Grădinăritul nu trebuie să înceteze în lunile geroase de iarnă. Această activitate aduce beneficii pentru sănătatea ta și a întregii familii. Cum este să te bucuri de legume proaspete și în timpul iernii, iar la începutul primăverii să culegi în continuare roade proaspete.
Cultivarea plantelor, a legumelor, fructelor și plantelor aromatice în spații dedicate, cum sunt serele, este acum posibilă prin diferite metode. Serele oferă protecția necesară în fața precipitațiilor și a gerului și creează mediul propice de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta firesc și a rodi, indiferent de anotimp.
Datorită unei sere bine puse la punct poți face economii deoarece cheltuielile de reparații sunt diminuate iar cumpărarea unor legume sau flori din magazin este cu mult redusă. În acest sens, iată cum să îți pregătești sera pentru sezonul geros astfel încât să te asiguri că aceasta va face față și celor mai grele condiții meteo.
Cum pregătești sera de venirea iernii
Atunci când ai ridicat spațiul închis dedicat cultivării plantelor ai ales locul în funcție de poziția soarelui, nu-i așa? Încălzirea și iluminarea serei cu ajutorul utilizării unui panou solar de exemplu, te poate scăpa de riscul producerii unui eșec. Adică, dacă instalația electrică sau cea pe gaz cedează pe timp de iarnă, culturile tale pot avea de suferit. Totodată, investiția în panouri solare va fi cu siguranță amortizată în timp. Cu o sursă sigură și constantă de lumină și căldură, plantele tale din seră vor fi în siguranță pe timp de iarnă.
În cazul în care soarele nu prea își face simțită prezența sau nu ajunge suficientă lumină în seră, instalarea unor neoane sau a unor becuri economice poate fi o soluție prin care să aduci suficientă lumină plantelor tale.
Înainte de venirea propriu-zisă a zilelor geroase este indicată verificarea minuțioasă a pereților, geamurilor, ușilor, podelei, ventilației și a oricărui alt element sau suprafețe din cadrul serei. În acest mod elimini riscul infiltrării apei, a pierderii de căldură sau a apariției dăunătorilor care îți pot compromite culturile de flori sau legume pe care le-ai plantat în seră.
Monitorizarea permanentă a temperaturii și a umidității din cadrul serei tale este esențială. Astfel, este recomandat să instalezi aparatele de măsură necesare, termometru, umidificator sau orice alt ajutor care să te ajute să creezi condițiile optime pentru plantele pe care alegi să le cultivi pe timp de iarnă. Utilizarea unor butoaie sau a unor găleți pline cu apă, așezate în locuri strategice în seră, te poate ajuta la atingerea unei temperaturi și a unui nivel de umiditate optim pentru plantele tale.
La fel de important este și controlul nivelului de dioxid de carbon din seră. Depozitarea unei lăzi de compost organic în interiorul serei și utilizarea îngrășământului organic la plantarea răsadurilor pot fi variante prin care să contribui la producerea de dioxid de carbon necesară culturilor pentru a se dezvolta.
Chiar dacă e frig afară, nu uita că ventilația și aerisirea serei și pe timp de iarnă sunt esențiale. Circulația aerului printre plante și răcoarea produsă de acesta reprezintă un ajutor în plus pentru culturile tale în vederea unei dezvoltări sănătoase.
Îndepărtarea gheții și a zăpezii din jurul serei, a aerisirilor, a ventilatoarelor sau a sistemelor de încălzire automate trebuie realizată ori de câte ori este nevoie.
După ce amenajezi corespunzător sera pentru lunile de iarnă, iată câteva sfaturi de îngrijire a plantelor în timpul iernii.
Plantele tale din seră
În funcție de zona geografică și de preferințele personale, datorită unei sere bine puse la punct și întreținute ai posibilitatea de a te bucura de: culturi sănătoase de legume - roșii, castraveți, spanac, salată, mazăre, morcovi, varză, dovlecei sau chiar cartofi; de prospețimea ierburilor aromatice prin cultivarea de rozmarin, busuioc, pătrunjel, alte verdețuri; de flori nemuritoare: mușcate, cactuși, rhododendron, crizanteme, arbuști, plante exotice sau citrice.
Legumele și plantele pe care dorești să le cultivi în seră au nevoie de îngrijiri specifice: tăieri, udări, alocarea de îngrășământ etc. Important este să știi de ce are nevoie fiecare plantă în parte. În acest fel, vei fi fericitul gospodar care are o grădină de iarnă productivă, sănătoasă și roditoare!
O iarnă cât mai ușoară îți dorim și să ai parte de culturi din belșug tot anul!