Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea sfeclei roșii în aprilie: sfaturi utile pentru grădinărit

Luna aprilie este prilejul potrivit pentru a-ți îmbogăți grădina cu legume pe care de abia aștepți să le consumi pe timp de vară împreună cu cei dragi.

Legumele crescute de tine în propria grădină îți aduc doar avantaje. Pe lângă drumurile rare la piață sau la supermarket, ai oricând la dispoziție produse bio, atent îngrijite chiar de tine. Nu uita că legumele sunt antioxidanți naturali puternici, ideali pentru buna funcționare a organismului uman.

Una dintre legumele căreia luna aprilie îi priește de minune este sfecla roșie. Pentru vara care se apropie cu pași repezi, sfecla roșie este o alegere inspirată și foarte sănătoasă.

Sfecla roșie e o adevărată comoară nutritivă pentru organismul tău, lăudându-se cu întreg complexul de vitamine B, vitaminele A și C. Pe lângă vitamine, sfecla roșie conține și multe minerale, mangan, zinc, fosfor, potasiu și calciu.

Medicii recomandă consumul de sfeclă roșie pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor care atacă ficatul.

Pentru că merită să ai această în propria grădină, experții GrădinaMax ți-au pregătit câteva sfaturi practice despre plantarea sfeclei roșii chiar la tine acasă.

Iată cele mai importante detalii de care e bine să ții cont!

Zona de plantare și temperatura favorabilă pentru plantarea sfeclei roșii

După cum te așteptai, sfecla roșie preferă zonele însorite. Fiind o plantă de zi lungă, sfecla  roșie adoră să fie expusă la razele soarelui cel puțin zece ore pe zi. Pe lângă o zonă de amplasare puternic luminată, sfecla roșie mai are o preferință de care e necesar să ții cont. Această plantă preferă zonele cu umiditate crescută, de aproximativ 60% - 70%.

Un alt aspect important pentru plantarea sfeclei roșii este alegerea solului potrivit. Sfecla roșie are nevoie de un sol bogat în elemente nutritive, în humus și potasiu. La începutul vegetației, sfecla roșie se dezvoltă armonios dacă solul este bogat în fosfor și azot.

Pentru formarea rădăcinii tuberizate, sfecla roșie are nevoie de un sol cu o cantitate mare de potasiu.

Dacă toate aceste condiții au fost îndeplinite, nu uita că temperatura este o coordonată importantă pentru culturile de sfeclă roșie. Această legumă germinează la temperaturi de aproximativ 8 °C și se simte în elementul ei la maxim 20 °C. Temperaturile de peste 30 °C diminuează calitatea recoltei.

Sfecla roșie nu tolerează temperaturi sub – 8 °C.

Înființarea culturii de sfeclă roșie în luna aprilie

Semănarea sfeclei roșii este singura modalitate de înființare a culturii. Dacă îți dorești să consumi sfeclă roșie pe timp de vară, atunci perioada de plantare a sfeclei este luna aprilie. E important să știi că dacă ai fixat această perioadă pentru plantare, terenul trebuie pregătit din toamnă.

Așadar, zona de plantare trebuie fertilizată din toamnă. Fertilizarea se realizează prin gunoi de grajd bine descompus. În lipsa gunoiului de grajd, poți administra îngrășăminte chimice pe bază de fosfor, azot, potasiu, bor și magneziu.

Primăvara, în luna aprilie, solul trebuie fertilizat din nou, însă cu îngrășăminte cu o cantitate mare de azot. Nu uita să cureți locul de buruieni pentru ca planta să se dezvolte în voie.

În luna iulie, sfecla roșie poate fi recoltată prin smulgerea rădăcinilor atunci când coletul a atins dimensiunea de 3,5 cm.

Culturile de sfeclă se potrivesc foarte bine cu cele de mazăre, castraveți sau ridichii. De un real ajutor îți poate fi și articolul nostru despre plantarea și îngrijirea culturii de castraveți.

Dacă te gândești că ar fi bine ca gustul sfeclei roșii să te însoțească și pe timp de iarnă, atunci semănarea sfeclei roșii trebuie programată în luna iunie. Sfecla roșie plantată în iunie impune aceleași cerințe ca sfecla plantată în aprilie.

Recoltarea se realizează cel târziu în noiembrie, înainte de primul îngheț. Rădăcinile smulse și curățate se lasă la aerisit pentru două-trei zile.

Plantarea și îngrijirea sfeclei roșii în grădină

Pentru plantarea sfeclei roșii trebuie să respecți câteva reguli esențiale pentru orice grădinar. Pentru ca sfecla roșie să fie plantată corect trebuie să te asiguri că între rândurile de plantare există o distanță de 40 cm.

De asemenea, distanța de plantare între semințe pe rând trebuie să varieze între 12 și 15 cm. Adâncimea de plantare diferă în funcție de particularitățile solului și variază între 2 și 4 cm. După plantare, semințele trebuie acoperite bine cu pământ și udate.

Din fericire, sfecla roșie nu este o plantă foarte pretențioasă, așa că îngrijirile pe care trebuie să i le acorzi sunt minime. După cum ai vazăut, planta iubește umiditatea. Așadar, sfecla roșie are nevoie să fie udată abundent în perioada de germinație și în perioada de îngroșare a rădăcinii, adică intervalul iulie – august.

Acordă atenție sporită buruienilor pentru că sfecla roșie nu le tolerează, mai ales că acestea îi îngrădesc dezvoltarea. Se recomandă ca în perioada de vegetație să administrezi erbicide împotriva buruienilor monocotiledonate anuale și perene.  

Pentru a evita bolile și dăunătorii care atacă sfecla roșie, administrează regulat îngrășăminte și funcigidele pe care ți le recomandă personalul de specialitate din magazinele de profil. Vezi mai multe detalii despre bolile și dăunătorii care atacă sfecla roșie pe Sfatul Grădinarului.

Sperăm că ți-am oferit informații importante despre plantarea sfeclei roșii în luna aprilie și că te vei bucura în vară de aroma acestei legume, dar și de beneficiile ei asupra organismului tău.

Până data viitoare, să grădinărim cu drag și spor!

Publicat de: 27 apr 2020
Vizualizări: 19020
(Voturi: 14, Evaluare: 3.9)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier