Mirosul inconfundabil al strugurilor copți este, de departe, simbolul unei toamne perfecte. Însă, dacă vrei să te bucuri de roade bogate, vița ta de vie trebuie să fie sănătoasă. Află, alături de experții GrădinaMax, cum poți să lupți împotriva bolilor și a dăunătorilor la vița de vie pentru o recoltă bogată și sănătoasă de struguri.
Boli și dăunători la vița de vie
Pentru a preveni daunele recoltei viței de vie, trebuie să te pregătești din timp. Lupta împotriva dăunătorilor este pe jumătate câștigată dacă ai la îndemână informațiile potrivite. Și, bineînțeles, soluțiile. Uite ce trebuie să știi despre boli și dăunători la vița de vie și ce să faci ca să le combați.
Află și cum îngrijești vița de vie în primul an de la plantare.
Îngălbenirea aurie
Această boală atacă unii lăstari și este provocată de o insectă cunoscută sub denumirea știițifică de Scaphoideus littoralis sau cicadă. În urma atacului acestei insecte, frunzele lăstarilor se răsucesc, se îngălbenesc și, în cele din urmă cad. În plus, atacul cicadei are și alte consecințe:
- vița de vie nu se mai dezvoltă uniform;
- lăstarii afectați sunt mult mai sensibili la temperaturile scăzute;
- producția este afectată, lăsând în urmă struguri dezvoltați neuniform și acri.
De aceea, este necesar să monitorizezi vița de vie ori de câte ori ți se pare că ceva nu este în regulă. Printre metodele pe prevenire și combatere se numără aplicarea insecticidelor potrivite precum și tăierea și arderea lăstarilor afectați.
Află cum faci tăierile la vița de vie.
Cancerul bacterian
Cancerul bacterian al viței de vie provoacă daune însemnate culturii viticole și este produs de bacteria Agrobacterium vitis. Această bacterie supraviețuiește în solul în care este plantată vița de vie, precum și în rădăcina ei.
De asemenea, se transmite rapid prin unelte și echipamente infectate, care nu sunt dezinfectate corespunzător. De aceea, îți recomandăm, ca de fiecare dată când faci tăieri la vița de vie, să dezinfectezi cu atenție toate instrumentele pe care le folosești.
Ca metode de prevenire și combatere, îți recomandăm să ai grijă de fiecare dată atunci când faci lucrările de întreținere la vița de vie, să eviți producerea rănilor. Primăvara, înainte de tăieri, poți aplica produse fitosanitare pe bază de cupru. Și, dacă apar tumori pe corzi sau butuc, taie-le și aplică mastic cicatrizant.
Făinarea viței de vie
Făinarea viței de vie este una dintre cele mai întâlnite boli. Este produsă de ciuperca Uncinula Necator și atacă lăstarii tineri, frunzele și fructele. Recunoști atacul acestei ciuperci după apariția petelor alb-cenușii pe frunze, iar pe strugurii încă verzi după miceliul alb-cenușiu, care, în timp, devine prăfos. Această ciupercă apare în perioadele calde și secetoase, și netratată la timp, poate distruge o mare parte din producție.
Încearcă să o previi prin aplicarea corespunzătoare a lucrărilor de întreținere și irigare corespunzătoare. Dacă se întâmplă ca pe vița de vie să apară micelii sau putregai cenușiu, taie, cu unelte dezinfectate, lăstarii afectați și arde-i. Apoi, aplică fungicide recomandate pentru vița de vie.
În afară de aceste boli provocate de dăunătorii enumerați, mai există și alți dăunători pe care trebuie să-i iei în serios, și anume:
- păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) – poate fi combătut cu ajutorul acaricidelor, adică a substanțelor fitosanitare ce omoară păianjenii;
- tripsul viței de vie (Anaphothrips vitis) – combatere cu tratamente fitosanitare specifice;
- filoxera (Daktulosphaira vitifoliae) – combatere cu tratatente fitosanitare specifice afidelor;
- nematodul (Xiphinema spp.) – acesta poate fi combătut prin efectuarea rotației culturii, precum și evitarea terenurilor umede.
Pe lângă tratamentele fitosanitare pe care le poți folosi în caz de atac al dăunătorilor, poți aplica și alte metode care să te ajute să previi apariția acestora.
- Efectuează corect toate lucrările solului (arat, prășit) pentru a diminua apariția dăunătorilor.
- Aplică îngrășăminte în mod rațional.
- Cultivă soiuri rezistente la atacurile dăunătorilor.
- Efectuează corect tăierile de primăvară și toamnă, utilizând echipamente potrivite și dezinfectate corespunzător.
- Alege un teren bun pentru plantare și încearcă să eviți solurile argiloase care sunt propice dezvoltării dăunătorului filoxera.
Sperăm ca sfaturile și recomandările noastre să te ajute să obții recolta mult visată. Pentru alte sfaturi referitoare la boli și dăunători la vița de vie, nu ezita să contactezi experții GrădinaMax pentru mai multe detalii. Fii prezent și pe blogul GrădinaMax pentru informații folositoare. Să ai spor!