cum te ajută practic mulcirea căpșunilor:
- previne efectele înghețului asupra plantelor de căpșune;
- influențează temperatura solului, prin creșterea acesteia la nivelul rădăcinilor;
- menține solul proaspăt și umed pentru mult timp;
- împiedică putrezirea tufișului;
- contribuie la dezvoltarea recoltelor timpurii.
Astfel, te asiguri că plantele de căpșune au un culcuș bine pregătit pentru iarnă.
Rolul pregătirilor pentru iarnă la plantele de căpșune
Dacă te afli aici, bănuim că ești o persoană ce iubește fructele de pădure. Previne din timp efectele înghețului asupra mugurilor, căci aceștia sunt cei care îți dau fructele mici și gustoase. Știai că aceștia se formează din florile de toamnă?
Așadar, reține că o îngrijire precară a plantelor de căpșune în lunile de toamnă afectează florile și, ca atare, nu vor mai forma mulți muguri. Pregătește căpșunile pentru iarnă întocmai și vei avea parte de recolte copioase de fructe zemoase, la sosirea primăverii.
Încă nu-i prea târziu să plantezi căpșuni în această toamnă! Intră în catalogul online și alege soiurile preferate.
Mult spor să ai!