Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum crești și îngrijești begonia în apartament

Begonia este o plantă perenă, destul de sensibilă la temperaturi scăzute. De aceea, această floare intens colorată, se simte în elementul ei în apartamentele noastre sau pe terase și balcoane. Florile de begonie ating o înălțime de aproximativ 40 cm și ne surprind prin configurația foarte asemănătoare cu a trandafirilor.

Begoniile ne încântă prin spectrul larg de culori pe care ni-l oferă, fiind plante decorative originare din India, Indonezia, America Centrală și de Sud.

Din cauza vulnerabilității la temperaturi scăzute, begonia nu poate fi mutată în grădină decât în luna mai,când primăvara și-a intrat total în drepturi, iar vara se apropie.

Dacă ești iubitor de begonii, deja ți-ai dat seama că această plantă spectaculoasă este destul de pretențioasă și necesită îngrijiri speciale pentru a se dezvolta armonios și a rezista cât mai mult timp.

Experții GrădinaMax ți-au pregătit câteva sfaturi utile despre îngrijirea begoniei în apartament. Iată cum trebuie să procedezi pentru a avea succes deplin!

Alegerea corectă a solului și a ghiveciului

Alegerea corectă a ghiveciului sau al vasului în care begonia se va dezvolta este o etapă esențială, care poate contribui semnificativ la longevitatea plantei.

Așadar, ghiveciul potrivit pentru begonii trebuie să fie de mărime medie, dar larg, pentru că begonia nu tolerează să fie constrânsă.

În plus, ghiveciul ideal trebuie să aibă pe fund câteva găuri mici pentru scurgerea apei. Umiditatea excesivă dăunează begoniei și există riscul ca rădăcinile să putrezească.

Următoarea etapă importantă este alegerea solului prielnic pentru creșterea normală a plantei. În cazul begoniilor, se recomandă un sol cu un drenaj bun, care să conțină pământ de frunze, turbă fibroasă, pământ de ferigi, mraniță și nisip.

O altă variantă recomandată de cultivatori este un amestec compus din pământ de frunze, mușchi și perlit horticol. Begonia are nevoie de o ventilație bună. Amintește-ți să sapi regulat pământul plantei cu o lopățică pentru a menține solul aerisit și permeabil. Dacă nu ai găsit o lopățică potrivită, o furculiță este o alternativă la fel de bună.

De asemenea, administrarea fertilizatorului este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a begoniei. Din primăvară până în toamnă, fertilizatorul trebuie administrat de bilunar. Alegerea potrivită este un fertilizator pentru flori cu eliberare prelungită, sub formă de granule.

Expunerea begoniei la lumină și la temperatura potrivită

Begoniile iubesc lumina, dar expunerea directă la razele solare le dăunează. O zonă parțial-umbrită, așa cum este un balcon sau o terasă, favorizează mai mult creșterea și dezvoltarea armonioasă a plantei.

Din primăvară până în toamnă, begonia poate fi amplasată pe pervazul ferestrei, în spatele unei jaluzele sau a unei perdele, în așa fel încât lumina care ajunge la begonie să fie filtrată. Temperaturile preferate de begonie variază între 20 și 25 °C pe timp de zi, iar pe timp de noapte, planta nu acceptă temperaturi sub 14 °C.

Iarna, se recomandă menținerea plantei în repaus vegetativ. De aceea, temperaturile la care poate fi expusă ating maxim 15 °C. În anotimpul geros, locul de pe pervaz nu mai este unul favorabil. Begonia poate îngheța, iar apropierea de calorifer este la fel de dăunătoare pentru că usucă planta.

Udarea adecvată a begoniilor

Și la capitolul udare și umiditate, begonia are tabieturile ei. Begonia are nevoie să fie udată regulat, însă ai grijă ca apa să nu băltească. De aceea, e indicat ca înainte de fiecare udare, să verifici cu degetul gradul de umiditate al solului.

Ai grijă să nu uzi frunzele begoniei pentru că acestea sunt sensibile, iar umiditatea excesivă duce la apariția unor pete maronii pe suprafața lor. Cel mai bine este să umpli cu apă un recipient tip pulverizator și să uzi planta în această manieră. Ai grijă ca apa din recipient să fie la temperatura camerei. Dacă umiditatea din încăpere este redusă, pulverizează apă în aer. Begoniile nu agreează atmosfera uscată.

Begonie roșie

După cum ai văzut, pe timp de iarnă, begonia se află în repaus vegetativ. De aceea, udarea se face foarte rar.

Pentru a înțelege concret la ce se referă repausul vegetativ și care sunt nevoile plantelor în această perioadă, vezi și articolul nostru despre îngrijirea florilor de apartament iarna.

Ce poți face când begonia s-a uscat?

Dacă te confrunți cu situația în care florile și frunzele begoniei s-au uscat, să știi că starea plantei poate fi remediată destul de ușor. Chiar dacă frunzele și florile sunt afectate, există mari șanse ca tuberculul begoniei să fie sănătos.

Tot ce trebuie să faci este să scoți rădăcina plantei din pământ și să tai tulpina la două degete deasupra rădăcinii. Apoi, plantează rădăcina într-un alt vas corespunzător. Rădăcina se replantează cu partea concavă în sus, la o adâncime de trei – patru degete.

Udă planta regulat, iar în aproximativ o lună, begonia va răsări. Dacă begonia a crescut prea înaltă, înseamnă că nu are suficientă lumină. Tunde puțin vârfurile și mută planta pe pervazul ferestrei.

Sperăm că sfaturile noastre despre îngrijirea begoniei în apartament sunt ușor de pus în aplicare și vor schimba în bine viața begoniei tale.

Învață mai multe despre plante de interior de pe blogul GrădinaMax!

Să grădinărim cu drag și spor, spectacol de begonii să creăm!

Publicat de: 19 ian 2021
Vizualizări: 144828
(Voturi: 3, Evaluare: 3.3)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier