Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Cum îi protejăm de temperaturile scăzute

Pentru a trece cu bine peste lunile de iarnă, trandafirii au nevoie de atenția noastră, dar și de puțin ajutor pentru a rezista înghețului. Fie că ești pasionat de trandafiri sau că deții o plantație de trandafiri pentru realizarea produselor cosmetice sau a dulceții, pregătirea acestora pentru sezonul rece este un ritual pe care nu îl poți omite.

Trandafirii sunt printre cele mai rezistente flori, astfel că nu este foarte complicat să îi pregătești pentru iarnă. În plus, există și soiuri ce pot face față oscilațiilor de temperatură în mod natural, pentru care nu mai trebuie să intervii.

Așadar, orice grădinar priceput știe că lucrările de toamnă la trandafiri sunt obligatorii pentru ca aceștia să înflorească și anul următor. Dacă faci parte din categoria celor pasionați de trandafiri și vrei să te asiguri că aceștia sunt viguroși și sănătoși înainte de venirea iernii, iată care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi:

Tăierea

Toamna este perioada în care trandafirii se pregătesc pentru ‘somnul’din timpul iernii, acest sezon din an fiind momentul în care intră în repaus vegetativ. Dacă nu sunt pregătiți corect, aceștia nu vor supraviețui condițiilor dificile din timpul iernii.

Așadar, primul pas este tăierea și îndepărtarea părților ofilite și uscate pentru a stimula creșterea florilor pentru anul următor. De exemplu, pentru trandafirii tufă se realizează următoarele operațiuni:

  • Îndepărtarea florilor uscate pentru a evita apariția ciupercilor sau mucegaiurilor;
  • Îndepărtarea ramurilor uscate;
  • Tăierea tulpinilor care se încrucișează pentru a facilita circulația aerului;
  • Scurtarea tulpinilor ce pot fi rupte de vântul puternic sau greutatea zăpezii.

În cazul trandafirilor urcători, este important ca tulpinile acestora să fie legate suplimentar pentru a-i feri de capriciile vremii.

Mușuroirea

Acest procedeu constă în acoperirea tulpinilor de la baza tufei de trandafiri cu pământ și are rolul de a proteja rădăcina florilor de îngheț. Pământul trebuie să fie cât mai afânat și uscat pentru a preveni excesul de umiditate și putrezirea trandafirilor. Mușuroirea se realizează toamna târziu, înainte ca temperaturile să scadă foarte tare.

Îndepărtarea părților afectate sau bolnave

Deoarece trandafirii pot fi afectați de boli și dăunători precum rugina, păduchii verzi, tripsii, păianjenii roșii, făinarea sau pătarea neagră, este important să  îndepărtezi toate ramurile și frunzele bolnave. Nu se recomandă transformarea acestor resturi vegetale în compost organic întrucât boala se poate transmite și afecta plantația anul următor.

Aplicarea tratamentelor

Următorul pas este aplicarea unui tratament care să cicatrizeze tulpinile și ramurile tăiate, evitând astfel infestarea cu anumite boli. De asemenea, tratamentul ajută florile să reziste mai bine la frig și îngheț.

Adăugarea unui strat protector

Dacă locuiești într-o zonă cu ierni aspre, poți adăuga un strat protector din paie, frunze uscate sau rumeguș. Aceste materii organice vor proteja rădăcinile trandafirilor și le vor menține sănătoase pe toată durata sezonului rece.

Fertilizarea

Trandafirii nu mai au nevoie de fertilizare atunci când vine toamna, întrucât planta trebuie să își canalizeze toată energia pentru întărirea tulpinilor. Astfel, se recomandă stoparea fertilizarii începând cu luna septembrie sau chiar mai devreme în zona de munte.

Udarea

Trandafirii sunt mari iubitori de soare și apă, astfel că este important să le asiguri necesarul de apă în cazul unei toamne secetoase. Aceștia au nevoie de apă suficientă pentru a trece cu bine de iarnă.

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă - Datoria grădinarului

Deși sunt plante destul de rezistente, trandafirii pot fi răpuși de gerul puternic, motiv pentru care este necesar să le asiguri toate condițiile de care au nevoie pentru a supraviețui peste iarnă. Astfel, în zonele de deal și munte, aceștia trebuie mușuroiți la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lui noiembrie cel târziu. În zonele de șes, lucrările de toamnă pot fi realizate și mai târziu.

Indiferent de soi sau categorie, aceste flori nobile au nevoie de ajutorul grădinarului pentru a nu fi afectate de boli, dăunători sau ger. Prin urmare, îți dorim spor la treabă și o grădină plină de trandafiri și anul care vine!

Publicat de: 15 sep 2020
Vizualizări: 34341
(Voturi: 2, Evaluare: 1.5)
Lasă un comentariu
Vlad Elena
18 sep 2020

Sfaturile Dvs. sunt deosebit de utile. Am o intrebare. Este nevoie sa acopar trandafirii care abia i-am primit de la Dvs. si pe care i-am plantat deja pe perioada iernii? Multumesc mult pentru tot.

GDiana
18 sep 2020

Bună ziua Elena, Ne bucurăm că sfaturile noastre îți sunt de folos. Pe perioada iernii la baza tufei se va mulcii solul cu crengi și frunze uscate, crengi de molid sau alte materiale pe care le ai la îndemână. Acest mulci se poate acoperi cu folie microporoasă pentru o mai bună menținere a căldurii în sol.

Alexandru Cretu
18 sep 2020

Sfaturile sunt deosebit de utile.Va mulțumesc. Sper sa colaboram în continuare.

GDiana
18 sep 2020

Mulțumim pentru aprecieri Alexandra! Suntem tare încântați că ai ales Grădinamax!

Gaghes Vasile Adrian
15 sep 2020

Multumesc, sunt sfaturi binevenite; instunctiv faceam oricum aceste operatii. dar este si mai bine daca ai o confirmare a specialistilor.

GDiana
16 sep 2020

Bună ziua Vasile, Ne bucurăm că sfaturile noastre îți sunt de folos!

mihai
01 dec 2019

Multumesc ptr.informare.

GDiana
02 dec 2019

Ne bucurăm că sfaturile prezentate îți sunt de folos!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier