O recoltă bogată este egală cu răsaduri sănătoase și viguroase. Totul este bine până aici. Însă, pentru a ajunge la maturitate, trebuie să știi cum să le îngrijești. La ce ne referim mai exact? Adică să împiedici căderea sau culcarea răsadurilor.
Hai alături de noi să înveți mai multe despre căderea răsadurilor, ce înseamnă, care sunt cauzele și cum poți împiedica acest proces ca să te bucuri de recolta pe care o meriți.
Ce înseamnă căderea răsadurilor?
Căderea sau culcarea răsadurilor reprezintă una dintre cauzele pentru care plăntuța nu reușește să ajungă la maturitate. Tulpina micii plante începe să se prăbușească încet, iar fără intervenție, aceasta este distrusă.
Este întâlnită la flori și la specii legumicole precum:
· vinete,
· varză,
· roșii,
· ardei.
De ce se întind răsadurile?
Probabil că întrebarea pe care o ai acum este: de ce se întind răsadurile? Care sunt cauzele care duc la prăbușirea micilor plante? Din păcate, căderea micilor plante este cauzată de ciuperca Phytium.
Cum o identifici? În afară de faptul că răsadul își pleacă tulpina, simptomele pe care le mai prezintă planta și care îți dau de bănuit sunt:
· leziunile maro,
· țesut umed și moale la rădăcină,
· strat fin și albicios la rădăcină care se extinde.
Aceasta apare din cauza...
Temperaturii ridicate a substratului
Dacă temperatura constantă a substratului este ridicată, adică peste 23 de grade Celsius, sunt toate șansele ca ciuperca să apară.
Umiditatea ridicată duce la căderea răsadurilor
De asemenea, umiditatea constantă de peste 80% nu e benefică în niciun fel, aceasta fiind o altă condiție propice pentru dezvoltarea ciupercii.
Lumină insuficientă și pH acid
Știm că pentru o dezvoltare armonioasă, orice plantă are nevoie de lumină. Ei bine, răsadurile nu fac excepție. Așa că fii atent la acest aspect, pentru că fără lumină corespunzătoare, plantele nu pot crește. Și în combinație cu umiditatea și temperatura crescute, rezultatul nu este unul bun.
Mai mult, folosește doar substrat care are pH-ul între 5.5 și 6.5. De ce? Pentru că un sol acid favorizează apariția ciupercii.
Răsadniță igienizată necorespunzător
Ți-am povestit într-un articol anterior despre boli și dăunători care atacă răsadurile. Ei bine, o altă cauză pentru care răsadurile tale pot cădea este igienizarea necorespunzătoare a răsadnițelor, precum și monitorizarea insuficientă.
Igiena spațiului în care plantezi răsadurile este foarte importantă, după cum poți vedea. Fără o dezinfectare corespunzătoare nu poți avea rezultatele pe care le aștepți.
Cum previi căderea răsadurilor
Vrei să afli cum să previi căderea răsadurilor? Nu trebuie să-ți faci griji, nu este nimic dificil. Îți trebuie doar un pic de răbdare și perseverență. Și, dacă vrei să fii as la prevenire, uite sfaturile și recomandările noastre:
· evită irigarea excesivă a substratului,
· elimină plantele afectate din răsadniță și aplică tratament chimic de urgență,
· decompactează periodic substratul pentru a-l oxigena,
· tratează substratul cu o soluție fungicidă anti-oomicete,
· evită fertilizarea în exces cu azot care favorizează apariția ciupercilor,
· folosește un substrat cu pH 5.5 și 6.5,
· păstrează o temperatură constantă a substratului, maxim 20-21 grade Celsius,
· sterilizează-ți mereu uneltele corespunzător,
· ai grijă ca substratul este ușor umed constant,
· folosește soluții bio împotriva dăunătorilor legumelor ,
Asigură-te că păstrezi răsadurile sănătoase până la plantare și ești gata de pasul următor. Dacă ești curios, calendarul lunii aprilie sau ce să semeni pentru răsaduri sănătoase te așteaptă pe blogul GrădinaMax.
Spune-ne dacă ți-au fost de folos informațiile despre căderea răsadurilor printr-un comentariu. Așteptăm să îți vedem răsadurile sănătoase și recolta de invidiat.
Pe data viitoare, spor la grădinărit!