Fiecare grădinar își dorește să aibă o cultură inedită de viță de vie, pe terenul propriu. În prezent acest lucru este ușor de realizat atât toamna cât și primăvara, însă plantarea de primăvară va aduce mai multe avantaje. În acest articol vei putea găsi totul despre avantajele, caracteristicile și regulile plantării de primăvară!
AVANTAJELE PLANTĂRII VIȚEI DE VIE
- Condițiile meteorologice prielnice – odată cu apariția căldurii de primăvară, riscul înghețului este redus.
- Adaptarea rapidă a plantelor – după plantare, butașii tineri de viță de vie se dezvoltă rapid și au o creștere excelentă.
- Pregătirea terenului – plantarea de primăvară poate fi pregătită încă din timpul sezonului de toamnă.
- După recoltare, grădinarii au timp liber pentru pregătirea lăstarilor noi de viță de vie.
Alături de avantajele plantării în teren deschis, există și anumite dezavantaje de care trebuie să ținem cont:
- Primăvara dăunătorii încep să se trezească la viață odată cu sosirea căldurii și pot ataca sănătatea plantelor, așadar trebuie să ai grijă în permanență.
- Unele dintre cele mai renumite soiuri sunt cele destinate plantării de toamnă, însă în magazinul online GrădinaMax, găsești cele mai calitative soiuri de viță de vie, ce vor oferi recolte excelente.
CONDIȚII IMPORTANTE DE PLANTARE
- Una dintre cele mai importante cerințe de plantare în teren deschis este alegerea corectă a perioadei de plantare. Trebuie să șii cont:
- Puieții cu un sistem radicular deschis sunt plantați în teren începând cu sfârșitul lunii aprilie, deoarece temperaturile se încălzesc și nu mai coboară sub 10-15ºC.
- Butașii cu un sistem radicular închis vor putea fi plantați în teren deschis începând cu a doua jumătate a lunii mai, până la începutul verii.
- Lumina soarelui este foarte importantă pentru culturile de viță de vie, astfel butașii nu trebuie plantați la umbra copacilor înalți. Culturile ar trebui amplasate în partea de sud sau de vest a grădinii.
- Vița de vie este o cultură ce trebuie protejată împotriva vântului puternic, dar și a căldurii excesive.
- În ceea ce privește solul, cel adecvat este solul moderat umed, dar este de evitat zona în care predomină apele subterane. Un teren cu pământ nisipos, nu va fi potrivit. Solul ideal este cernoziomul grosier, cu o bună capactiate de drenare și cu un conținut bogat în substanțe nutritive.
PREGĂTIREA TERENULUI
Terenul pentru plantarea butașilor de viță de vie, trebuie pregătit în avans. Pământul este curățat de resturi, pietre, iar buruienile sunt eliminate. Este deosebit de important ca rămășițele plantelor cultivate anteriror să fie arse – ramuri, frunze, fructe putrede.
După curățarea terenului este indicat ca el să fie săpat cu atenție. Săparea se face la o adâncime de 0,7-1 m.
După săparea pământului, acesta se nivelează și se fertilizează. Se adaugă gunoi de grajd, cenușă, compost putrezit, superfosfat și sulfat de amoniu, însă totul în cantități moderate.
Rândurile sunt orientate de la nord la sud și se păstrează o distanță de 2,5-3 m între rânduri, iar între gropi, o distanță de până la 2 m.
Fiecare groapă trebuie să aibă următoarele dimensiuni:
- Adâncime – de la 80 la 100 cm, în funcție de dimensiunea sistemului radicular al butașilor.
- Lățime – de la 60 la 100 cm.
Pentru o bună drenare se poate adăuga în groapă un strat de piatră zdrobită sau cărămidă spartă, amestecată cu nisip grosier. Acest strat este așezat obligatoriu la baza gropii.
MODALITĂȚI DE PLANTARE
Există mai multe moduri de a planta butașii de viță de vie:
- În pantă – se obține un sistem radicular ramificat.
- Pe verticală – vârful butașilor este direcționat obligatoriu vertical.
- Arcuit – folosit pentru soiurile rădăcinoase. Tulpinile sunt arcuite în timpul plantării, generând noi rădăcini.
Cultivarea viței de vie nu este tocmai ușoară, dar cu puțin efort vei putea obține tufe abundente și pline de fructe sănătoase și delicioase, de care te vei putea bucura an de an. Te așteptăm să alegi din varietatea bogată de soiuri a magazinului online GrădinaMax.