Recolta bogată este munca unui grădinar iscusit și dedicat. Însă este important să cunoști foarte bine perioadele în care se seamănă răsaduri, precum și când sunt gata de cules. Așadar, în articolul de astăzi vei afla calendarul de plantare a legumelor în grădină.
Și pentru că există o mulțime de tipuri de plante pe care le poți sădi în grădină, trebuie să reții că fiecare dintre ele are anumite preferințe. De exemplu, sunt legume care preferă căldura și altele care iubesc umezeala. Sau unele care se plantează în prima parte a anului și altele care se dezvoltă mai ușor pe măsură ce ne apropiem de perioada rece.
Iar pentru a putea avea rezultate bune în tot ceea ce semeni trebuie să ai în vedere anotimpurile în care se sădesc legumele în grădină.
Când să plantezi legume în grădină
Atunci când alegi să cultivi singur legume, te bucuri de gustul delicios, dar și de rodul muncii tale. Iar de la sădit și până la cules, meritul unei recolte bogate îți aparține. Dacă ești, însă, la început de drum, trebuie să cunoști foarte bine ce fel de legume se plantează în fiecare sezon.
Și în cazul în care grădina ta găzduiește o multitudine de tipuri de răsaduri, am pregătit un calendar al plantării și recoltării legumelor pentru a-ți ușura munca.
De asemenea, atunci când alegi să plantezi, raportează-te și la condițiile meteorologice de afară. De exemplu, dacă din punct de vedere calendaristic vorbim de luna martie, ninsoarea târzie dintr-un anumit an poate să distrugă culturile care au nevoie de temperaturi mai ridicate și irigare naturală.
Calendarul grădinarului în funcție de anotimp
Legume de semănat în martie sau aprilie
Cel mai adesea, semănatul se face începând cu luna februarie. Practic, atunci poți planta în ghivece semințe pentru culturile tale, astfel încât ele să fie gata de plantat în grădină pentru luna martie sau aprilie.
De ce se procedează astfel? Pentru că în luna februarie este încă frig. Iar solul nu este dezghețat pentru ca plantele să poată prinde rădăcini și să se fixeze. Totuși, februarie este perioada în care se face însămânțarea, iar pentru a reduce pericolul ca răsadurile să nu se prindă sau să se ofilească, ele se seamănă în ghivece.
Așadar, în luna martie se plantează răsadurile de:
Iar începând cu luna aprilie poți să te ocupi de plantarea semințelor de:
Așadar, după ce ai plantat semințele și observi că încep să apară mici lăstari, te poți pregăti de plantarea lor în grădină. Ai grijă, însă, la cerințele fiecărei plante. Există răsaduri care au nevoie de mai mult timp pentru a germina.
Ce legume se plantează în iunie și iulie
Lunile iunie și iulie sosesc cu lumină și multă căldură. Așadar, este perioada propice pentru ca lăstarii să crească în grădina ta. De aceea, tu poți planta:
Sfeclă roșie;
Cartofi pentru toamnă.
Totuși, trebuie să fii atent la plantele care cresc repede. De exemplu, mărarul, pătrunjelul sau chiar și leușteanul se dezvoltă într-o perioadă mai scurtă de timp. Așadar, nu uita să le verifici des și să le asiguri irigarea potrivită pentru a nu fi uscate de soare.
Semănat în august: ce legume sunt gata de plantat
Finalul verii nu mai permite semănarea și plantarea prea multor tipuri de legume. De ce? Pentru că nu toate legumele ale căror perioadă de germinare este îndelungată ar putea supraviețui scăderii de temperatură din lunile de toamnă.
De aceea, plantele pe care le poți sădi în luna august sunt:
Ridichi;
Spanac;
În general, te poți ocupa de plantarea legumelor pe care le poți culege după o scurtă perioadă de timp. Iar în luna lui Gustar se culeg roadele multor culturi. Așadar, în august poți să te bucuri de fructe proaspete dacă ai o livadă plină cu soiuri de pomi fructiferi precum:
Și pe lângă consumarea lor în stare proaspătă, fructele sunt potrivite pentru realizarea tartelor, gemului, dulceții sau chiar a băuturilor alcoolice naturale.
Plantarea legumelor în septembrie
Prima lună de toamnă este perioada propice pentru agricultori. Așadar, tu poți strânge semințe pe care să le pui la uscat pentru următoarea plantare de primăvară. De asemenea, este perioada ideală pentru cei care dețin terenuri viticole să se ocupe de culegerea viței-de-vie.
Iar dacă vrei să te bucuri și de vin natural chiar din podgoria ta, ai destul timp să îl prepari. Pentru că luna septembrie nu vine cu prea multe activități grădinărești pe care trebuie să le îndeplinești. Ceea ce este foarte bine având în vedere că ai nevoie să pregătești grădina pentru venirea iernii.
Așadar, dacă te-ai pregătit cu semințe pentru următorul sezon de însămânțat și plantat, ai bifat toate activitățile din calendarul grădinarului pe acest an.
Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să descoperi ordinea activităților din calendarul de plantare al legumelor. Iar atât timp cât faci totul cu drag, vei avea roadele dorite.
Mult succes și spor la grădinărit!