Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Învață să plantezi bulbii de primăvară în grădină

Primăvara, grădina ta începe să-și etaleze culorile și parfumurile în lumina caldă a soarelului. După cum bine știi, o grădină frumos amenajată e un vis ușor de împlinit dacă îi dedici timp și atenție.

Lucrările de pregătire a grădinii pentru primăvară sunt complexe. Pe lângă curățarea grădinii și tăierea pomilor fructiferi, a viței de vie și a arbuștilor ornamentali, plantarea florilor e un ritual necesar de înfrumusețare.

De pe lista obiectivelor tale nu trebuie să lipsească plantarea bulbilor de primăvară. Aceștia vor contribui semnificativ la frumusețea grădinii tale și îți vor oferi doar satisfacții.

Descoperă cum să plantezi bulbii de primăvară în grădină într-un mod simplu și eficient!

Ce trebuie să știi despre bulbii de primăvară?

După cum ai observat, bulbii sunt organele subterane ale plantelor perene. Cea mai bună variantă este să plantezi bulbi hibrizi pentru că sunt de bună calitate și ușor de găsit în  magazinele de profil. Reține că un bulb sănătos trebuie să aibă o textură fermă la atingere.

De altfel, între bulbii care se plantează primăvara și cei care se plantează toamna există mici diferențe pe care e bine să le cunoști.

Pe scurt, bulbii pe care îi plantezi toamna sunt rezistenți la frigul iernii și germinează în primăvară. Faptul că petrec lunile de iarnă sub pământ este benefic pentru dezvoltarea lor.

De exemplu, bulbii de lalele, narcise sau zambile se plantează toamna pentru ca în primăvară să te poți bucura de parfumul acestor flori.

Bulbii pe care îi plantezi primăvara vor germina vara. Spre deosebire de bulbii de toamnă, aceștia sunt sensibili la temperaturi scăzute și la îngheț. Tocmai de aceea trebuie să-i scoți din pământ la începutul toamnei și să-i depozitezi într-un loc bine aerisit, întunecat și răcoros.

Cele mai frumoase și populare flori care înfloresc vara și care trebuie plantate primăvara sunt daliile, begoniile sau crinii care transformă orice grădină într-un regat de parfumuri.

Plantarea bulbilor de primăvară în grădină

Plantarea bulbilor de primăvară în grădină nu e un procedeu complicat. Cu toate acestea, există câteva reguli de care e bine să ții cont pentru o grădină de vis, bine organizată.

În primul rând, trebuie să te gândești la designul floral pe care vrei să-l obții. De exemplu, poți planta bulbii în așa manieră încât să formezi grupuri dintr-o anumită specie.

Bulbii de primăvară se plantează când pericolul de îngheț a trecut. Perioada martie – aprilie este cea mai potrivită.

Pasul următor este alegerea unui loc de plantare favorabil. Pentru bulbii care germinează vara, cel mai bun loc de plantare este o zonă cu expunere directă la razele soarelui. Următoarea calitate a locului de plantare ales trebuie să fie un sol cu un drenaj bun. Umezeala excesivă duce la putrezirea bulbilor.

Pentru plantarea propriu-zisă trebuie să faci gropi în pământ în care să introduci bulbii în poziție verticală. După introducerea în pământ, bulbul se acoperă cu un strat de pământ și se udă abundent pentru a forma cât mai rapid rădăcini.

Adâncimea și distanța de plantare sunt detalii esențiale de care trebuie să ții cont. Acestea sunt precizate pe ambalajul bulbilor achiziționați.

Ca regulă generală, este recomandat să ții cont de dimensiunea bulbului. Ar fi bine ca groapa de plantare să fie de trei ori mai adâncă decât înălțimea bulbului. De exemplu, dacă ai un bulb de 3 cm înălțime, atunci acesta trebuie plantat la o adâncime de 9 cm – maxim 10 cm.

Bineînțeles, pot exista excepții, iar pentru acestea e bine să te ghidezi după indicațiile menționate pe ambalajul bulbilor.

Dacă primăvara este săracă în precipitații, atunci e nevoie să uzi regulat bulbii plantați.

Pentru mai multe detalii despre bulbi, poți citi și articolul nostru despre plantarea bulbilor de flori toamna.

Ce bulbi de flori se plantează primăvara?

După cum ai văzut deja, cele mai frumoase flori pe care le poți planta primăvara sunt daliile, begoniile și crinii. Fiecare dintre ele are anumite particularități de plantare, mai exact o adâncime și o distanță de plantare pe care e bine să o respecți.

Iată cum poți planta corect aceste flori în grădină!

Plantarea bulbiilor de dalii în grădină

Ca toți bulbii de primăvară, și cei de dalii au nevoie de o zonă de plantare care să fie cât mai mult în atenția razelor solare. Solul recomandat trebuie să aibă un drenaj bun și un pH de 6,5 sau 7. În intervalul martie – mai, daliile pot fi plantate fără grijă în grădină.

Adâncimea de plantare variază între 6 și 8 cm, iar distanța de plantare trebuie să fie de maxim 40 cm. Un alt detaliu important este distanța de plantare între rânduri care e bine să varieze între 50 și 60 cm.

Pentru că nu rezistă la frig, în septembrie – octombrie, bulbii de dalie trebuie scoși din pământ și depozitați într-un loc aerisit, întunecat și răcoros. Înainte să-i depozitezi în beci sau în debara, pune bulbii de dalie la uscat.

Plantarea bulbiilor de begonii în grădină

Begoniile sunt plante decorative cu un puternic impact estetic asupra grădinii tale. Aceste sfere de petale intens colorate atrag atenția oricui.

Dar pentru a te bucura de begonii bogate, ar fi bine ca înainte de plantare să alegi cu atenție amplasamentul și să ții cont de adâncimea și distanța de plantare indicate.

Begoniile iubesc soarele, dar zonele parțial-umbrite, cu o bună ventilație le ajută să se dezvolte armonios.

Bulbii de begonie se plantează la o adâncime mică, de maxim 3 cm, iar apoi sunt acoperiți cu un strat subțire de pământ. Distanța de plantare este este de 15 – 30 cm.

Plantarea bulbilor de crini în grădină

Bulbii de crini au nevoie de zone de plantare intens luminate,  cu un sol bine drenat, fertil și cu un pH slab. Odată ce ai îndeplinit aceste condiții, te vei bucura de o grădină dominată de siluetele regale ale crinilor și de parfumul lor inconfundabil.

Înainte de plantarea propriu-zisă, ar fi bine să aplici pe suprafața bulbilor un fungicid care va proteja crinii de dăunători și boli. Adâncimea de plantare indicată este de 15 – 20 cm, iar distanța de plantare de 20 – 25 cm.

Nu uita să scoți din pământ bulbii de crini odată cu venirea toamnei și să-i depozitezi eficient.

Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de folos și te vor ajuta să-ți transformi grădina într-un imperiu al culorilor și parfumurilor.

Până data viitoare, te invităm să citești cât mai multe articole de pe blogul GrădinaMax și să devii cel mai iscusit grădinar.

Publicat de: 18 mar 2020
Vizualizări: 7970
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Begonie
    • Bulbi de flori de primăvară
    • Dalie
    • Plante perene
    • Semințe de flori
    • Semințe de flori anuale
    Promoţie!
    Noutăţi
    Dalie Mignon, mix multicolor Legutko imagine 1
    0 Comentarii
    Dalie Mignon, mix multicolor Legutko
    Cantitate într-un pachet: 1 g
    3.10 lei 7.80 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 3.10 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier