Există două perioade potrivite pentru plantarea căpșunilor de grădină: primăvara și toamna. Astăzi, în cele ce urmează, o să vorbim despre plantarea de toamnă a acestei fructe iubite.
Dacă se plantează tufe noi de căpșuni în primăvară , atunci nu te vei bucura de fructele de pădure în vara aceluiași an. Dar, dacă plantezi o cultură mai aproape de toamnă (de obicei, operațiunea se face în august), atunci primele fructe pot fi obținute încă de anul viitor.
Când să plantezi căpșuni?
Plantația de căpșuni trebuie reînnoită la fiecare 3-4 ani. Cel mai bun moment pentru plantarea tufelor de căpșuni este la începutul-jumătatea lunii august. Le poți replanta în septembrie, dar există riscul ca plantele să nu se înrădăcineze bine. Și dacă tufișurile îngheață iarna, nu poți conta pe recoltă.
Locul potrivit pentru plantarea căpșunilor
Din când în când, căpșunile ar trebui mutate într-un nou loc de reședință. Aceste fructe vor crește bine în locurile unde obișnuiai să plantezi pătrunjel, mărar, ceapă, usturoi, salată, țelină, ridichi, sfeclă sau morcovi. În schimb, nu este indicat să sădești căpșuni pe același teren pe care ai cultivat vinete, castraveți, ardei, varză și cartofi. Asta deoarece cultura preia cu ușurință aceleași boli ca legumele enumerate.
Ce soiuri de căpșuni să alegi
Atunci când alegi un soi, ar trebui să te concentezi asupra mărimii fructelor de pădure (cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine) și rezistenței la boli. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că soiurile de căpșuni sunt remontante (care dau fructe de mai multe ori pe sezon) și obișnuite (se produc o dată pe an).
Plantarea căpșunilor: fă totul conform regulilor
Când plantezi căpșuni într-un loc nou, asigură-te că solul este bogat în substanțe nutritive. Cultura va trebui să crească aici timp de 3-4 ani, astfel încât grădina trebuie să fie complet umplută cu îngrășăminte. Pentru 1 metru pătrat de teren, trebuie adăugate 1 găleată de compost, 20 g de sulfat de potasiu , 25 g de uree și 40 g de superfosfat. Există o altă opțiune pentru „realimentare”: 1 găleată de pământ, 1 găleată de compost, 1 găleată de humus și 2 pahare de cenușă la 1 metru pătrat.
Găurile pentru plantarea tufelor de căpșuni toamna trebuie făcute la o distanță de aproximativ 30-40 cm una de cealaltă. Adâncimea lor trebuie să fie astfel încât rădăcinile de căpșuni să se încadreze liber în gropi. Înainte de a planta răsaduri de căpșuni, solul trebuie umezit turnând puțină apă în fiecare gaură.
Unii grădinari pun două plante într-o singură gaură simultan: în cazul în care una nu prinde rădăcini. Și dacă ambele supraviețuiesc, atunci recolta va fi de două ori mai mare.
Rădăcinile plantelor trebuie acoperite cu pământ foarte atent. După plantare, pământul din jurul tufișurilor trebuie strâns ușor cu mâinile și acoperit cu paie sau material de acoperire negru.
Citește mai multe detalii despre cultivarea căpșunilor remontante și află cum le îngrijești corect.
Care perioadă pentru plantarea căpșunilor este preferabilă: primăvara sau toamna?
Această întrebare este adresată de mulți grădinari. Fiecare dintre opțiuni are atât argumente pro, cât și contra. De exemplu, dacă plantezi căpșuni de grădină primăvara, acestea se vor înrădăcina bine și vor ierna cu succes. Dar, pe de altă parte, cu o plantare de toamnă, poți obține o recoltă deja în sezonul viitor. Astfel, fiecare grădinar alege momentul pe care îl preferă pentru plantarea de noi plante.
Deci, dacă nu ai reușit să plantezi căpșuni în primăvară, este în regulă: o poți face la sfârșitul verii. Cum - știi deja, rămâne doar să cumperi răsaduri de căpșuni de înaltă calitate.