Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum obții o recoltă bogată de castraveți? Plantarea și îngrijirea culturii de castraveți

Castravetele se numără printre cele mai comune legume plantate în sere și culturi la noi în țară. Datorită conținutului ridicat de vitaminele A, B, C, săruri de calciu, fibre, potasiu, fier, magneziu și fosfor, acesta este recomandat pentru buna funcționare a întregului organism. Consumul regulat de castraveți ajută la curățarea intestinelor, stimulează circulația sangvină și pancreasul și luptă împotriva indigestiei sau a stărilor subfebrile.

Proprietati castravete

Mai mult decât atât, castravetele este și una dintre legumele de bază în prepararea unei salate delicioase în zilele călduroase de vară. De aceea, am pregătit pentru tine o listă cu principalele indicații legate de cultura de castraveți și îngrijirea acesteia care te vor ajuta să obții recolta mult dorită.

Cum se plantează cultura de castraveți în grădină?

Pentru început, este important să știi că acest tip de legumă poate fi cultivat fără probleme lângă ridichi, mazăre, sfeclă, porumb, fasole, morcovi și mărar ori alături de năsturași, floarea soarelui sau crăițe.

Solul potrivit castraveților

Un factor important pentru dezvoltarea unei culturi sănătoase de castraveți este solul. Aceștia au nevoie de un teren fertil, care a fost în prealabil lucrat în adâncime și expus cât mai bine la soare. Pregătirea solului trebuie să se realizeze în mare parte toamna. Indicat este ca înainte de lucrarea pământului, să folosești un îngrășămând natural, cum sunt resturile semi-descompuse provenite din grajd, sau îngrășăminte chimice, respectând dozajul indicat pe ambalaj.

În lunile de primăvară, trebuie să mărunțești constant solul, să îl menții curat și să îl fertilizezi cu azot.

Procesul de semănare al castraveților

Plantarea castraveților se realizează la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, întrucât semințele încolțesc doar la temperaturi de peste 14 grade Celsius. De asemenea, semințele au nevoie să fie expuse în mod constant la temperaturi calde și să aibă o temperatură a solului de cel puțin 21 de grade Celsius.

Plantare castraveti

De regulă, semințele se plantează la o adâncime de 1,3 – 2,5 cm. În cazul în care plantezi semințele direct în sol, ține minte să lași un spațiu de 35 de cm între plantele de pe același rând și de aproximativ 60 – 70 de cm între răsaduri.

Dacă optezi să cultivi semințele pe o plasă specială pentru castraveți, atunci indicat este să respecți distanța de 35 cm între plantele situate pe același rând și de aproximativ 1,5 – 2 m între rânduri.

Cum se îngrijește cultura de castraveți pentru a avea o recoltă însemnată?

Odată plantate semințele, este important să respecți următorul set de reguli pentru a stimula dezvoltarea armonioasă a culturii de castraveți.

Nivelul de umiditate adecvat

Castraveții sunt mari iubitori de apă și au nevoie ca solul să fie în permanență umed. Recomandat este să udați castraveții dimineața sau până în orele după-amiezii, întrucât, dacă sunt udați seara, crește riscul apariției diverselor boli. Totodată, este bine ca solul să fie afânat după ce este udat.

De reținut este și faptul că udatul în exces favorizează putrezirea rădăcinilor și moartea culturii de castraveți.

Reguli ingrijire castraveti

Temperatură optimă

Cultura de castraveți se dezvoltă la o temperatură constantă de 25 până la maxim 30 de grade Celsius. Castraveții rezistă și la temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius, însă sunt șanse ca plantele să îmbătrânească prematur sau roadele să fie distorsionate.

Procesul de fertilizare

Pământul poate fi fertilizat la 10-15 zile de la plantarea semințelor, urmând ca procesul să fie repetat la un interval de 15 – 20 de zile de la prima fertilizare. În acest sens, poți alege să folosești îngrășământ natural, provenit din compost, sau diverși fertilizatori de la magazinele de specialitate, având însă grijă să respecți toate indicațiile menționate pe ambalaj.

Care sunt principalii dăunători ai castraveților?

La fel ca în cazul altor plante, și castraveții sunt amenințați de anumiți dăunători. Printre cele mai cunoscute boli se numără făinarea castraveților. Aceasta apare pe frunze, sub forma unei pudre albe și se răspândește într-un ritm alert. Indicat este ca în astfel de cazuri să rupi frunzele afectate și să le arunci, iar dacă plantele sunt afectate iremediabil, cel mai bine este să le smulgi din pământ și să le distrugi pentru a evita infestarea celorlalte culturi de castraveți sau plante.

Un alt dăunător care apare frecvent este gândacul castraveților. În această situație, recomandat este să îi culegi și să eviți folosirea substanțelor chimice pentru exterminarea lor.

Sfaturi de recoltare a culturii de castraveți

Recoltare castraveti

Recoltarea castraveților trebuie să se realizeze în mod constant, la un interval de maxim două zile, deoarece castraveții îmbătrânesc destul de repede. Totodată, indicat este să îi recoltezi în decursul dimineții.

Încheiem aici lista regulilor și sfaturilor legate de plantarea și îngrijirea unei culturi de castraveți. Sperăm ca toate aceste informații te vor ajuta să obții o recoltă bogată și gustoasă.

Publicat de: 29 ian 2019
Vizualizări: 89775
(Voturi: 1325, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier