Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Crește țelina în ghivece, chiar și pe timp de iarnă

Dacă și pentru tine o masă de prânz copioasă include mereu o ciorbă delicioasă, atunci învață să crești țelina în ghivece iarna. Creează-ți o mini grădină pe pervazul bucătăriei sau în balcon și profită la maximum de arome îmbietoare.

Indiferent de spațiul de care dispui, e foarte simplu să ai la discreție plantele aromatice preferate, numai bune de pus în ciorbă și foarte sănătoase. Țelina are o aromă aparte, este bogată în vitamine, fiind rezistentă chiar și pe timp de iarnă.

Descoperă cât de simplu este să crești țelina în ghivece iarna!

Cum plantezi țelina în ghivece iarna

În magazinele de profil există două variante de semințe atunci vine vorba despre țelină.

  • semințe pentru țelină de rădăcină;

  • semințe pentru țelină de frunze.

Dacă îți dorești să te bucuri de aroma intensă a ciorbelor tale, îți recomandăm să te orientezi spre semințele pentru țelină de frunze.

plantează țelina în grădină

În ceea ce privește perioada propice de plantare a semințelor în ghivece, ai două alternative, la fel de convenabile. Fie alegi să plantezi semințele în primăvară, în intervalul martie – aprilie, fie în apropierea iernii, în septembrie – octombrie.

Alege un ghiveci cu găuri și o farfurioară pentru scurgerea apei. Țelina nu este o plantă prețențioasă în materie de substrat, așa că poți opta pentru un compost organic, cu conținut bogat în nutrienți.

Presară semințele pe suprafața substratului și acoperă-le cu un strat subțire de pământ. Ulterior, acoperă ghiveciul cu o folie în care faci câteva găuri pentru a permite semințelor să se oxigeneze.

Când semințele încep să răsară, folia poate fi îndepărtată. În interval de 10 – 12 săptămâni de la plantare, frunzele țelinei sunt gata de consum.

Sfaturi pentru îngrijirea țelinei în ghivece

La fel ca toate plantele aromate, printre care se numără mărarul, pătrunjelul, leușteanul, coriandrul, și țelina adoră să fie poziționată într-o zonă luminoasă și caldă. În ciuda temperaturilor mai scăzute și a zilelor mai puțin luminoase, aceste plante se dezvoltă perfect și pe timp de iarnă.


Pe lângă plantarea ușoară, țelina rămâne la fel de modestă și când vine vorba de îngrijire. Dacă vrei să crești țelina în ghivece iarna, ai grijă să o uzi regulat. Pe timp de vară, folosește doar apă la temperatura camerei.

Apa cu o temperatură prea ridicată sau prea scăzută, „stresează” planta și îi produce un șoc care nu-i este deloc benefic.

Vei vedea că țelina se adaptează foarte bine la condițiile de apartament. Drept compost poți apela la resturi ușor de găsit în orice gospodărie, cum ar fi: zațul de cafea, rămășițele din infuzia de ceai, cojile de ou sau de banană.

Citește și articolul nostru despre plante aromatice pe care să le cultivi în ghiveci.

Consumul de țelină: beneficii asupra sănătății organismului


Încă din timpuri străvechi, țelina a fost cultivată de daci, greci, romani și egipteni ca plantă medicinală. Abia în secolul al XVI-lea, planta a fost folosită pentru prima dată în bucătărie.

Iată o parte dintre beneficiile pe care consumul de țelină îl aduce organismului uman:

  • protejează organismul în caz de gripă și răceală;

  • ameliorează afecțiunile renale;

  • elimină gazele din intestin;

  • stimulează funcția sexuală;

  • ameliorează afecțiunile oftalmice;

  • vindecă ulcerele varicoase.

Referitor la ulcerele varicoase, se recomandă prepararea unui decoct din 200 g rădăcină și frunze de țelină și 1 l de apă. Fierbe amestecul la foc mic pentru aproximativ o oră. După aceea, se acoperă și se lasă la răcit.

Așază comprese înmuiate în decoctul de țelină pe ulcerele varicoase și folosește un pansament steril.

În plus, țelina are efect diuretic și este ideală în cazul unei cure de slăbire.

Sperăm că sfaturile noastre despre cum să crești țelina în ghivece iarna îți sunt de ajutor, iar de acum vei începe să-ți amenajezi mica grădină de plante aromatice în apartament.

Pentru mai multe informații despre plantele pe care le poți crește în propriul apartament, vezi și secțiunea plante de interior.

Te așteptăm întotdeauna pe blogul GrădinaMax cu detalii importante despre plantarea și îngrijirea plantelor tale preferate.

Pe curând! Multă sănătate și spor în tot ce faci!

 

Publicat de: 05 mar 2020
Vizualizări: 3501
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier