Grădinăritul este o activitate complexă, ce îți oferă numeroase beneficii și recompense. Pe lângă sursa prețioasă de legume proaspete și sănătoase, lucrul în grădină te ține în formă, combate stresul și te binedispune. De asemenea, petrecerea timpului liber în natură, printre plante, te ajută să îți organizezi mai bine timpul, să fii mai disciplinat și să îți dezvolți creativitatea.
Fie că ești pasionat dintotdeauna de grădinărit, fie că ai nevoie de sfaturi pentru grădinari începători, ai nevoie de câteva unelte de bază pentru întreținerea grădinii tale. Folosite corect, acestea îți ușurează munca, te ajută să reduci efortul depus pentru cultivarea și îngrijirea plantelor și transformă grădinăritul într-o activitate simplă și plăcută.
Care sunt principalele ustensile de grădinărit ce nu trebuie să lipsească din trusa ta de lucru? Noi îți recomandăm următoarele produse:
Ustensile de grădinărit pentru orice gospodărie
Mănușile
Solul umed, anumite plante sau chiar ustensilele folosite pentru plantare și îngrijire îți poate afecta mâinile. Pielea uscată, zgârieturile sau bătăturile reprezintă doar câteva dintre efectele neplăcute ale activităților din grădină întreprinse cu mâinile goale. De aceea, o pereche de mănuși este necesară pentru a evita disconfortul creat de condițiile de lucru.
Poți alege dintr-o gamă largă de modele, printre care: mănuși pentru trandafiri, mănuși din bumbac, mănuși din cauciuc pentru activități mai dificile sau mănuși din materiale care să te protejeze de substanțele chimice folosite împotriva dăunătorilor.
Sapa
Unul dintre cele mai utile și versatile instrumente de grădinărit este sapa. Disponibilă în diferite forme și dimensiuni, aceasta ajută la îndepărtarea buruienilor, afânarea solului și irigarea terenului. Pentru spații de mici dimensiuni, se recomandă utilizarea săpăligii – instrumentul ideal pentru a scăpa de plantele nedorite din grădină. Pentru o eficiență sporită și mai mult confort în timpul utilizării, alege o sapă modelată ergonomic.
Hârlețul
Hârlețul este o unealtă folosită la săpat și nivelat, ideală pentru realizarea gropilor chiar și atunci când pământul este uscat. Deși seamănă cu o lopată, acesta are vârful puternic și ascuțit, astfel că poate fi întrebuințat atât pentru cultivarea plantelor și legumelor, cât și pentru plantarea pomilor.
Lopata
Spre deosebire de hârleț, lopata are vârful drept și este utilă indiferent de anotimp sau întrebuințare. Aceasta te poate ajuta la afânarea pământului, la săpat, la distribuirea îngrășământului și numeroase alte activități specifice grădinăritului. Așadar, lopata face parte din categoria ustensilelor de grădinărit ce nu poate lipsi din arsenalul de unelte.
Fierăstrăul
Acest instrument este folosit pentru toaletarea și curățarea pomilor, dar și în alte scopuri ce țin de gospodărie. Fierăstrăul poate fi ales în funcție de mâner, lamă sau alte caracteristici care îl fac mai ușor de folosit.
Tot în categoria de unelte pentru tăiat intră și toporul. Acesta te poate ajuta la tăierea pomilor sau a crengilor groase, fiind prevăzut cu o lamă rezistentă. Pentru o utilizare sigură, alege un topor cu mâner confecționat din lemn de esență tare și o lamă tratată corespunzător pentru o durată de viață lungă.
Grebla
Această unealtă se împarte în două categorii – grebla cu dinți metalici sau de lemn și cea în formă de evantai. Cea cu dinți metalici se utilizează pentru nivelarea solului, acolo unde există suprafețe cu aspect neuniform cauzat de prezența bulgărilor de pământ sau a pietrelor. Grebla în formă de evantai este prevăzută cu dinți mai lungi și flexibili, fiind potrivită pentru a strânge iarba tăiată, frunzele sau alte resturi vegetale din grădină.
Foarfeca
Foarfeca destinată grădinăritului este de mai multe tipuri și este necesară pentru întreținerea pomilor fructiferi, a trandafirilor, arbuștilor ornamentali și altor plante cu rol decorativ. Pentru a nu investi în seturi costisitoare de foarfeci, îți recomandăm să achiziționezi un model universal, ideal atât pentru plante și arbuști, cât și pentru ramuri cu diametru redus.
Stropitoarea
O grădină frumoasă are nevoie de lumină, căldură și apă din belșug. De aceea, stropitoarea și furtunul de apă sunt obligatorii în lunile de vară, atunci când pot exista perioade de secetă și temperaturi extreme. Ofertele sunt variate, astfel că poți alege orice model, material sau capacitate, în funcție de ceea ce se potrivește cel mai bine necesităților tale.
Pulverizatorul
Pentru a se dezvolta sănătos și armonios, plantele trebuie protejate de boli și dăunători. Pulverizatorul te ajută să aplici tratamentele adecvate pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor și a reduce pagubele. Dacă ai o grădină mică poți opta pentru un pulverizator manual, iar dacă ai nevoie de un model cu rază de actțiune extinsă, alege un model acționat electric.
Întreținerea ustensilelor de grădinărit
În primul rând, ai nevoie de un spațiu adecvat pentru depozitarea sculelor și uneltelor pentru lucrul în grădină. Acestea trebuie ferite de apă, umiditate și curățate după fiecare utilizare. Pentru a evita îmbolnăvirea plantelor sănătoase, dezinfectează mereu uneltele după ce le-ai folosit.
Nu uita de aplicarea soluțiilor speciale pentru întreținerea foarfecilor sau uneltelor care au nevoie de ungere. Există o gamă vastă de uleiuri pentru mecanisme fine ce asigură funcționarea uneltelor tale în condiții optime.
Ce alte ustensile folosești pentru îngrijirea grădinii tale?