Salvia este una dintre multele plante naturale benefice pentru organism. Încă de pe vremea bunicilor și străbunicilor, aceasta este recunoscută pentru proprietățile sale. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ceaiul de salvie ajută la întărirea sistemului imunitar și a oaselor, îmbunătățește capacitatea de memorare, tratează inflamațiile și indigestia.
Prin urmare, îți recomandăm să notezi salvia pe lista plantelor de sădit. Te va cuceri atât prin efectele sale benefice, cât și prin mirosul îmbietor alături de alte plante aromatice care nu trebuie să-ți lipsească din grădină.
Iată cum poți planta și îngriji salvia.
Plantare și îngrijire salvie: Sfaturi pentru dezvoltarea armonioasă a plantei
1. Perioada adecvată pentru semănare
Semințele de salvie se plantează la începutul iernii, urmând ca planta să răsară la începutul primăverii.
Răsadurile de salvie pot fi plantate atât primăvara, de preferat în luna aprilie, cât și toamna, în luna septembrie.
2. Caracteristicile solului
Pentru a crește armonios, salvia are nevoie de un sol cu grad moderat de fertilitate și foarte bine drenat. Evită să sădești planta în soluri lutoase sau argiloase, întrucât aceasta nu se va dezvolta.
De asemenea, înainte de a planta salvia, pământul trebuie să fie afânat și îngrășat cu gunoi de grajd.
Descoperă și cum obții compost organic în gospodărie și de ce este bine să fertilizezi solul în mod ecologic.
3. Condițiile climatice adecvate pentru salvie
Procesul de germinație al salviei are loc la temperaturi de minim 10 grade Celsius, astfel că are nevoie de veri călduroase și de ierni nu foarte geroase.
Totodată, salvia se dezvoltă foarte bine dacă beneficiază de lumină directă, însă crește armonios și în zone semiumbrite ale grădinii. Important este ca terenul unde sădești planta să fie protejat împotriva vânturilor puternice. În caz contrar, praful adus de vânt se depune pe frunzele salviei și dăunează plantei.
4. Recomandări pentru plantarea salviei
Salavia poate fi plantată în locurile în care ai avut culturi de varză, cartofi, ceapă sau fasole.
Răsadurile de salvie se sădesc atungi când au înălțimea de 15 – 20 de centimetri, la o distanță de aproximativ 20 de centimetri între rânduri. Semințele de salvie se plantează la o distanță de aproximativ 10 – 15 centimetri și de 60 de centimetri între rânduri.
Atât răsadurile, cât și semințele de salvie se plantează la o adâncime de 1 – 1,5 centimetri.
5. Nivelul de umiditate optim
Salvia este una dintre plantele naturale care nu au un grad ridicat de rezistență la secetă. În consecință, are nevoie de cantități însemnate de apă pe timpul verii.
Cel mai bine este să irigi solul prin picurare în zilele foarte călduroase. Atenție însă să nu uzi salvia cu apă în exces, deoarece favorizezi apariția bolilor.
6. Lucrările de întreținere
Pentru a te bucura de culturi însemnate de salvie, este important să:
- Rărești plantele atunci când este cazul, astfel încât să creezi suficient spațiu pentru dezvoltarea tuturor plantelor.
- Completezi locurile goale din cultura de salvie.
- Tai tulpinile plantelor până la înălțimea de 10 centimetri pe timpul primăverii, începând cu cel de al doilea an de cultură. Este necesar să îndepărtezi doar lăstarii uscați, cei afectați de îngheț sau cei care sunt rupți.
- Îndepărtezi constant buruienile pentru a evita riscul apariției dăunătorilor.
- Uzi salvia doar atunci când este nevoie.
7. Sfaturi pentru recoltarea salviei
Frunzele de salvie ajung la maturitate înainte de a înflori. Perioada optimă pentru recoltarea frunzelor de salvie este de la începutul lunii iulie până în septembrie.
Indicat este să culegi salvia în zilele însorite, la prânz, și să le eviți pe cele în care plouă sau este umezeală.
De asemenea, în primul an de cultură, salvia se culege doar toamna. Începând cu cel de al doilea an de cultură, planta se poate culege de 2 sau 3 ori pe sezon.
Odată culese frunzele, salvia se usucă în încăperi uscate și bine aerisite.
Sperăm că sfaturile noastre despre plantarea și îngrijirea salviei te vor ajuta să obții culturi bogate și să te bucuri din plin de proprietățile ceaiului de salvie.
Pentru mai multe recomandări legate de grădinărit, te invităm să urmărești secțiunea de articole Pentru începători.
Mulțumesc pt sfaturi
Bună ziua,
Vă invităm să reveniți cât de curând pe site la secțiunea Blog pentru a lectura articole utile pentru grădină și îngrijirea plantelor.
O zi frumoasă!
Sfaturi utile.
Ne bucurăm că sfaturile prezentate îți sunt de folos!
Interesant și util Merci.
Ne onorează rating-ul tău şi îţi mulţumim că apreciezi sfaturile noastre!