Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum îngrijim garofița, planta ideală pentru balcon și terasă

Ai avut vreodată garofițe în grădina sau terasa ta?

Această floare gingașă este o rudă apropiată cu garoafa. De fapt, putem spune că este sora ei mai mică. Este o plantă firavă, parfumată, în culori vibrante, care pur și simplu îți face ziua mai frumoasă când o vezi.

Pentru că ne place atât de mult această floare, am ales să scriem pentru tine aceste sfaturi simple de îngrijire a garofiței. Regulile de mai jos te vor ajuta să îți menții garofițele într-o formă cât mai frumoasă pentru o perioadă lungă de timp.

Garofița – ce trebuie să știi

Ea face parte din familia plantelor perene, ornamentale. Are un aspect elegant și nu este pretențioasă în ceea ce privește locul de plantare. Ea pur și simplu iubește lumina și apa.

Acest lucru o face o plantă ideală atât pentru interior cât și exterior. Se mai numește și Floarea Zeilor (Dianthus - Divină) și se regăsește în peste 270 de specii în natură.

De obicei, garofițele cresc sub formă de tufe și au tulpini erecte, cu frunze subțiri, verzi și lucioase care susțin flori mari. Tocmai aceste caracteristici fac din garofiță un excelent element de decor pentru parcuri și grădini, respectiv terase și balcoane, în ghivece și jardiniere. Ca să nu mai spunem că se poate găsi în aproape orice florărie și constituie un cadou superb pentru cei dragi. :)

Garofița se plantează începând cu lunile aprilie – mai, la exterior. Însă, la interior, în ghiveci, le poți planta chiar din prima parte a lunii martie.

Garofițele nu cresc foarte înalte, ajungând la cel mult 30 cm și majoritatea speciilor întâlnite sunt parfumate. Florile sale sunt colorate în diferite nuanțe, franjurate și putem spune că se aseamănă cu trandafirii, dar sunt mult mai mici. Întotdeauna tufele de garofiță ne încântă privirile cu mai multe flori care pot fi: roșu, roz, galben, grena, roz, albe, violete sau chiar bicolore.

Acum că ai aflat aceste lucruri interesante despre garofițe, iată și cum să le îngrijești ca să te bucuri de ele aproape tot timpul anului. Aplicate corect, aceste sfaturi pot prelungi durata de viață a garofiței chiar și cu 30 de zile.

Sfaturi de îngrijire a garofiței

Solul

Trebuie să știi că garofițele sunt iubitoare de apă. Însă, poate apărea ușor riscul de putrezire a rădăcinii, dacă solul în care sunt plantate nu este drenat corespunzător. De aceea, înainte de plantare, solul trebuie afânat bine, fie că e vorba de ghiveci sau pământul din grădină.

De aceea, solul este un element important când vine vorba de îngrijirea garofiței. Acesta trebuie să fie fertil, permeabil, argilos, ușor nisipos și cu un pH neutru slab alcalin.

Lumina

Plantarea garofiței se face fie în borduri sau straturi, în grădină sau parcuri, fie în ghivece sau jardiniere, pe balcon sau terasă. Fie că este primăvară, vară sau toamnă, garofițele au nevoie de expunere la lumină cel puțin 6 ore pe zi. Nu te teme că soarele puternic de vară îți va ofili florile; garofițele iubesc lumina și căldura.

Udarea

Udarea se face moderat, la baza plantei, fără a se uda frunzele sau florile. Totuși, deși este o plantă iubitoare de apă, garofița nu trebuie udată zilnic. Este suficient o dată la 2-3 zile. Vara, poți uda garofițele zilnic în perioadele caniculare și secetoase, dar să ai grijă să o faci fie dimineața devreme, fie seara, după apusul soarelui.

Rărește florile

Dat fiind că se plantează în tufe, spre finalul primăverii vor apărea mai multe flori. Pe măsură ce le trece timpul, ele se vor usca, pe rând. Fiecare floare ofilită trebuie îndepărtată imediat, pentru a nu afecta creșterea plantei per ansamblu.

Asigură-te că garofițele nu sunt înghesuite sau plantate pe o suprafață restrânsă. Astfel, apare riscul să nu circule aerul corespunzător și să iasă rugină pe frunze.

Îngrășământ

Există în comerț îngrășământ special pentru plantele cu flori. Poți adăuga ocazional în structura solului acest tip de îngrășământ pentru a stimula înflorirea garofițelor tale. Astfel, ele vor avea parte de mai multe substanțe nutritive și durata lor de viață va fi mai lungă.

Înmulțirea garofiței

Fiind plante perene, garofițele se pot înmulți și prin răsad sau divizare de tufe, o dată la 2-3 ani, în cazul plantelor mature. Trebuie să știi totuși că florile garofiței încep să apară cel devreme în luna mai și, în funcție de perioada de plantare, garofița înflorește până toamna, cât vremea îi permite.

Garofițele se pot înmulți și prin semințe, care se seamănă la începutul primăverii la interior, în sere sau în ghivece pe balcon sau terasă. La exterior, ele trebuie semănate după ce a trecut pericolul de îngheț, mai exact după 15 aprilie.

Semințele se pun la suprafața solului, iar deasupra lor se adaugă un strat subțire de pământ. În ghivece, recomandăm ca garofițele să se pună la înrădăcinat cu pământ amestecat cu nisip.

Sperăm că te ajută toate aceste sfaturi despre îngrijirea garofiței și înmulțirea ei. La GrădinaMax, poți regăsi în magazinul nostru multiple soiuri de garoafe și garofițe, numai bune pentru o grădină sau terasă colorată și frumoasă.

Bucură-te și tu de aceste flori gingașe în spațiul tău!

sursa foto: pxhere.com, pixabay.com, maxpixel.net

Publicat de: 07 mar 2019
Vizualizări: 103547
(Voturi: 3137, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Daniel Guță
08 mai 2021

Mi-au plăcut mult garofitele.

G
10 mai 2021

Bună ziua, Ne bucurăm că vă plac. O zi frumoasă!

Filiz
17 iun 2020

Super informatii

GDiana
18 iun 2020

Ne bucurăm că informațiile prezentate îți sunt de folos!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier