Culturile de zmeur din grădina ta sunt un adevărat deliciu. Zmeura se numără printre cele mai apreciate soiuri de fructe de pădure și ar trebui să fie nelipsită din orice gospodărie. Pentru a face o recoltă îmbelșugată în zilele de vară, perioada optimă de plantare a zmeurului este toamna.
Sezonul premergător iernii este potrivit pentru cultivarea zmeurilor deoarece aceștia au nevoie de până la șase luni pentru a se obișnui cu solul, înainte de a începe procesul de vegetație. Pe de altă parte, culturile de zmeur nu sunt deloc pretențioase, iar temperaturile specifice toamnei sunt mai mult decât potrivite pentru refacerea sistemului radicular.
Dacă și tu te numeri printre admiratorii fructelor zemoase de zmeură, atunci hai să afli cum se plantează zmeurului toamna și care sunt pașii esențiali pe care să îi urmezi.
Plantarea de toamnă a zmeurului
Orice gospodar iscusit ar trebui să aibă câțiva arbuști de zmeur în grădina sa. Gândește-te doar că fructele delicioase pot fi utilizate pentru gemuri, rețete de dulceață sau pot fi mâncate imediat după culegere. Un deliciu sănătos și gustos care încântă pe oricine.
Pune-ți îndemânarea la încercare și alege să plantezi zmeurii cu propriile tale mâini.
Pașii premergători plantării de toamnă a zmeurei
Înainte de momentul propriu-zis al plantării, există câțiva pași necesari pe care să îi urmezi, dacă vrei să ai parte de culturi cât mai copioase. Cum sezonul de toamnă este cel mai potrivit pentru lucrările de plantare, îți punem la dispoziție un ghid cu etapele pe care să le iei în considerare:
- Alege perioada corespunzătoare: momentul potrivit pentru plantarea zmeurului este după prima brumă căzută, adică în intervalul octombrie-noiembrie. În acest mod, arbuștii vor avea timp să se acomodeze cu solul.
- Selectează soiurile preferate: achiziționarea butașilor de zmeuri o poți face în funcție de solurile în care intenționezi să plantezi și de specificul climatic al zonei în care se află grădina. Prin urmare, asigură-te că soiurile pe care le alegi sunt aclimatizate la condițiile vremii din zona în care locuiești.
- Cultivă în locul potrivit: arbuștii de zmeură au nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta corespunzător și a oferi recolte bogate. Ca atare, îți recomandăm să plantezi în locuri în care aceștia sunt expuși permanent la soare și lumină naturală.
- Tipul solului contează: pentru ca sistemul radicular al butașilor de zmeur să se dezvolte, este de preferat ca solul în care decizi să plantezi să fie drenat și bogat în minerale.
Plantarea propriu-zisă a butașilor de zmeur
Plantarea de toamnă a zmeurului se face după câțiva pași indispensabili. Dacă ești un gospodar preocupat și pasionat de grădinărit, ar trebui să cunoști informațiile necesare în ceea ce privește cultivarea și înmulțirea plantei de zmeur.
Iată care sunt pașii esențiali pe care ți-i propunem:
- alege locația potrivită și aplică îngrășământ, cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte de plantare;
- pune butașii de zmeur într-un recipient cu apă și lasă rădăcinile să o absoarbă în jur de 3 ore;
- realizează gropile la o adâncime de 20-25 centimetri;
- asigură-te că fundul găurilor este bine afânat;
- lasă o distanță de 80 cm între gropi și 1-2 m între rândurile de zmeuri.
După ce ai introdus arbuștii de zmeur în sol, pune încă un strat de pământ afânat și acoperă gropile cu lut sfărâmat. Apoi, tasează bine totul pentru a uniformiza.
Protejează solul pentru iarnă prin mulcire
Îngrijirea corespunzătoare a culturilor de zmeură proaspăt plantate este importantă pentru ca soiurile să reziste temperaturilor scăzute ale iernii. Tehnica mulcirii este benefică pentru protejarea sistemului radicular al butașilor. Acest strat suplimentar asigură umiditatea în sol și contribuie la aerisirea naturală a acestuia.
Mulcirea de toamnă a zmeurului ajută planta să se dezvolte corespunzător. În acest fel, solul păstrează o anumită temperatură, aspect ce nu permite factorilor externi să influențeze creșterea. Poți realiza acest procedeu cu turbă, rumeguș, compost, paie și alte materiale. Între rânduri, mulcirea o poți realiza și cu ajutorul unei folii de polietilenă.
Prin urmare, protecția zmeurului pe timp de iarnă este consolidată și îți oferă siguranța că planta va rezista până la venirea primăverii. Sperăm ca ghidul nostru să reprezinte un real ajutor pentru tine, în ceea ce privește procesul plantării de toamnă a zmeurului.
Și pentru că împărtășim aceeași pasiune pentru grădinărit, experții GrădinaMax ți-au pregătit o grămadă de informații utile pe blogul cu sfaturi și îndrumări.
Spor în toate să ai!