Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum extragi seminţele pentru replantare în câţiva paşi simpli

Ştim că pentru tine grădinăritul înseamnă relaxare şi este o modalitate de a scăpa de seminţele din tine de peste zi care s-au dovedit neroditoare. Dar ce te faci când te afli în ipostaza de a vrea să păstrezi anumite seminţe şi îţi doreşti să le laşi să rodească? Trebuie să ştii cum să le extragi. Trebuie să ştii când s-o faci. Când e bine să le plantezi. Cum e mai bine să le păstrezi.

Din acest motiv, ne-am gândit să te ajutăm cu câteva sfaturi practice despre extragerea seminţelor, pe care să le poţi planta după aceea când vrei tu.

În primul rând, de ce să vrei să ai propriile seminţe?

  1. Reduci costurile de producţie. Dacă ai deja plante sau legume sau fructe pe care le cultivi şi eşti sigur de calitatea lor, atunci mai bine foloseşti seminţele lor decât pe cele cumpărate din magazin.
  2. Ai seminţe la plante pe care poate nu le găseşti în comerţ. În funcţie de climă sau alţi factori, poate vrei să cultivi ceva mai aparte. Şi nu găseşti seminţele cu pricina în comerţ. Dar ai deja o plantă ale cărei seminţe le poţi folosi, dacă vrei să ai mai multe.
  3. Poţi face profit din asta. Odată ce ai învăţat cum să le păstrezi astfel încât să rodească şi după ce au stat, le poţi vinde doritorilor sau prietenilor şi banii aceia îi poţi investi din nou în hobby-ul tău.
  4. Poate fi amuzant. Sau frustrant, în funcţie de personalitatea ta. Să încerci să păstrezi seminţe în aşa fel încât să fii sigur că-ţi vor mai rodi e o provocare în sine. O poţi lua ca pe joacă pentru care îţi stabileşti ţeluri. Doar că o faci în viaţa reală, nu într-un joc pe telefon în care te ocupi cu grădinăritul virtual.

Cum ştii când trebuie să recoltezi seminţele?

  1. Fructul sună a gol, când vorbim de un fruct ca pepenele verde sau galben sau în cazul dovleacului.
  2. Culoarea fructului. Trebuie doar să ştii cum arată fructul copt pe care îl ai în vedere ca să ştii când trebuie culese.
  3. Se sparge păstaia cu uşurinţă. Este valabil mai ales pentru mazăre, fasole şi tot ce presupune păstăi.
  4. Se desprinde fructul de pe ramură. Dacă îţi cade un măr în cap precum lui Newton, o să strigi şi tu „Evrika! Am descoperit gravitaţia. Şi fructele coapte, printre altele.”
  5. Experienţa pe care o ai deja cu plantele. Asta te va ajuta mult să-ţi dai seama când un fruct e copt şi se pot recolta seminţele.

Extragerea seminţelor e puţin mai complicată, dar poate deveni amuzantă

Îţi spunem asta de pe acum: extragerea seminţelor depinde foarte mult de ce fel de fruct va rodi din ele.

Extragerea seminţelor umede din fructe cărnoase

Aceste seminţe sunt prinse de fruct destul de bine şi va trebui să foloseşti un cuţit sau orice altă ustensilă casnică ce te-ar putea ajuta. După recoltare, 1-2 zile ţine-le în apă, după care scoate-le şi îndepărtează fructul rămas pe seminţe. Când arunci pulpa, aruncă şi seminţele care plutesc, mai ales dacă ştii că nu fac parte din categoria celor care ar trebui să o facă. Cele care se scufundă pot fi scoase, uscate şi păstrate.

Când le usuci, ai grijă să nu le expui prea mult la soare, pentru că au nevoie de umiditate ca să-şi păstreze substanţele necesare dezvoltării ulterioare. Poţi folosi un material de genul tifonului pentru a le usca. De asemenea, nu le usca prea rapid pentru că poţi dăuna procesului de germinare.

Extragerea seminţelor uscate

Ai grijă când le extragi. Nu e bine să o faci dimineaţa sau după zile în care a plouat din cauza umidităţii. Dacă le ţii într-o încăpere cu umiditate ridicată, acestea vor absorbi apa din atmosferă, dăunând seminţelor.

Extragerea seminţelor uscate din fructe cărnoase

Fructele coapte şi cărnoase sunt uscate înainte de a le fi extrase seminţele. Trebuie să ai grijă să le păstrezi un nivel optim de umiditate. Din acest motiv, e bine să depozitezi toate tipurile de seminţe în spaţii care să le menţină proprităţile.

Exemple de extragere a seminţelor

…pentru castravate

În primul rând, castravetele se recoltează abia după ce s-a făcut auriu la culoare. Abia atunci seminţele ajung la maturitatea lor deplină. La recoltare, sunt tăiaţi în două, longitudinal, iar cu lingura se îndepărtează seminţele. Sunt spălate bine, într-o strecurătoare, pentru a îndepărta stratul gelatinos.

E de preferat să fie uscate pe un tocător sau o bucată de lemn, timp de 1-3 săptămâni, perioadă în care trebuie să ai grijă să le întorci, ca să se usuce mai bine şi ca să nu se lipească. Când le depozitezi, e de preferat să foloseşti săculeţi din material natural (bumbac, cânepă). Perioada lor de „valabilitate” este de maximum 3 ani, după care proprietăţile germinative scad.

…pentru roşii

Ai grijă să alegi roşii cât mai coapte când vrei să recoltezi seminţele. Altfel, te vei alege cu seminţe care nu s-au maturizat complet şi nu vor creşte din ele alte roşii. Taie-le în două şi stoarce-le de seminţe. Sau zdrobeşte-le pentru a le recolta.

Pune seminţele într-un vas cu apă, nu mai multă decât cantitatea de seminţe. Cele care plutesc trebuie aruncate. Restul, păstrează-le în apă pentru 3 zile în care să fermenteze, la temperatura camerei. Îndepărtează resturile de la suprafaţa lichidului, lasă seminţele să se aşeze şi abia dupa-aia strecoară lichidul.

Lasă-le la uscat pe un tocător. După, pune-le într-un plic şi depozitează-l într-un loc uscat şi răcoros.

Orice fruct sau plantă ai alege pentru recoltarea seminţelor, sper că ţi-au fost de folos aceste sfaturi generale pentru a începe.

Publicat de: 22 oct 2018
Vizualizări: 4649
(Voturi: 2238, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier