Zmeura este una dintre cele mai gustoase fructe de pădure, dar și printre cele mai sănătoase. Cu un conținut ridicat de antioxidanți, vitamina C, potasiu, quercetină și acid galic, aceasta contribuie la buna sănătate a organismului. Medicii recomandă consumul frecvent de zmeure, întrucât ajută la întărirea sistemului imunitar, previne apariția infecțiilor vezicii urinare, reglează pulsul și tensiunea arterială și are proprietăți inflamatorii.
Zmeura este un fruct benefic și pentru persoanele care doresc să se mențină în formă, deoarece ajută la arderea grăsimilor, menține senzația de sațietate timp îndelungat și susține eliminarea kilogramelor în plus.
Mai mult, înființarea unei culturi de zmeur și îngrijirea acesteia se realizează cu ușurință, astfel că este nevoie doar de câteva operațiuni pentru a te bucura de savoarea inconfundabilă. Te invităm să afli mai multe detalii în acest sens din articolul nostru Cum să plantezi și să înmulțești cultura de zmeur din grădina ta.
Odată cu apropierea sezonului geros, este necesar să știi cum să protejezi zmeurul, astfel încât să te poți bucura de culturi roditoare timp îndelungat. De aceea, ți-am pregătit o listă cu sfaturi pentru îngrijirea zmeurului pe timp de iarnă.
Recomandări pentru îngrijirea zmeurului înainte și după finalizarea iernii
Realizarea tăierilor de toamnă
Tăierea zmeurului este esențială pentru a menține sănătatea acestuia și a stimula formarea fructelor. Tufele de zmeur lăsate netăiate nu produc mai multe fructe, deoarece aerul și lumina ajung cu greu la rădăcina plantei. Din acest motiv, crește riscul apariției muceiagului și a dăunătorilor.
Odată cu sfârșitul toamnei și recoltarea zmeurelor, tulpinile care au rodit trebuie tăiate, pentru că ele nu vor înflori și a doua oară. În acest fel, planta va forma noi lăstari care vor rodi la momentul potrivit.
Atenție însă: evită să efectuezi tăierile în lunile august – septembrie, întrucât sunt șanse ca zmeurul să mai producă roade dacă vremea este favorabilă.
Pentru a reuși să tai zmeurul cât mai eficient, asigură-te că ai printre ustensilele de grădinărit instrumente de tăiere ascuțite și curate, dar și o pereche de mănuși cu care să-ți protejezi mâinile.
Protejarea corzilor de zmeură împotriva înghețului
Deși zmeura este o plantă cunocută pentru rezistența la îngheț, aceasta supraviețuiește doar până la o anumită temperatură. În cazul în care temperatura este mai mică de -20 sau -23 de grade Celsius, iar solul nu este acoperit cu un strat de 5 – 10 centimetri de zăpadă, planta va degera.
Prin urmare, pentru a preveni astfel de situații, este important să:
- Să realizezi, la finalul toamnei, un mușuroi de pâmânt în jurul butașilor de zmeură.
- Ai grijă ca mușuroiul să aibă o înălțime de aproximativ 20 – 25 de centimetri.
În primăvara următoare, tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi pământul din jurul butașilor.
Sfaturi pentru îngrijirea zmeurului pe timpul iernii
Dacă ai plantat zmeura toamna, este bine să nu îndepărtezi buruienile formate în jurul acesteia. Ele au rolul de a proteja planta până în primăvara următoare.
De asemenea, la începutul perioadei de repaus vegetativ, este indicat să aplici o soluție pe bază de cupru, achiziționată de la magazinele de specialitate. În momentul aplicării acesteia, asigură-te că temperatura este mai mare de 5 grade Celsius și că planta este uscată.
La un interval de 2 sau 3 săptămâni de la aplicarea soluției pe bază de cupru, îți recomandăm să aplici și un insecticid uleios, cunoscut și sub denumirea de ulei horticol. Această metodă împiedică răspândirea insectelor și larvelor care hibernează. Totodată, aplicarea uleiului horticol se realizează dacă vremea este favorabilă; în caz contrar, trebuie să aștepți până când temperatura este cu plus, iar solul nu este acoperit de pământ.
Odată ce se depune și stratul de zăpadă, indicat este să nu o îndepărtezi. Aceasta are rolul de a ține cald butașilor de zmeur și de a-i proteja împotriva înghețului.
Îngrijirea butașilor de zmeur la finalul iernii
Sfârșitul sezonului geros este momentul în care trebuie să verifici starea butașilor de zmeur și să te asiguri că au trecut cu bine peste iarnă. Iată care sunt activitățile pe care trebuie să le ai în vedere:
- Îndepărtează resturile mușuroiului de pământ sau de zăpadă din jurul butașilor.
- Fertilizează pământul cu îngrășământ natural cum sunt compostul sau mranița.
Află din articolul nostru cum obții compost organic în gospodărie.
- Utilizează produse speciale pentru a preveni apariția rozătoarelor, bolilor și a dăunătorilor.
La final, sperăm că sfaturile noastre privind îngrijirea butașilor de zmeur peste iarnă să te ajute să te bucuri de culturi roditoare în fiecare an. Pentru mai multe sfaturi legate de zmeur, te invităm să urmărești secțiunea Fructe de pădure de pe blogul Grădina Max.
Mult spor la grădinărit!