Plantele de interior pot fi, uneori, mai pretențioase decât cele din grădină. Ele au nevoie de o atenție sporită și de condiții speciale în funcție de anotimp. Cu toate acestea, orice efort este răsplătit prin florile încântătoare sau frunzele cu proprietăți decorative.
Ele sunt cele care aduc un colț de natură la tine în casă și de aceea, merită să le tratezi cu multă dragoste. Acest lucru se traduce prin a cunoaște bine stadiile prin care trece și să îi oferi cele necesare unei bune dezvoltări.
Cunoaște-ți plantele și învață să interpretezi indiciile pe care ți le transmite. În acest articol ți-am explicat ce înseamnă perioada de repaus vegetativ a plantelor de interior și care sunt semnalele după care să o recunoști.
Ce înseamnă repausul vegetativ la plantele de interior
Ca să înțelegi conceptul de repaus vegetativ, am pregătit o definiție simplă, dar cuprinzătoare. Starea de repaus vegetativ face parte din ciclul anual al plantelor. În această perioadă, activitatea lor metabolică este la un nivel minim.
- Adică, timp de aproximativ 2-3 luni, în funcție de specia pe care o găzduiești, planta este inactivă. Ea nu mai produce flori și își oprește și procesul de creștere.
De obicei, această perioadă se suprapune cu lunile de iarnă, când condițiile de mediu diferă față de cele din perioada de dezvoltare activă.
Experții grădinari au constatat că există două tipuri de repaus vegetativ:
- repausul vegetativ profund și
- repausul vegetativ relativ.
Hai să discutăm despre fiecare în parte, pentru a vedea care sunt semnalele care dau de înțeles în ce stare se află planta ta.
Starea de repaus vegetativ profund
Dacă observi că frunzele și florile plantelor tale de cameră se usucă total sau parțial, acesta este primul semn că au intrat în perioada de repaus profund. Acest lucru se datorează, de obicei, venirii ierni.
Ai mare grijă la întreținerea plantelor în acest interval. Ți-am pregătit recomandări pentru irigarea plantelor în sezonul rece, care le pun sănătatea pe primul loc.
- Sunt destule plante de apartament care intră în această stare, precum Begonia sau Crinul de interior.
Dar, cea mai populară dintre ele este Cala. Din cauza faptului că este originară din Africa, unde clima alternează între perioade secetoase și ploioase, în apartament planta se manifestă în același fel. Adică, după ce înflorește, frunzele se usucă și intră în stare de inactivitate.
Cum recunoști starea de repaus vegetativ relativ
Atunci când observi că plantele tale de apartament se opresc din creștere, înseamnă că au intrat în perioada de repaus relativ. În acest caz planta își păstrează aspectul, fără să se ofilească.
Aici amintim specii precum plantele care îți decorează casa prin proprietățile estetice ale frunzelor, Cameliile sau mușcatele.
Semne ale repausului vegetativ la plantele de interior
Sezonul rece este cel mai radical factor care îți spune când a sosit perioada de repaus. De ce? Iată, pe scurt, care sunt schimbările care intervin în acest anotimp pentru florile tale:
- intensitatea luminii naturale și durata ei scad;
- din cauza sistemului de încălzire, umiditatea din casă scade;
- temperaturile din camere cresc.
Toate acestea la un loc, fac ca dezvoltarea plantelor să fie puțin oprită, până la venirea primăverii. Între timp, ceea ce poți face este să analizezi bine ghivecele tale și să vezi care dintre plante au intrat în inactivitate.
În funcție de specie, sunt două posibilități de menținere a plantelor de interior iarna:
- iernarea lor într-o cameră slab luminată și încălzită – pentru plante precum leandrul;
- asigurarea condițiilor optime pentru plantele din interior – aici poți include hibiscusul sau ficusul.
Dacă alegi prima variantă, asta presupune să muți florile care s-au oprit din dezvoltare într-o încăpere din casa ta, unde nu există surse artificiale de căldură. Beciul, garajul sau balconul sunt ideale pentru asta.
- Ține minte și că în acest caz, irigarea trebuie oprită.
În schimb, pentru cea de-a două opțiune, asigură-te că menții în locuința ta o temperatură optimă, un nivel de umiditate moderat și poate chiar și o sursă artificială de lumină.
Despre îngrijirea plantelor în timpul repausului vegetativ am scris și pe blogul GrădinaMax. Te invităm să citești sfaturile noastre utile.
- Când observi că plantele tale încep din nou să crească și să fie pline de viață, înseamnă că perioada de repaus vegetativ a luat sfârșit.
Concluzii
Sperăm că ai reținut semnele repausului vegetativ la plantele tale. Uscarea frunzelor și oprirea din creștere sunt cele mai evidente.
Acordă-le plantelor tale de interior atenția necesară și bucură-te de o locuință veselă și în armonie cu natura.