Tuturor ne place mâncarea aromată. Unora le place mâncarea piperată, altora mâncarea care conţine plante aromatice. Deşi poate bucătăria românească nu foloseşte atât de multe plante aromatice şi avem tendinţa de a le asocia cu mâncarea mediteraneană, acest lucru nu trebuie să te oprească din a încerca să experimentezi diferite gusturi. Până la urmă, mâncatul e una dintre experienţele care ne defineşte şi care ne provoacă plăcere.
Plantele aromatice uscate nu garantează o experienţă culinară la fel de intensă pentru că își pierd o parte din aromă odată cu procesul uscării și al ambalării. Pentru a te bucura de gustul intens al plantelor aromatice, merită să ai tot timpul o rezervă, mai ales iarna.
Cum poți avea plante aromatice mereu proaspete? Este incredibil de simplu: cultivă plante aromatice în ghiveci și bucură-te de aroma lor unică pe tot parcursul anului.
Iată propunerile noastre de plante aromatice pe care să le cultivi la tine acasă.
Plante aromatice în ghiveci: mărarul
Mărarul este o sursă eficientă de antioxidanţi. Dacă vei folosi mărar, vei simţi o îmbunătăţire a digestiei, fiind ştiut faptul că ajută la combaterea posibilei balonări. De asemenea, nu numai că ajută stomacul, dar şi are şi efect diuretic, deci rinichii îţi vor mulţumi.
Îl poţi folosi atât ca antiseptic şi de sedativ. Dacă ai nevoie de o sursă de vitamina C, poţi să-l foloseşti cu încredere. În general, asigură o bună funcţionare a organismului prin prezenţa potasiului, calciului, cuprului, fierului şi a magneziului.
Cultivarea, îngrijirea şi folosirea mărarului
Seminţele de mărar se pun într-un ghiveci cu pământ lutos, bine fertilizat. Se ţine la temperatura camerei (care trebuie să fie peste 16 grade Celsius). Aşază ghiveciul la geam sau aproape de acesta pentru că are nevoie de lumină. Şi ţine cont că are o durată scurtă de viaţă în ghiveci, deci va trebui să-l replantezi.
În Europa de Est, ţările baltice şi Scandinavia mărarul este foarte popular, împreună cu pătrunjelul şi arpagicul. Este folosit mai ales în salate, cel puţin în România, dar şi în murături sau sosuri albe (iaurt cu mărar).
Află mai multe sfaturi practice pentru plantarea mărarului!
Cultivă rozmarin în ghiveci
La fel ca mărarul, şi rozmarinul stimulează digestia. Dacă ai probleme cu circulaţia periferică, să ştii că are efecte benefice asupra acesteia, dar şi asupra oaselor, mai ales dacă ai probleme cu reumatismul. Dacă aşezi câteva rămurele de rozmarin în dulapurile cu haine, să ştii că aroma sa, pe lângă faptul că hainele vor căpăta un miros aparte, vor ţine şi moliile la distanţă, prin aroma sa.
Cultivarea, îngrijirea şi folosirea rozmarinului
Se poate cultiva fie plantând seminţe, fie prin butaşi. Dacă alegi variante seminţe, ele se plantează în ghiveci primăvara. Dacă alegi a doua variantă, ramurile tăiate trebuie puse în apă şi lăsate acolo până fac rădăcini şi abia apoi plantate. Preferă căldura şi nu reacţionează bine la umezeala excesivă.
Poţi să-l foloseşti la fripturi în cuptor sau pentru cartofi copţi. Poţi încerca să-l pui în ceai pentru o aromă aparte sau să faci un sos cu unt topit. Conferă o aromă deosebită supelor, iar dacă vrei să fii cu adevărat îndrăzneţ, poţi înlocui menta sau chiar busuiocul din limonadă cu rozmarinul.
Plantează salvia în ghiveci
Salvia îmbunătățește concentrarea şi memoria pe termen lung prin aportul de oxigen adus creierului. De asemenea, salvia stimulează arderea grăsimilor, iar sănătatea tractului intestinal este îmbunătăţită. Dacă este folosit mai des în dietă de persoanele care suferă de reumatism, aceasta poate atenua inflamaţiile, dar şi astmul bronşic.
Cultivarea, îngrijirea şi folosirea salviei
Germenii de salvie vor apărea după 14-20 de zile de la plantarea seminţelor în ghiveci dacă ghiveciul este expus la o temperatură constantă. După ce salvia a crescut, aceasta poate fi supusă şi temperaturilor negative, atât timp cât nu scad sub -10 grade Celsius.
Este o plantă aromatică fără pretenţii, putând să o plantezi şi în jardiniere cu alte plante. Nu necesită multă apă. Abia după un an de la plantare te poţi gândi să începi să culegi frunzele, dar după 4 ani, va trebui să cauţi să o înlocuieşti pentru că asta este perioada medie a salviei.
Vezi ghidul nostru pentru cultivarea și îngrijirea salviei.
Plante aromatice în ghiveci: busuiocul
Dacă ai dureri în gât, febră, tuşeşti sau eşti răcit, poţi folosi frunze de busuioc pentru a face ceai din ele sau le poţi adăuga în apa fiartă în prealabil. Dacă alegi să mesteci frunze de busuioc, nu numai că ajută la prevenirea şi eliminarea stresului şi a efectelor sale, dar dacă ai ulceraţii la nivelul gurii, le ajută pe acestea să se vindece mai repede.
Cultivarea, îngrijirea şi folosirea busuiocului
Busuiocul se cultivă la începutul primăverii şi trebuie ţinut înăuntru. Solul trebuie să fie umed, dar planta trebuie ferită de lumină directă pentru că nu-i prieşte. Germinarea poate dura de la 14 până la 30 de zile, iar udarea se face constant, dar fără a-l sufoca cu apă pentru că îi dăunează.
Când este adăugat în mâncare, e bine să fie pus la final pentru că altfel aroma este distrusă. Dacă congelezi o parte din frunze, aroma se păstrează mai bine decât dacă l-ai usca. Poţi face pesto cu busuioc, un sos tipic italian.
Alte plante aromatice pe care merită să le cultivi în ghivece sunt tarhonul, leuşteanul, coriandrul, cimbrul, chimenul, oregano, maghiranul şi nelipsitul pătrunjel.
Sperăm că recomandările noastre despre plantele aromatice pe care să le cultivi în ghiveci te inspiră și îți vor transforma bucătăria într-un bazar de mirosuri inedite. Pentru mai multe detalii, te invităm pe blogul GrădinaMax, în secțiunea plante de interior.
Spor în toate, drag grădinar!