Nici o grădină nu este completă fără trandafiri. Iar printre florile viu colorate, trandafirii roșii se potrivesc de minune. Ei au câștigat admirația datorită nuanțelor de roșu, a parfumului îmbietor și a petalelor delicate.
Și dacă te gândești să-i cultivi în grădina ta, trebuie să alegi un soi potrivit. În articolul de astăzi îți vom arăta cele mai bune soiuri de trandafiri roșii și cum să-ți îngrijești ca să te poți bucura de ei timp îndelungat.
Trandafiri roșii: ce să alegi pentru grădina ta
Pentru ca butașii de trandafiri să reziste cât mai mult și să aibă inflorescențe cât mai bogate, este important să alegi soiul potrivit, dar și să-l îngrijești corespunzător. Iar ca să te asiguri că răsadul tău va crește, uite ce calități trebuie să dețină el:
inflorescențe bogate și de dimensiuni mari;
rezistență la condiții meteorologice nefavorabile;
imunitate la boli și dăunători.
Totuși, cum îți dai seama ce fel de soi să alegi pentru a-ți decora curtea cu trandafiri roșii? Ei bine, trebuie să te gândești, mai întâi, unde vrei să plantezi trandafirii.
De exemplu, mulți grădinari aleg să planteze flori colorate în grădina de flori din fața casei. În acest caz, ai nevoie de un aranjament floral potrivit. Așadar, poți combina trandafiri cu lavandă datorită îmbinării potrivite de roșu și lila.
În plus, iată ce alte plante companion pentru trandafiri poți alege:
Dacă alegi să plantezi trandafiri în proximitatea gardului, atunci poți alterna cu ienupăr sau arbuști scunzi tuia pentru a scoate în evidență nuanțele de roșu ale florilor. Iar dacă preferi decorarea cărării către intrarea casei, este mai potrivit să plantezi doar trandafiri pentru ca parfumul îmbietor să învăluie musafirii.
Cele mai bune soiuri de trandafiri roșii
Catalogul GrădinaMax îți pune la dispoziție o gamă variată de trandafiri. Iar pentru ca tu să te bucuri de inflorescențe colorate și parfumate, iată care sunt cele mai bune soiuri de trandafiri roșii pe care să le plantezi:
Floribunda
Așa cum îi spune și numele, trandafirii floribunda se diferențiază prin inflorescențele mari, bogate și viu colorate. De asemenea, trandafirii din acest soi sunt foarte rezistenți, fiind încrucișarea dintre soiul teahibrid și urcător. Sunt adesea preferați de grădinari deoarece pot rezista chiar și la temperaturi de -30 de grade Celsius. În plus, bolile și dăunătorii nu afectează tufișul de trandafiri.
Spre deosebire de alte tipuri de trandafiri, tufișul soiului floribunda poate atinge înălțimi chiar și de 150 cm. Iar atunci când florile se ofilesc, ele se desprind de tulpină fără a afecta sănătatea plantei.
Teahibrid
Trandafirii teahibrid sunt un soi renumit pentru inflorescența viu colorată și de dimensiuni mari. Pentru că butașii de teahibrid fac o singură floare foarte mare, parfumată, acest soi este ideal pentru aranjamentele florale.
Tulpina trandafirilor teahibrid poate atinge înălțimi de 100-140 de cm, iar inflorescența poate avea un diametru de 10-12 cm.
Urcător
Trandafirii urcători mai poartă și numele de alpinist sau cățărător. Sunt un soi care crește în înălțime până la 4 metri și se plantează adesea în proximitatea unui perete sau a unui gard. În plus, plantarea se face într-un sol cu substanțe nutritive și umiditate.
Numărul mare de inflorescențe colorate și parfumate este unul dintre avantajele soiului urcător.
Englez
Diferiți ca aspect, trandafirii englezești se remarcă prin inflorescența bogată și aspect rotund, cu multe petale de formă ondulată.
Trandafirii se pot planta în sol nisipos sau chiar ușor acid, însă irigarea este necesară în mod constant. Iar pentru a evita mucegăirea rădăcinilor, solul trebuie să fie bine drenat. În plus, trandafirii englezești preferă lumina și căldura. Așadar, plantarea trebuie să se facă într-o zonă cu multă lumină timp de mai multe ore.
Miniatur
Arbuștii de trandafiri miniatur ating înălțimi de 50 de cm și au aspectul unui buchet. Așadar, inflorescențele sunt bogate, dese și parfumate. Iar plantarea trandafirilor miniatur se recomandă pentru zone precum alei sau cărări.
În ceea ce privește tehnica de sădire, trandafirii preferă zone însorite pentru a beneficia de căldură și lumină. Și dacă vrei să te bucuri de frumusețea lor chiar și în casă, trandafirii miniatur sunt potriviți și pentru plantare în ghivece.
Îngrijirea trandafirilor roșii
Periodic, este recomandată îngrijirea butașilor cu fertilizatori potriviți pentru trandafiri. De exemplu, poți utiliza fungicide sau soluții împotriva dăunătorilor conform indicațiilor de pe produs.
Pentru a te asigura că răsadul este sănătos și puternic, îți recomandăm să aplici îngrășăminte cu potasiu, aproximativ 30-40 g de sare de potasiu pe metrul pătrat. Iar dacă observi că frunzele trandafirilor se îngălbenesc, poți aplica mai des îngrășăminte, în funcție de tipul de trandafiri ales.
Dacă nu te-ai hotărât încă ce soi de trandafiri să alegi, accesează catalogul online GradinaMax și alege sortimentul potrivit pentru tine. Iar pentru mai multe detalii despre plantarea și îngrijirea trandafirilor, nu ezita să intri pe blogul GrădinaMax.
Mă ajută să aleg soiurile mai rezistente și prin imagini sa decid ce-mi place. Util, mai ales pentru începători.
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că articolele de pe blog vă sunt utile.
Vă așteptăm în continuare să beneficiați de ofertele GradinaMax.
O zi frumoasă!