Sigur îți plac strugurii. Cum să nu-ți placă? Din struguri se obține una dintre cea mai dorită și mai iubită băutură din lume, vinul. În plus, sunt delicioși ca atare și pot fi folosiți în multe rețete, mai ales deserturi.
Dar, cum te poți bucura și tu de aroma dulce a strugurilor din copilărie? E simplu, prin tăierea corectă a viței de vie. Acest procedeu este unul dintre cele mai importante. Nu-i de mirare că o tundere incorectă duce la pierderea totală a recoltei sau la alte probleme.
Dacă vrei să știi mai multe despre tăierea viței de vie și cum trebuie s-o faci, ți-am pregătit un articol numai bun pentru luat notițe.
Hai să vedem.
Tăierea corectă a viței de vie
Așa cum spuneam mai sus, tăierea corectă a viței de vie este cheia unei dezvoltări normale și viguroase. Iar motivele principale pentru care se recurge la această procedură sunt următoarele:
- reglarea creșterii viței de vie;
- dezvoltarea viguroasă a lăstarilor;
- fructificarea.
Gândește-te la un singur lucru: dacă sari peste acest pas, te vei trezi cu o recoltă săracă, cu o viță de vie care crește în toate părțile și cu boabe mici și uscate.
Pentru a avea rezultate bune, trebuie să ai în vedere că vița de vie se tunde de mai multe ori pe an. Aici ți-am pregătit un articol despre tăierile de primăvară la vița de vie.
Nu trebuie să-ți faci griji, procedurile nu sunt complicate. Este nevoie doar de puțină răbdare și atenție.
În plus, nu uita să:
- ai la îndemână instrumente bine ascuțite și igienizate, pentru a nu răspândi boli sau dăunători;
- tai întotdeauna vița de vie pe o parte.
Uite cele mai îndrăgite soiuri de viță de vie.
Reține faptul că nu trebuie să exagerezi cu tăiatul viei, chiar dacă este una dintre cele mai rezistente.
Descoperă cum îngrijești vița de vie în primul an de la plantare.
Tăierea viței de vie vara
Tunderea viței de vie vara sau tăierea în verde constă în câteva proceduri simple. Iar prima dintre ele este ciupirea.
Ce este ciupirea?
Ciupirea viței de vie se referă la tăierea vârfurilor de creștere al lăstarilor înainte de ănflorirea propriu-zisă. Această procedură ajută la procesul de fecundarea florilor.
În afară de ciupire, trebuie să rărești și tufișurile. Procedeul se numește desfrunzit parțial. Așa că, după înflorire, taie frunzele strugurilor în partea de jos a lăstarilor pe care cresc ciorchinii.. Astfel, strugurii vor avea parte de o iluminare bună pentru a se putea coace.
Află cum combați bolile și dăunătorii viței de vie.
Tăierea viței de vie toamna
Dacă ai ajuns până în acest punct, felicitări!
Toamna, tăierea strugurilor trebuie efectuată la cel puțin două săptămâni după recoltare. Astfel,tufa are timp să se refacă. Rămâne mult frunziș pe tufișuri? Atunci trebuie să le elimini pentru a-ți fi mai ușor să tai strugurii.
Când tai, asigură-te că 2 cm din lăstari rămân deasupra mugurelui verde.
Tăierea strugurilor toamna implică faptul că trebuie lăsat un anumit număr de ochi. Acest număr depinde de rata de creștere a tufișului și de grosimea lăstarului:
- diametru 5 mm - 5 ochi;
- diametru 6 mm - 5-6 ochi;
- diametru 7 mm - 7-8 ochi;
- diametru 8 mm - 8-9 ochi;
- diametru 9 mm - 9-11 ochi;
- diametru 10 mm - 11-13 ochi;
- diametru 11 mm - 12-14 ochi;
- diametru 12 mm - 13-15 ochi.
De obicei, primii 3 ochi de la bază sunt infertili. Pentru a ști cu siguranță cât să lași și cât să tai, pornește de la greutatea medie a unui ciorchine. De exemplu, dacă greutatea medie a unui ciorchine este de 400 g, ar trebui să lași 13 ochi pe un lăstar cu diametrul de 10 mm.
Află informații utile despre tăierea și protejarea viței de vie pe timpul iernii.
Sperăm că te-au ajutat sfaturile noastre în legătură cu tunderea corectă a viței de vie. Pentru mai multe articole interesante și sfaturi de grădinărit, te așteptăm pe blogul GrădinaMax, secțiunea Pentru începători.
Spor în toate, harnic grădinar!