Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum ai grijă de butașii de trandafir în primul an de la plantare

O grădină frumoasă este o grădină plină de trandafiri. Fie ei cățărători sau clasici, trandafirii surprind prin măiestrie și frumusețe. Având culori din cele mai diverse și arome îmbietoare aceste flori te vor delecta de la începutul verii și până la căderea primilor fulgi de zăpadă.

Îngrijirea butașilor de trandafiri se poate face pentru plantarea florilor în grădină, sau în ghivece. Plantele se vor dezvolta rapid și vor produce flori încă din primul an fie că îi vei adăposti pe o terasă, pe balcon, sau sub razele soarelui care îți scaldă curtea.

Îi poți crește cu ușurință chiar dacă nu ești cel mai experimentat grădinar. După cum o să vezi, primul an este cel mai pretențios, însă nu ai de ce să îți faci griji. Sfaturile de mai jos pentru îngrijirea butașilor de trandafiri te vor ajuta să ai flori frumoase și bogate în fiecare vară.

Pentru grădina ta îți recomand un set de 5 soiuri de trandafiri.

Sfaturi utile pentru îngrijirea butașilor de trandafir la tine acasă

Alegerea locului de plantare

Este bine să știi că trandafirilor le place soarele. Plantează-i sub acțiunea directă a razelor solare și asigură-le lumină naturală pentru cât mai mult timp, în fiecare zi. Dacă îi crești în ghivece îi poți pune în balcon, sau pe terasă, într-o zonă însorită și luminoasă.

Momentul oportun pentru plantare

Plantarea trandafirilor se poate face în orice anotimp, atâta timp cât pământul nu este înghețat. Dar, pentru rezultate eficiente primăvara este perioada cea mai prielnică. De îndată ce temperaturile trec de 10 grade Celsius butașul de trandafir se poate dezvolta în voie și fără a întâmpina prea mari probleme.

Dacă alegi să îi plantezi vara, sau toamna, te vei putea bucura de florile trandafirului doar începând cu sezonul următor. În plus, riști ca butașul să nu fie destul de rezistent la temperaturile geroase care vor urma.

Pregătirea terenului

Îngrijirea butașului de trandafir presupune introducerea acestuia într-un sol care a fost pregătit anterior. După alegerea spațiului așa cum am recomandat mai sus, terenul trebuie săpat și fertilizat.

Începe prin a săpa o groapă cu dimensiunile aproximative de 40x40x40 centimetri. La baza gropii adaugă un strat de pământ amestecat cu îngrășământ natural, sau cu fertilizatori pe bază de Fosfor. La acest amestect este indicat să folosești pământul scos din partea superioară a gropii.

Pământul care va acoperi butașul trebuie să fie afânat și să permită scurgerea eficientă a apei. Apa care va stagna în preajma rădăcinii va afecta în mod negativ dezvoltarea acesteia.

Pregătirea butașului

Îndepărtează folia care acoperă butașul trandafirului care urmează să fie plantat. Ciupește terminațiile rădăcinoase și înlătură ramurile uscate sau deteriorate.

Introdu butașul într-un amestect nutritiv format din pământ galben, apă și îngrășământ natural. Amestecul format trebuie să aibă consistența unei smântâni.

Astfel tratată, rădăcina va fi mai rezistentă și se va dezvolta mai rapid în pământul pe care l-ai pregătit deja. Tot ce îți rămâne de făcut este să introduci butașul în groapă și să îl acoperi cu atenție pentru a nu-i rupe din rădăcini.

Udarea corectă

Imediat după plantare trandafirul se udă din abundență. O poți face în același fel și în următoarele 2, 3 zile, însă după această perioadă irigarea se face doar atunci când pământul este uscat. Umezeala în exces va afecta dezvoltarea și rezistența rădăcinilor.

În zilele călduroase udă trandafirul doar seara, sau doar dimineața devreme. Îl poți ajuta cu fertilizatori naturali (îngrășământ pe care îl pui la baza trandafirului), sau artificiali: granulat cu eliberare controlată pentru o durată de 5, 6 luni.

Protejarea butașului în primul an de la plantare

În primul an de la plantare trandafirul va fi cel mai sensibil. Va trebui să îl fertilizezi frecvent și să îl protejezi de acțiunea dăunătorilor. În acest sens poți folosi substanțe profilactice, așa cum este indicat în informațiile soiului la cumpărare.

Toamna târziu tunde trandafirul tău. Îți recomand să reduci înălțimea tuturor ramurilor la maximum 1 metru în înălțime. Nu tăia mai scurt trandafirul pentru a evita degerarea tulpinii pe timp de iarnă.

Tot toamna poți acoperi prima parte din plantă cu un mușuroi de pământ de grădină (aproximativ o palmă peste pământ). În acest fel vei proteja butașul crud de acțiunea temperaturilor scăzute. În plus, dacă iarna este geroasă poți „înveli” tulpina trandafirului în paie sau în folie de specialitate (o legi ușor în jurul tulpinii cu ajutorul unei bucăți de sfoară din rafie). 

Află mai multe despre pregătirea trandafirilor pentru iarnă citind ghidul nostru dedicat.

Tăierea de primăvară

Primăvara va trebui să înlături mușuroiul de pământ pe care l-ai făcut toamna. Tot la început de primăvară va trebui să tai ramurile bătrâne (în primul an de la plantare tăierea se realizează doar dacă este cazul). Ramurile tinere se vor dezvolta de la bază, în număr de 3, sau 4. Ca recomandare, ramurile mai tinere și subțiri se taie la 20, 30 de centimetri de la bază, în timp ce cele mai groase și mai lungi se taie la 40, 50 de centimetri de la bază.

Dacă urmezi sfaturile din acest articol vei avea trandafiri frumoși și bogat înfloriți pe toată durata verii, în fiecare an. După cum ai putut vedea, îngrijirea butașilor de trandafir se face cu ușurință, chiar dacă nu ai prea multă experiență în grădinărit.

Nu uita, pentru sfaturi similare citește și celelalte articole din secțiunea Sfatul Grădinarului.

Publicat de: 30 mai 2019
Vizualizări: 13097
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier