Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Care sunt bolile și dăunătorii care atacă răsadurile și cum le poți combate

Probabil de abia aștepți să vezi rodul culturilor de legume la toamnă. Însă, până atunci, trebuie să pregătești și să înmulțești răsadurile cu atenție și grijă. Când vine vorba de cultivarea acestora, e necesar să te gândești și la un scenariu mai puțin plăcut: boli și dăunători care îți pot afecta culturile. Din fericire, ai la îndemână multe soluții pe care le poți aplica pentru a elimina în timp util bolile care îți pot afecta culturile. Și, cu cât cunoști mai bine dăunătorii, cu atât poți preveni situațiile de acest tip.

Așa că noi, experții GrădinaMax, ți-am pregătit un articol în care vei afla mai multe despre bolile răsadurilor și dăunătorii de care trebuie să le ferești.

Principalii dăunători care atacă răsadurile

Îți vom prezenta principalii dăunători de care trebuie să ții cont atunci când plantezi răsaduri pentru a nu avea surprize neplăcute. În plus, îți vom arăta cum să recunoști problemele atunci când apar, precum și cum să le înlături.

Știi cum se spune: paza bună trece primejdia rea!

Afidele, dăunătorii principali ai răsadurilor

daunatori rasaduri

Afidele sau păduchii plantelor sunt unii dintre cei mai cunoscuți dăunători. Afectează multe specii de plante, inclusiv răsadurile. Îi poți recunoaște ușor după coloniile de culoare verde-cenușie, cu nuanțe gălbui, sau neagră din spatele frunzelor. Aceștia sug seva elaborată a plantelor, împiedicându-le dezvoltarea ulterioară. În timp relativ scurt, frunzele plantelor atacate de afide își schimbă forma, se ondulează și se îngălbenesc.

Păduchele lânos este o altă specie a afidelor, care afectează în special plantele ornamentale și merii.

Acarienii

acarieni daunatori rasaduri

Acarienii sunt niște organisme care fac parte din clasa Arachnida și sunt la fel de răspândite precum afidele. Atacă un spectru destul de larg de plante, de la pomi fructiferi la răsadurile cu legume. Cele mai dăunătoare sunt:

  • acarianul păianjenul roșu comun;
  • acarianul lat;
  • acarianul galicol.

Acești dăunători ai culturilor se hrănesc cu sucul celular al plantelor. Frunzele acestora capătă aspect de pergament, se îngălbenesc și cad; plantele stagnează și nu se mai dezvoltă.

Musculița albă

Musculița albă sau Trialeurodes vaporariorum este un alt dăunător care poate afecta cu ușurință răsaduri de legume (varză, cartof), dar și plante ornamentale precum trandafiri sau nalba de grădină.

musculita alba daunatori rasaduri

Își fac apariția în solarii, sere, și spații închise, unde temperatura este caldă. Larvele și insectele adulte absorb seva vitală a plantelor și secretă o enzimă lipicioasă, care devine un mediu nutritiv pentru dezvoltarea infecției fungice.

Tripșii

Tizanopterele sau tripșii, așa cum sunt ei cunoscuți, se hrănesc cu celulele individuale ale plantei gazdă până aceasta se usucă și moare. La fel ca și musculița albă, tripșii apar acolo este cald și multă umezeală. Apar în roiuri mari pe timpul furtunilor și se adăpostesc în locuri calde precum serele și solariile. Letargia și creșterea lentă a răsadurilor sunt rezultatul infestări cu tripși.

Bolile răsadurilor

Bolile răsadurilor sunt cauzate de infecții fungice, bacteriene sau virale. Putregaiul plantelor, cauzat de ciuperca Pythium debaryanum, este cel mai întâlnit la culturile care se înmulțesc prin răsad. Simptomele care apar după infecție pot fi vizibile cu ochiul liber. De obicei, plantele infectate se îngălbenesc, se ofilesc sau le apar pete pe frunze sau pe tulpină.

Răsadurile se pot îmbolnăvi și din cauza:

  • semănatului prea adânc;
  • scufundărilor traumatice;
  • compoziția nepotrivită a solului;
  • sol prea umed și rece.

Pentru combaterea infecțiilor fungice, dezinfectează solul și folosește tratamente pe bază de fungicide.

Pentru infecții bacteriene, este recomandat și tratamentul cu bitoxibacilină.

Tratamente și soluții

Așadar, trebuie să știi că pentru combaterea dăunătorilor care-ți atacă răsadurile, poți folosi oricând tratamente cu spectru larg. Acestea distrug dăunătorii în orice stadiu de dezvoltare.

 

Aplicarea unei  soluții împotriva afidelor și a altor dăunători este cea mai bună alegere pe care o poți face pentru ca răsadurile tale să fie protejate pe termen lung.

Soluția are un spectru larg de acțiune, protejându-ți atât plantele cât și răsadurile împotriva:

  • afidelor;
  • musculiței albe;
  • putregaiului plantelor.

O altă variantă care te poate ajuta este aplicarea unei soluții bio împotriva dăunătorilor legumelor, pe bază de uleiuri vegetale. Aceasta atacă insectele dăunătoare în toate fazele (ou, larve, adulți).

Ce trebuie să reții

Sfatul nostru este să fii vigilent și să analizezi răsadurile imediat cum au răsărit. Dezinfectează solul când este cazul și monitorizează îndeaproape tot ce plantezi. Nu uita să ții cont și de igiena spațiului în care plantezi răsadurile. Dezinfectează regulat atât răsadnițele cât și ramele acestora și elimină din sere și din solarii resturile vegetale. Folosește cu încredere serviciul nostru de consultanță și contactează-ne pentru orice nelămurire.

Experții GrădinaMax îți stau la dispoziție pentru mai multe sfaturi legate de grădinărit.

Publicat de: 15 feb 2023
Vizualizări: 4978
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Aurel Angelescu
13 feb 2021

ARPAGIC (CEAPA ROȘIE ȘI ALBA)?

GDiana
15 feb 2021

Buna ziua Aurel, In oferta noastra de produse se regasesc mai multe soiuri de seminte de ceapa. Accesand linkul poti vedea soiurile disponibile https://gradinamax.ro/search?q=ceapa .

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier