Oare trebuie să mai menționăm cât de sănătoase sunt salatele? Mai ales cele garnisite cu rucola. Sau chiar salatele de rucola, cu puțină sare și dressing de lămâie. Desigur, te poți delecta cu acest tip de salate oricând vrei, dacă vei crește rucola în ghiveci, pentru că da, se poate.
Rucola, denumită științific Eruca Sativa, face parte din familia Brassicaceae și este un super aliment, care consumat în stare crudă, îi oferă organismului tău nutrienții de care are nevoie. Frunzele acesteia sunt folosite în salate, în omlete și în diverse preparate. În plus, oferă un gust incredibil brânzeturilor.
Consumul proaspăt de rucola îmbunătățește digestia, ajută vederea, te menține în formă deoarece conține foarte puține calorii și te energizează. Ca să nu mai vorbim de faptul că dă un gust inconfundabil pizzei și este un aliment perfect pentru zilele de vară toride. Însă aceasta are o perisabilitate rapidă. Așa că îți recomandăm să crești rucola în ghiveci, la tine acasă.
Află și ce plante aromatice poți cultiva în ghiveci.
Dacă vrei să afli cum poți crește rucola în ghiveci, pentru a te putea bucura mereu de gustul proaspăt, ușor amărui și picant al acesteia, rămâi cu noi. Haide să aflăm împreună, de la experții GrădinaMax, cum să ai rucola proaspătă la tine în balcon.
Ce trebuie să știi despre planta de rucola
În primul rând, trebuie să ai în vedere că rucola nu este o plantă pretențioasă, de aceea o poți cultiva cu ușurință în ghiveci sau în jardiniere, împreună cu alte plante aromatice. Deci, dacă nu ai un teren unde să o cultivi, nu este nicio problemă. Poți folosi oricând ghiveciul gol din balcon.
În al doilea rând, dacă alegi varianta de cultivare în ghiveci, poți planta rucola în orice perioadă a anului.
Acum haide să vedem cum se plantează rucola.
Crește rucola în ghiveci
Așa cum spuneam mai sus, rucola nu este o plantă pretențioasă. Deci nu-ți face griji că semințele nu se vor prinde.
Uite care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține o plantă de rucola sănătoasă, cu frunze numai bune de folosit la salate.
- Pregătește un ghiveci cu diametru potrivit sau o jardinieră, în funcție de câtă rucola vrei să obții.
- Pământul în care vei sădi semințe de rucola poate fi pământ obișnuit, fără adaos de nutrienți.
- Cu ajutorul unei scafe, efectuează un șănțuleț de aproximativ 3-5 cm și presară semințele de rucola.
- Acoperă semințele și apoi udă solul.
- Plasează jardiniera sau ghiveciul în care ai plantat semințele de rucola într-o zonă în care să aibă lumină naturală și căldură.
Opțional, poți adăuga și îngrășăminte, însă doar de origine organică. Spunem opțional deoarece rucola știe să valorifice foarte bine substanțele deja existente în sol și nu are nevoie neapărat de stimulenți.
În plus, nu recomandăm stropirea cu substanțe sau îngrășăminte chimice pentru a nu ingera mai târziu chimicalele.
Frunzele de rucola ar trebui să apară în aproximativ 2 luni de la plantarea semințelor. Pentru a avea frunze proaspete tot timpul, este indicat să uzi planta cel puțin o dată la 3 zile. Încearcă să nu uzi planta prea des ori prea rar deoarece rădăcina va putrezi.
La prima recoltare, îți recomandăm să aduni doar frunzele. În plus, dacă nu ai nevoie de semințe, îndepărtează inflorescențele care apar. Acesta este un pas pe care trebuie neapărat să-l faci. Dacă îl omiți, planta se va concentra mai mult să producă flori decât frunze.
Așa că, îndată ce inflorescențele apar, le poți elimina.
O să descoperi că, între rucola pe care o cumperi de la supermarket și rucola pe care o cultivi în ghiveci, va exista mereu o diferență de gust. Și, cu cât rucola este mai matură, cu atât va avea un gust mai intens și un pic mai piperat față de rucola mai tânără.
Sperăm că, de acum încolo, vei crește rucola în ghiveci și te vei bucura pe tot parcursul anului de preparate delicios asezonate. Pentru alte idei și sfaturi, vizitează blogul GrădinaMax. Mult spor în tot ce faci!