Culturile de căpșuni produc recolte generoase în primii trei-patru ani, apoi ele trebuie reînnoite, pentru ca randamentul lor să nu scadă. Plantarea corectă a răsadurilor va stimula fructificarea rapidă și abundentă.
CONDIȚII DE PLANTARE: CÂND ESTE PRIELNICĂ REPLANTAREA RĂSADURILOR!
Căpșunile pot fi replantate primăvara și toamna, însă odată cu plantarea de toamnă, te poți aștepta la recolte bogate în sezonul următor. Culturile plantate primăvara intră în repaus, fără a da recolte un an întreg.
Plantarea de toamnă este recomadat să aibă loc chiar din ultima lună de vară. Este foarte important să afli prognoza meteo înainte cu o lună de începerea lucrărilor în grădină – tufele transplantate trebuie să aibă timp pentru a se adapta noului loc.
ALEGEREA LOCULUI DE PLANTARE
Pentru a cultiva căpșuni, ai nevoie de un loc potrivit. Nu planta răsadurile într-un teren unde înainte au fost culturi de cartofi, roșii, castraveți, varză și ardei. Căpșunile se dezvoltă armonios în urma culturilor de ierburi aromatice (pătrunjel, mărar, țelină) și ceapă, usturoi, salată, ridichi, sfeclă sau morcovi.
Asigură-te că noile culturi sunt plantate într-o zonă bine luminată.
Solul este de asemenea foarte important pentru a obține o recoltă bogată de fructe. Înainte de plantare, aplică îngrășământ pentru început (pe 1 m²):
- Compost – 1 găleată.
- Sulfat de potasiu – 20 g.
- Uree – 25 g.
- Suprafosfat dublu – până la 40 g.
A doua opțiune pentru îmbunătățirea solului:
- Pământ de grădină – 1 găleată.
- Compost – 1 găleată.
- Humus – 1 găleată.
- Cenușă – 2 căni.
Culturile de căpșuni nu ar trebui să fie localizate în zone cu un nivel ridicat de ape subterane (ar trebui să existe cel puțin 40 cm până la acestea). În caz de inundații severe, culturile pot fi mutate în locuri mai înalte.
Plantația de căpșuni trebuie poziționată astfel încât vântul să nu afecteze frunzele și lăstarii.
AȘEZAREA CORECTĂ ÎN PĂMÂNT ESTE CHEIA SUCCESULUI
Căpșunile sunt culturi ușor capricioase, astfel sistemul radicular trebuie așezat cu atenție în groapa de plantare.
La transplantare de asemenea este foarte important cum repoziționezi răsadul în groapă.
Există mai multe modalități de a planta răsadurile de căpșuni în teren deschis:
- Covor – un covor continuu de plante, format prin plantarea unui răsad cu rădăcina foarte ramificată. Dezavantajul unei astfel de plantări îl reprezintă fructele mici, aglomerarea și bolile fungice, care se răspândesc ușor. Beneficii – nu necesită săpare, se produce mulciul natural și se diminuează numărul de udări.
- Tufă – răsadurile sunt plantate la o distanță de 45-60 cm unul de celălalt. Pro: infecții reduse cu boli fungice, fructe mari, productivitate ridicată. Contra: nevoia de plivire, mulcire, udare frecventă.
- Cuiburi – răsadurile sunt plantate în formă de hexagon, distanța dintre plante este de la 5 la 8 cm. Un alt răsad este plantat în centrul cuibului. Distanța optimă între rânduri este de la 25 la 35 cm. Pro: întreținere ușoară, randament ridicat.
- Rânduri – rîsadurile de căpșuni sunt plantate în rânduri, la fiecare 15-25 cm fiecare. Între rânduri se păstrează o distanță de aproximativ 50 cm. O astfel de schemă de plantare nu permite replantarea răsadurilor înainte de 6 ani, dar îngrijirea culturilor este laborioasă. Trebuie efectuată curățarea solului de mai multe ori pe sezon, slăbind crusta solului, udând periodic culturile, crescând frecvența udărilor în caz de căldură excesivă.
Important! Când plantezi, nu trebuie să îngropi nodul de deasupra rădăcinilor – planta poate fi distrusă dacă acesta este în contact cu apa și solul.
Când sapi gropile pentru plantarea răsadurilor de căpșuni, nu uita că rădăcinile ar trebui să se încadreze liber în ele. Amplasarea incorectă a sistemului radicular în groapa de plantare, poate dulce la moartea plantei.
Plantarea răsadurilor de căpșuni prea la suprafață, nu va duce la nimic bun – iarna, astfel de tufe vor îngheța.
DOUĂ RĂSADURI PLANTATE ÎNTR-O GROAPĂ: ESTE CORECT?
Unii grădinari preferă să plaseze două răsaduri într-o singură groapă de plantare. Uneori amândouă prin d rădăcini, randamentul crește, dar fructele pot fi foarte puține și mărunte, mai ales în absența unei nutriții adecvate (atunci când nu sunt aplicate îngrășăminte). Cel mai bine și indicat, este să plantezi cu atenție și corect, fiecare răsad în propria groapă de plantare.
VERIFICAREA RĂSADURILOR ÎNAINTE DE PLANTARE
Pe frunzele răsadurilor de căpșuni se pot găsi agenți patogeni care pot cauza infecții fungice, prin urmare răsadurile trebuie dezinfectate înainte de plantare.
DENUMIRE | METODE DE APLICARE |
Dăunători | introdu complet răsadurile în apă caldă (50º C), timp de 15 minute și repetă procesul după o oră. |
Boli | înmoaie răsadurile într-o soluție fungică timp de 10-15 minute, apoi clătește-le în apă curată și plantează-le. |
Îndeplinirea condițiilor simple pentru cultivarea căpșunilor, va garanta obținerea unor recolte bogate de fructe dulci și aromate.