Grădina este locul tău de relaxare unde te simți mereu cel mai bine. Oricum ai alege să o organizezi, cel mai important este să dai viață chiar și celui mai retras colțișor de natură. Un amestec de culoare și de arome va reuși să-ți aducă zâmbetul pe buze de fiecare dată când privești către grădina ta. Iar plantele aromatice îți vor face deliciul în cel mai surprinzător mod posibil.
Alege să crești plante aromatice în grădină și înconjoară-te de cele mai spectaculoase culori. Inspiră adânc fiecare aromă și încarcă-te de energie. Natura este mai aproape de tine cu fiecare pas pe care îl faci în grădina ta.
Plantează cimbru, mentă, rozmarin, lavandă sau coriandru și vei avea un deliciu senzorial cu nuanțe exotice. Nu uita nici de mirosul proaspăt de pătrunjel, mărar și salvie pentru un tablou natural complet. Închide ochii și evadează: natura te învăluie și te poartă către orizonturi care te vor face să tresari de plăcere.
Știu că vrei să te bucuri de astfel de momente ori de câte ori privești către grădina ta. Ei bine, iată care sunt cele mai iubite 7 plante aromatice pe care să le crești în grădină, sau în ghiveci.
Un mic pont înainte de toate: nu uita să folosești plantele aromatice pentru a da un plus de savoare preparatelor culinare preferate. Astfel vei aduce o mică bucățică de natură în farfuria ta cu preparate delicioase.
Plante aromatice în grădină: 7 plante care nu trebuie să-ți lipsească
Menta
Verdele crud al mentei proaspete va schimba aspectul grădinii tale. Și pentru că se adaptează ușor în orice condiții, îți recomand să o crești lângă garduri, sau în zone mai retrase din grădina casei tale. Mirosul ei va fi inconfundabil.
Menta poate fi consumată proaspătă sau uscată și folosită mai apoi ca infuzie de plantă aromată. Are numeroase efecte benefice pentru organism și te va energiza în zilele călduroase de vară.
Busuiocul
Privit din depărtare busuiocul pare a fi o mentă ceva mai cumpătată. Va da un aer calm și cald grădinii tale. Dar, de îndată ce te vei apropia de el vei înțelege de ce nu trebuie să lipsească din grădina ta: aroma așezată, crudă te va relaxa aproape fără să îți dai seama.
Busuiocul este foarte sănătos și puternic aromat în special atunci când este consumat proaspăt. Îți recomand să îl folosești în salate proaspete pentru un amestec de arome cu adevărat special.
Salvia
Cultivată printre mentă și busuioc, salvia va fi pata de culoare care a lipsit din grădina ta. Cu flori albastre, micuțe și numeroase salvia se va juca în zilele de vară printre verdele crud al plantelor tale preferate.
Alege să o plantezi în zone însorite și cu umezeală crescută. O poți crește atât în grădină, dar și în ghivece pe balcon sau terase.
Coriandru
O altă plantă aromatică pentru grădina ta este coriandrul. Florile sale sunt albe și le poți asorta de minune cu albastrul salviei și cu verderele crud al mentei sălbatice. În plus, aroma sa puternică și pătrunzătoare te va duce cu gândul la grădinile exotice ale Indiei sau Africii de Nord.
Cimbrul
Pentru ca tabloul cromatic să fie și mai spectaculos îți recomand cimbrul - o plantă micuță, dar bogată în flori colorate în diverse nuanțe va completa grădina ta de plante aromatice.
Îl poți folosi în preparate culinare fiind un gustos condiment, sau îl poți usca pentru a obține infuzii de ceai sănătoase și relaxante.
Pătrunjelul
Pătrunjelul este poate cea mai des cultivată plantă aromatică. Beneficiile sale pentru sănătatea organismului sunt bine cunoscute, însă aroma sa va fi cea care va învălui grădina ta într-o savoare deosebită. Este acel miros de preparate culinare proaspete în care natura toată își cântă măiestria.
Mărarul
Grădina noastră cu plante aromatice nu putea să excludă mărarul. Alături de celelalte plante menționate mai sus mărarul va completa un peisaj primăvăratic care va persista în arome și culoare până spre sfârșitul verii.
Folosește-l în combinație cu pătrunjelul și cu busuiocul pentru a obține un mix de condimente savuros, sau usucă-l pentru a-l păstra și pe durata anotimpului rece.
Ei bine, aceasta a fost selecția noastră de plante aromatice pentru grădină. Alege plante colorate, înmiresmate pentru grădini cu adevărat speciale. Pune suflet în organizarea colțului tău de natură și nu uita: natura te relaxează și te încarcă de energie fie că o surprinzi într-un ghiveci, sau în propria ta curte.
Plantele aromatice pot fi sădite începând cu luna martie. Înainte de însămânțare pregătește solul pentru a avea cele mai bune rezultate: sapă, greblează și irigă eficient solul în care urmează să introduci semințele plantelor aromatice.
Poți citi mai multe sfaturi utile pentru amenajarea curții sau a terasei tale urmărind pagina noastră Sfatul Grădinarului.